1.Psitacoza
Psitacoza este cunoscuta sub denumirea febra papagalilor.
Agentul patogen este bacteria chlamydia psittaci, o bacterie foarte contagioasa.
Simptomele acestei boli sunt de ordin respirator, fiind caracterizate prin stranut, conjunctivita, dificultati respiratorii, penaj zbarlit, scurgeri ale ochilor, pierdere in greutate, apatie, diaree.
Tratamentul consta in antibiotice pe baza de tetraciclina sau derivate, pe cale orala sau injectabile.
2 Diaree
Diareea poate aparea din cauza virusilor, bacterilor, ciupercilor intestinali, boli ale rinichilor.
La pasarile sanatoase vei observa in excremente ca partea neagra este separata de cea alba. In caz ca persusul sufera de diaree, aceastea sunt amestecate.
De obicei perusii vor refuza mancarea daca sufera de aceasta tulburare a tractului digestiv.
Este bine sa-i dai perusului ramurele de salcie, acestea fiind un foarte bun antidiareic si antibacterian, mei fiert, orez fiert si ceai de musetel.
3 Afectiuni pulmonare
Cele mai multe afectiuni pulmonare la perusi sunt produse de bacterii, virusi si chiar fungi.
Aparatul respirator al perusilor nu are pleura - membrana care inveleste plamanii si captuseste fata interna a cutiei toracice – iar acest lucru face ca orice traumatism oricat de superficial in zona toracica sa duca la aparitia unor boli care sa afecteze aparatul respirator.
Simptomele afectiunilor pulmonare sunt lipsa vioiciunii, scaderea apetitului, pasarea va sta zgribulita si nu va mai canta.
Perusul trebuie izolat de celelalte pasari, ferit de curenti de aer iar daca pasarea sta zgribulita, aseaza deasupra ei o lampa obisnuita, ca sursa de caldura. De asemenea, este recomandat sa adaugi vitamine in apa de baut.
4 Hipovitamonoza B
Hipovitamonoza B reprezinta o deficienta in stocarea si utilizarea vitaminelor complexului B, cauzata de consumul de mei nevitaminizat ce contine o antivitamina B si care accentueaza deficitul vitaminelor B din organismul pasarii.
Pasarea este apatica, sta zburlita, prezinta stare de somnolenta si tulburari de echilibru.
Pentru a preveni boala, este indicat sa hranesti pasarea cu mei vitaminizat. Hipovitamonoza B nu e o boala care se transmite sau ramane in mediul pasarii.
5 Viermele traheal
Simptomele bolii Syngamus trachea - viermele traheal sunt stari de voma, probleme respiratorii, depuneri negre-gri pe cioc, miros urat, diaree.
De vina pentru aceste simptome este parazitul Trichomona gallinae, ce se stabileste in gatul pasarii. Acestor paraziti le place umezeala, de aceea se gasesc de obicei in apa de baut ale pasarilor.
Boala este curabila, cu sanse bune de vindecare daca este depistata la timp. Diagnosticarea se face in de catre medicul veterinar cu ajutorul unui microscop.
Iti spun vreo 5 :
Tumoarea, Bolile ficatului, Parazitii externi, Psitacoza, Hipovitamonoza B... Daca vrei sa stii ce reprezinta intreaba-ma...Te las,
Ja Na!
Diaree-sistemul imunitar este slab, fiind o pasare de dimensiuni mici aceasta infectie poate fi fatala din cauza ca nu este o boala de sine ci sintomul unei boli aparute din cauza bacteriilor sau a virusurilor Raia varoasa-este provocata de un acaridian 3)Tumoarea-greutatea corporala peste cea normala poate duce la o afectiune numita boala ficatului gras 4)Psitacoza-sau febra papagalilor-nu prezinta vreau simptom sau purtatoare de virus 5)Hipovitamonova-prezinta stare de somnolenta si tulburari de echilibru6)Conjunctivita-apare din cauza factorilor externi cum ar fi bob de nisip care zboara in ochii sau bacterii.7)Candida albicans-papagalul arata palid8)Paraziti externi(paduchi)-cruste, smulgerea penelor, lipsa poftei de mancare si pierderi in greutate.