Cand eram la scoala, in fiecare saptamana ieseam, organizat, in jurul scolii sau in parcul din apropiere si adunam mizerea aruncata de altii... interesant...pe terenurile de joaca era mult mai putina mizerire decat in rest...
Si pana-n ziua de azi mi-e rusine sa arunc o hartie pe strada... oare n-ar fi bine-venite si acum niste iesiri de genul acesta? Oare copiii n-ar ingriji mai mult de ceea ce-i inconjoara?
Da, poti educa nu numai 2 prieteni cii si 10... dar dupa ora de educatie naravul din fire care nu are mantuire va domina persoanele respective...si gata cu educatia. Asa se simt unii mai smecheri si cu 2 ani de acasa doar cand sugeau lapte de la mama lor ca restul educatiei e undeva prin dosul pantalonilor...ne zbatem sa tinem tara asta curata dar multi nu dau 2 bani. Pacat, ei vor constientiza doar cand vor fi pe patul de duca din cauza vreunei boli incurabile... dar si atunci vor acuza ca autoritatile nu pun cosuri menajere!
Yadora, dupa cate vad esti tanara. De ce esti asa de pesimista? Un singur om daca il convingi si cu tine doi este suficient. El la randul lui poate convinge si pe altii, dar este cam incet. Un exemplu personal.Acum multi ani am fost in RDG.am aruncat hartia de la o inghetata spre un cos de gunoi dar a cazut alaturi.Am vrut sa trec mai departe. Un pusti de ~10 a venit m-a tras de mana, a luat hartia de jos si a pus-o incos.Eu aveam vreo 28 ani.De atunci traversez pe zebra, nu arunc hartii pe strada, respect culoarea semaforului. Un simplu gest al unui copil m-a trezit din indolenta mea.Deci tinerii sunt speranta. Tinerii Optimisti
Ceea ce ceri tu este schimbarea mentalitatii, in medie dureaza o generatie sa se schimbe mentalitatea.
Eu de exemplu, nu de mult, am fost la un gratar pe inserate, pe la 1 noaptea, cand se spargea petrecerea, oamenii umblau cu telefoanele mobile pe post de lanterne, si strangeau in saci menajeri gunoaiele rezultate (ceea ce povestesc nu s-a intamplat in Romania).
Ar mai fi ceva, din ce am vazut eu, numarul persoanelor ce fac curat dupa un gratar este destul de mare (ma refer in Romania), insa este de ajuns ca 1% din cei ce merg la gratar sa se comporte ca scapati din pestera, ca o pajiste sa fie ca o groapa de gunoi.
Din ce stiu eu, in scoli exista activitati de stimulare a spiritului ecologic, deci exista progres in aceasta directie, insa rezultatele vor aparea peste cativa ani, si nu vor aparea dintr-o data.
De asemenea, vor exista intotdeauna oi negre, care nu vor dori sa fie civilizate, in occident se folosesc 2 metode pentru a corecta asemenea comportamente: amenzile, si umilirea publica.
Mi-a fost dat sa vad la o universitate din Germania, cum pe un student s-au imbracat in clovn, i-au dat o matura cu manierul cu balamale, au imprastiat in curtea universitatii chipsuri, pufuleti, bomboane, si l-au pus sa mature, totul in timp ce colegii il incurajau de zor (radeau cu lacrimi), daca respectivul student renunta la activitate, era exmatriculat. De asemenea pe un post tv german, am vazut un reportaj, in care unei familii ce refuza sa sorteze gunoiul, i-a fost descarcat in curte tot gunoiul pe care acea familie il produsele intr-o luna, membrii familiei fiind obligati sa il sorteze, totul fiind filmat si avand public (vecinii)
anonim_4396 întreabă:
Badea_Marius_1951 întreabă: