| IllIIllll a întrebat:

Sall all! spuneti mi va rog de ce am nev pentru a face o mini moara de vant. adica, cand bate vantul sa faca curent sa poate aprinde un bec. dar sa nu fie mare. si spuneti mi pasii de construire ai ei. FUNDA!

2 răspunsuri:
| Edw08 a răspuns:

Asta e cam greu...insa incearca sa conectezi un dinam la una din rotile bicicletei (Fie ea de tip "Fitness" sau reala) si leaga firele de iesire la un fasung pentru 12Vwinking Sper ca te-am ajutat happy

| traveler a răspuns:

Elicea este clasica,insa dinamul cel care produce energie este buba, daca este de turatie mare trebuie sa ai roti sa multiplici turatia, si atunci trebuie sa ai forta si indirect trebuie sa captezi vant mai mult deci trebuie marita elicea.O groaza de "chestii" ce iti vor da batai de cap nu gluma.Prefera motor cu magneti permaneti, pe rulmenti (eventual scoti bucsele si ai pui rulmenti in loc sa mearga lejer si fin sa nu consume si frecarea din forta vantului etc)apoi iti va trebui ca tensiunea ce o debiteaza sa o controlezi de regula 12v sa o gestionezi adica sa incarce un acumulator ce sa debiteze el tensiune in lipsa vantului. Apoi pui problema palelor ce capteaza vantul,peste o anumita viteza vantul devine periculos,supratureaza elicea si o distruge,deci se impune un pas variabil daca poti adica de creste viteza sa se incline elicea(pasul este cind fiecare elice are o geometrie variabila adica se invarte in jurul axului ei la turatie mare se inchide ca o lama de cutit ce o sucesti incet si vantul nu o mai poate invarti deoarece suprafata expusa este minima, adica pala se intoarce cu cantul spre vant nu cu latul ei etc, regulatoare centrifugale pot face acest lucru etc. poti simplu incepe cu un banal motor de 12 v cu magneti permanenti cu fulii,curea si pe masura ce trece timpul si daca crezi ca se merita efortul, timpul si investitia obtii ceva, insa todeauna priza de 220 este mai aproape bat-o vina. Apropo de 220, din cei 12v din baterie pai de ai nevoie de 220 iti trebuie un invertor adica un montaj electronic ce face acest lucru bagi 12volti si el scoate 220 volti.Aici intervine si randamentul,doar nu te astepti sa duci o casa dintr-o biata baterie,sau invertor,esti limitat de puterea invertorului, de capacitatea bateriei, de constanta vantului ce trebuie sa incarce mereu etc. Hai bafta si mai scrie pe aici poate mai vorbim.aaa si succes.