In ambele cazuri e ilegal ce vrei tu... Așa că lasă dracului petardele că deranjează pe toată lumea și nu mai mâzgăli pereții
Chestiile astea sunt ilegale.Fa altceva mai util cu timpul tau liber fiindca mai incolo vei plange dupa vremea cand erai un pustan rebel wannabe.
1. INterzise si ilegale in Romania. Politia urmarind aceste site-rui pe cine cumapara si viden ca sa le faca dosar penal si sa-i bage in puscarie.
2> Si aici este ilegal si Interzis, deci ce vrei tu esti musai legat de dosar penal si puscarie, fiind numai acte ilegale!
Daca nu intelegi placerea si hobby-ul, nu am nevoie de sfaturi. Am precizat ca intrebarea este numai pentru cunoscatori!
Un hobby este ceva benefic pentru minte, corp sau suflet, chiar toate trei. Daca din perspectiva ta chestiile ilegale inseamna un hobby, nu-i problema mea.Aici la regulament scrie ca trebuie sa ajuti oamenii, dar nu si cum sa faci asta, deci inseamna ca poti primi si raspunsuri pe care nu le vrei.Ai idee cati au zis, de exemplu, ca vor sa se sinucida? Si din perspectiva lor limitata ajutorul ar fi insemnat metode de a face acest lucru.Pai ghici ce, nimeni n-a oferit nicio sugestie, toti au fost impotriva.
Iti urez un an nou cu mai multa minte si poate niste chef de citit despre acest hobby al tau :
,, Cum îi afectează pe oameni?
-Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor.
-Petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.
-Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.
-Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.
De ce sunt periculoase pentru natură și mediul înconjurător?
Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale rămâne în aer pe o perioadă lungă de timp și se recombină cu alte elemente.
Expunerea la aceste particule descrise mai sus (particule cu dimensiuni sub 2, 5 micrometri) este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. În SUA, un nivel de peste 35 μg de PM 2.5 pe m3 este considerat periculos. Un studiu recent a demosntrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2, 5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Acest lucru echivalează cu a sta în aerul de la Beijing în zilele cu cel mai mult smog.
Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat au crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.
Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.'' - https://sppn.md/petardele-si-focurile-de-artificii/
Ce impact au petardele și focurile de artificii asupra animalelor?
În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. Exemplu: în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii, moarte sau aflate pe moarte, după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. Locuitorii s-au speriat și au crezut că a început apocalipsa.
Un studiu din 2010 din Olanda a demonstrat faptul că păsările de apă se aruncă în zboruri la peste 800 m altitudine și rămân în aer timp de 45 minute (acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia irosită în acest timp îndelungat reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare). Extrapolând rezultatele la dimensiunea continentului european, studiul arată că milioane de păsări sunt serios afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion.
Gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător. - https://sppn.md/petardele-si-focurile-de-artificii/
„Artificiile sunt un factor traumatic pentru animale", spune Ovidiu Roșu. Sărbătorile sunt o perioadă și mai periculoasă pentru animale din cauza nivelului crescut al focurilor de artificii, mai spune el.
Păsările sunt printre cele mai afectate, potrivit veterinarului. Focurile din mediul urban le afectează vederea, iar ele își pierd capacitatea de a zbura normal, izbindu-se astfel de clădiri sau de alte obiecte.
Studiile din domeniu confirmă aceleași lucruri. Asociația Animal Ethics arată că artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale. Printre acesea se numără pierderea auzului, frica, stresul și efectele nocive ale toxinelor.
„Mai este și partea de toxicitate", spune Ovidiu Roșu.
Artificiile lasă în urma lor un efect toxic asupra mediului, sub formă de rezidiuri în atmosferă. Veterinarul mai explică că există zone, în mediul rural, unde aceste rezidiuri sunt lăsate necurățate luni de zile. Adesea, spune veterinarul, păsările de apă ajung să mănânce aceste resturi de artificii.
În anul 2011, peste 5.000 de păsări au murit ca urmare a jocurilor de artificii de Anul Nou din Beebe, Arkansas, în Statele Unite ale Americii.
„Momentul când explodează (artificiile), se creează o traumă la nivelul urechii interne", explică veterinarul. Animalele pot asurzi sau pot avea sângerări ale urechii interne.
Câinii sunt printre cei mai afectați de acest tip de traumă. Ei au un auz foarte sensibil și pot auzi până la 60.000 hz. În comparație un om poate auzi până la 20.000 hz.
„În perioada Revelionului, în special, sunt foarte multe cazuri de câini care pur și simplu fug, se sperie foarte tare. Mulți dintre ei evadează, se ascund și se pierd. Sunt accidentați de mașini din cauză că se pierd în oraș", spune Ovidiu Roșu. Este o traumă atât pentru animal cât și pentru stăpân, adaugă el. - https://romania.europalibera.org/......58970.html
https://adevarul.ro/......25870.html
Hobby ul tau deranjează milioane de oameni și chinuie milioane de animale.
RazvanCazan întreabă: