Voluntariatul inseamna sa-i ajuti pe altii si in aceeasi masura, sa te ajuti pe tine. Daca ti se pare greu de crezut ca un gest voluntar poate fi altruist si individualist in acelasi timp, iata 3 situatii la care poti sa te gandesti:
1. Esti tanar si nu ai experienta de munca, dar esti capabil si vrei sa te angajezi. Intri intr-un cerc vicios in care toti angajatorii iti cer experienta, dar tu nu ai unde sa o acumulezi. Raspunsul e voluntariatul sau internship-ul!
Voluntariatul e o rampa de lansare si un mod bun de a-ti pune la punct un CV. Majoritatea angajatorilor te vor lua in serios daca ai activat ca voluntar si te-ai implicat in actiuni de protectia mediului, de responsabilitate sociala, umanitare etc., iar tu vei putea dovedi concret ca stii ce si cum sa faci ca sa fii de ajutor celorlalti.
2. Biochimia corpului tau recomanda voluntariatul! Atunci cand faci lucruri bune, este dovedit stiintific ca te vei simti mai bine cu tine. Functiile creierului sunt stimulate pozitiv, iar tu vei capata mai multa incredere de sine si vei putea trece la activitati din ce in ce mai productive, oricare ar fi domeniul tau de interes.
3. Cui nu ii plac prietenii si mai ales sa lege noi prietenii? In actiunile de voluntariat nu vei fi singur, ci vei intalni multi oameni cu care poti sa-ti impartasesti cunostintele, pasiunile si pofta de distractie. In comunitatea voluntarilor MaiMultVerde, vei gasi mereu oameni prietenosi si o atmosfera in care munca se intelege de minune cu voia buna.
Daca ti-au placut cele trei motive ca sa devii voluntar, hai sa ne cunoastem mai bine pe Facebook la www.facebook.com/voluntarmaimultverde si pe site-ul www.maimultverde.ro
Cei din generatia mea stiu al naibii de bine cam ce inseamna "voluntariatul" asta, pentru ca, ani de zile, am tot cules porumb, cartofi, gogosari si alte zarzavaturi, in mod "voluntar-obligatoriu", pe campiile patriei.
Deci, noi ne-am facut norma cu varf si indesat. A d'autres!
Mie-mi place voluntariatul asta modern, in care porcii ies la picnic si lasa in urma tone de gunoi, dupa care vine o mina de voluntari sa rineasca dupa ei. Am ajuns tara bataii de joc. Eu cind i-am facut semn unui bou cu dubita de marfa, ca a aruncat cutia de suc pe sosea, a tras brusc de volan, facind gestul ca da cu masina peste mine. No coment.
@MariusSorin: In ce tara se intampla toate chestiile alea pe care le insiri tu? Ar fi bine sa precizezi, ca sa nu-si imagineze cineva ca ar fi in Romania!
Buna sesizarea.Aceste lucruri se practica de foarte mult timp in afara tarii noastre, insa de ceva vreme in tara noastra au aparut peste 180 de organizatii de voluntariat care au un numar de peste 10.000 de voluntari din 34 de judete
Mereu am vrut sa fac voluntariat...Am timp liber, spirit de echipa, imi place sa ajut.dar in orasul meu nu gasesc asa ceva
Mi-ar placea sa desfasor o activitate de voluntariat doar ca nu am timp mai deloc
Am un program foarte incarcat.Mi se pare un gest foarte frumos si sincer ii apreciez pe cei care au avut curajul de a se implicat intr-o asemenea activitate.
Aceasta frumoasa activitate era foarte la moda"pina in 89 dupa aceea totul s-a terminat. abia ne mai facem curat in propria curte"! Pacat ca in scoli aceasta astivitate nu mai este des intalnita ca inainte! Chiar de la gradinita...in fine
Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.
Voluntariatul oferă oportunitatea să învăţaţi cum să vă implicaţi în viaţa comunităţii şi să vă promovaţi în mod creativ ideile. De asemenea, implicarea într-un proiect într-o organizaţie nonguvernamentală oferă şansa descoperirii şi cunoaşterii propriilor limite şi dezvoltarea capacităţii de a lupta pentru ideile în care credeţi.
Cea mai întâlnită formă de voluntariat este organizația nonprofit. Cele mai multe organizații de acest tip sunt cele de și pentru tineret. Exemple: Youth Can Do It, BEST - Board of European Students of Technology, AIESEC, Pentru Voi, AEGEE. Totodată, există organizații neguvernamentale care își desfășoară activitățile (total sau parțial )cu sprijinul echipelor de voluntari: Fundația Tineri pentru Tineri, Asociația Română Anti-SIDA, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Asociația Salvați Copiii, AGLT - Asociația Grupurilor Locale de Tineret.
Invata si dezvolta abilitati de comunicare si socializare
Dezvolta si interactioneaza cu o retea sociala noua – atat personal cat si profesional
Imbunatateste sanatatea – persoanele care se ofera voluntari pe o perioada mai lunga de timp sunt cunoscute pentru o stare de sanatate mai buna intrucat nu sunt expuse bolilor de inima sau formelor de depresie, viziteaza un cabinet medical din ce in ce mai putin si traiesc cu mai mult de peste un an fata de cei care nu cunosc aceasta practica.
Esti parte din comunitate si ajuti la imbunatatirea acesteia
Studentii voluntari primesc note mai mari, fiindu-le recunoscute meritele de elevi responsabili fata de oamenii sarmani; sunt mai putini predispusi sa aiba un comportament deviant in timpul programelor de curs sau sa intre in conflicte cu alti studenti, fata de cei care nu sunt angajati in astfel de activitati voluntare.
Explorezi interese si hobby-uri noi
Dai nastere unui simt al implinirii personale
Completezi CV-ul si imbunatatesti oportunitatile de cariera
94% din angajatii care au facut voluntariat pentru a-si largi orizontul abilitatilor profesionale au avut de castigat prin gasirea unui loc de munca, marirea salariului sau au avut parte de o avansare la locul de munca.
73% dintre angajatori ar recruta candidati care au facut voluntariat, decat candidatii ca nu au o astfel de experienta
Esti un bun exemplu pentru copii tai – copii ai caror parinti sunt angajati in acte de voluntariat sunt cu 80-90% mai predispusi sa faca voluntariat cand vor deveni adulti.
Si cel mai important...te simti bine!
DropsOfLov3 întreabă:
biancasuper1 întreabă: