Becurile incandescente lumineaza datorita supraincalzirii filamentului, ceea ce consuma o gramada de curent electric. Cele fluorescente functioneaza prin electrozi care "aprind" gazul cu care e umplut tubul fluorescent - o combinatie de mergur si argon. Atomii de mercur reactoneaza, producand ultraviolete, care apoi reactioneaa cu fosfatii de pe suprafata interioara a tubului. Acestia se aprind si "emit" lumina. Traducand aceste procese in cifre, becurile fluorescente consuma cam de 6 ori mai putin decat cele incandescente, ceea ce se interpreteaza ca o economie de electricitate. Economia de resurse = ecofriendly.
In nici un fel. Sunt mai putin consumatoare de energie deci produc mai multa lumina cu un consum mai mic de carbune. Pe partea cealalta insa, au o durata de viata mult mai mica decit un bec normal (se distrug la aprinderi/stingeri fregvente), au incorporat in ele o tehnologie inalta (circuite electronice care il aduc la conditia de aprindere. Dupa o utilizare in masa omenirea isi va da seama ca tomberoanele se vor umple de aceste noi deseuri nebiodegradabile. Cele mai interesante par insa cele de tip LED, care dau o lumina mai puternica, au un consum de 20% din cele economice cu descarcare in gaz si o durata de viata intre 25 si 60 de ani.
Becurile incamdescenta (clasice) au un consum ridicat de energie si transforma 95% din energia consumata in caldura, iar lampile fluorescente (ecologice) au un consum scazut de energie si toata cantitatea de energie consumata e transformata in lumina.
Antonia_Mocanu_1995 întreabă:
Badea_Marius_1951 întreabă: