flora
În Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului veţi avea posibilitatea de a observa specii cu caracter mediteranean, câteva specii relicte terţiare şi specii endemice de plante şi animale.
În apele de pe teritoriul parcului (Caraş şi afluentul său Buhui, Bârzava, Timişul, Nera, Poneasca) vieţuiesc, printre altele, păstrăvul, linul şi mreana.
Peste 1.000 de specii de plante au fost identificate în perimetrul Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului. Pădurile de fag impresionează prin dimensiunile excepţionale ale arborilor, rar întâlnite în alte locuri, şi prin forma deosebită a trunchiurilor şi coroanelor. Este de asemenea notabil faptul că climatul submediteranean favorizează dezvoltarea a 33 de specii de orhidee în perimetrul parcului.
Flora
Bogatia in specii a Parcului National Semenic-Cheile Carasului este rezultatul conditiilor variate de clima si relief pe care acestea le ofera dezvoltarii lumii vegetale. Prezenta padurilor, stancariilor, grohotisurilor si a ochiurilor de mlastina favorizeaza mentinerea unei diversitati botanice deosebite, formand un adevarat paradis vegetal.
Pe teritoriul parcului au fost identificate un numar de 1.086 specii de plante. Din punct de vedere fitogeografic flora este alcatuita in principal din elemente euroasiatice (peste 40%) care formeaza fondul general al florei din regiunea temperata europeana.
Fauna
Diversitatea forestiera a Parcului National Semenic-Cheile Carasului este deosebita deoarece in cadrul acestuia se intalnesc elemente faunistice venite din diferite regiuni ale lumii, avand o evolutie aparte, datorita orogenezei carpatice si perturbatiilor climatice cuaternare. Din speciile de nevertebrate identificate 56 specii sunt endemice.
Fauna de mamifere cuprinde un numar de 10 specii comune în general tuturor catenelor muntoase si este reprezentata de:
Ursus arctos (urs)
Canis lupus (lup)
Lynx lynx (ras)
Felis silvestis (pisica salbatica)
Vulpes vulpes (vulpe)
Sus scrofa (mistret)
Cervus elaphus (cerb carpatin)
Carpreolus carpreolus (caprioara)
Martes martes (jder)
Sciurus vulgaris (veverita)