Nu ai cum sa maschezi depresia si anxietatea, pentru ca nu vei fi in largul tau niciodata in lume.
Desi cele de mai sus sunt doar tulburari psihice si nu afectiuni, este nevoie de tratament.
Nu stiu daca ai facut tratament sau daca faci de cand faci, cert este ca multi dintre depresivi nimeresc doctori incompetenti care nu au habar si le dau 1 singura pastila sau mai multe dar care nu "treateaza" absolut corect si concret problema, rezultatul fiind unul dezastruos pentru pacient! Unii sunt medici degeaba, nu stiu cum au facut o facultate dificila precum este medicina, dar se pare ca unii au terminat pe pile sau pe spagi ca in mai toate domeniile, de aceea ies doctori toti meltenii!
Ca si pacient cand ajungi sa faci 1-2-3 tratamente diferite care mai mult agraveaza situatia, cred ca iti pui intrebari sau mai bine spus te resemnezi ca nu vei fi niciodata normal, de ce iti spui asta pentru ca oricum anxietatea ta iti da mereu ganduri si idei aiurite! Cert este ca depresia si anxietatea se trateaza foarte bine acum in 2024 si cu rezultate, important este sa fie descoperit tratamentul personalizat si corect aplicat pacientului.
DAR citesc foarte mult pe TPU si din ce observ sunt si persoane care sufera de mult mai multe tulburari cat si afectiuni, multi sunt schizofrenici si posteaza aici ca si cand ar avea depresie...cu alte cuvinte nu ne punem singuri diagnostice si nu oferim nici noi ceilalti tratamente.
Pe langa tratament adecvat ai nevoie de mediu propice vindecarii, degeaba iei tratament daca stai printre oameni care nu te inteleg, sau degeaba iei tratament contra depresiei dar tu te poti ca o persoana EMO, trebuie sa te ajuti si sa te intelegi tu pe tine insuti, sa te suporti, sa te ierti si mai ales sa fii multumit/a, sa te adaptezi si sa iti schimbi viata cat si mediul care cumva a concurat la a fi propice instalarii acestei tulburari, doar asa vei reusi.
Majoritatea nu fac nimic in niciun sens si doar scriu intrebari aici, si ani si ani de zile pun sute de intrebari, sperand ca ce? ca ii va ajuta cineva aici? NU, tu trebuie sa te ajuti si sa te lupti pentru viata ta!
faptul ca tu ai o problema dar cauti sa o maschezi fata de ceilalti este ca si cum ai da cu vopsea peste rugina, tot tu vei fi in pielea ta, chiar daca ceilalti te vad sau nu asa cum te vezi tu, nu vei reusi sa intelegi ca de fapt tu te simti asa si tu ii indepartezi pe ceilalti, deci nu ai nevoie de confirmarea si acceptarea celorlalti atata timp cat tu nu esti intr-o stare buna as zice nu esti intr-o stare de normalitate.
Gaseste acea stare de normalitate, lupta pentru ea sa o castigi/recastigi si apoi si ceilalti vei vedea ca te vor vedea cu alti ochi!
Pana atunci nu faci decat sa te victimizezi dar sa cauti ca ceilalti sa te inteleaga, de ce crezi ca persoane straine ar trebui sa te inteleaga? poate unii o vor face din emaptie, dar nu toti!
Ai nevoie de mila cuiva? sau sa fii o persoana normala si care se simte bine?
Intra in orice conversatie sau grup social fara presiunea ca e nevoie sa pari perfecta, iti impui sa nu te arati si iti creezi singura emotii negative, de multe ori se intampla chiar opusul, cand incepi sa vorbesti despre problemele acestea cu lumea incep si ei sa se deschida cu problemele lor interioare, bineinteles intr-un grup de oameni suficienti de maturi cu care ai ce vorbi, o gasca de pustani pusi pe caterinca nu iti vor oferi altceva decat glume pe seama ta, cauta acei cativa oameni de calitate cu care poti purta o discutie fara prejudecati si evita-i pe cei neseriosi care nu inteleg prin ce treci.
E multicel de citit, dar iti poate schimba viata radical, daca faci totusi acest efort.
Am avut si eu probleme de genul. Uneori inca le mai am, dar doar atunci cand sunt sub presiune foarte mare ( inca mai lucrez la asta ).
Probabil ca si tu te gandesti la foarte multe posibilitati si preconceptii cand esti intr-o conversatie cu strainii mai ales, ceea ce te face sa pari alienata ( pierduta in ganduri ). Probabil ca ti se intampla sa cazi mereu pe ganduri.
Posibil sa ai si batai rapide ale inimii atunci cand urmeaza sa faci ceva ce nu ai mai facut sau ai avut putina experienta.
Posibil sa ai momente cand iti distragi atentia de la problemele tale si sa te uiti mult pe retelele de socializare.
Posibil sa ai des momente cand eviti anumite situatii sau evenimente la care tu te gandesti ca ai putea avea stari de frica
Posibil uneori chiar sa gandesti ca nu o sa poti scapa niciodata de aceasta situatie.
Posibil sa ai o monotonie nasoala zilnic.
Cunosc foarte bine sentimentul, e nasol, e sufocant chiar uneori, dar te rog mult sa ma asculti. Te inteleg pe deplin. Indiferent ce vor spune altii, tu ai nevoie de un ajutor specializat. Si anume, un psihoterapeut. Asta pentru ca noi, cei care ne-am chinuit si ne chinuim cu asta, de cele mai multe ori am avut-o de muuuult timp, si am uitat cum sa mai traim in mod sanatos din punct de vedere cognitiv.
Psihoterapeutul, nu este un guru spiritual sau un magician. El este pur si simplu un ghid, un fel de manual de buna functionare a gandirii umane. El iti explica si te invata despre cum sa te identifici, despre cum sa identifici cauzele problemelor tale, si despre cum ai putea sa le corectezi.
Multi iti vor spune 2 variante despre psihoterapeuti:
1. Acolo te duci pentru ca esti nebun.
2. Mai bine imi dai mie banii si iti dau eu sfaturi de viata.
Aceste doua variante, sunt nu ca gresite. Sunt total gresite. Pentru ca din ce am mai scris mai sus, Nebunii nu se duc la psiholog/psihoterapeut. Ei se duc din prima, la un psihiatru, acela se ocupa cu bolile psihice grave. Acolo te duci, doar daca iti pierzi judecata si constiinta.
Si in al doilea rand, oamenii care nu au problemele astea, ei deja functioneaza normal in gandire si perceptii din instinct, pentru ca asa s-au invatat de mici. Pentru ca la ei e deja ceva normal sa nu ai prea multe inhibitii. Asa cum un matematician o sa-ti zica ca este "foarte usor sa rezolvi ecuatii complexe", asa si ei iti spun ca este " foarte usor sa scapi de asta", pentru ca ei nici macar nu isi pot imagina cum este sa gandesti ca noi.
Tocmai de asta noi avem nevoie de cineva care sa ne ghideze si sa ne invete sa privim din punctul lor de vedere, pentru ca nici noi nu ne putem imagina cum ar fi sa fim la fel de degajati ca si ei.
Asta e ceea ce am invatat in doar cateva luni de psihoterapie, si fac chiar si pasi spre remediere ( mici, dar ii fac ).
Eu unul ma gandesc ca de multe ori am primit ajutor cand am avut nevoie, si chiar imi doresc sa dau si eu la randul meu o mana de ajutor tuturor celor care au fost si sunt in pielea mea. Poate o sa dai si tu la randul tau ajutor atunci cand o sa ai ocazia (ar fi ceva sublim )
Mult noroc! Iti tin pumnii.
Multumesc mult! Sper, sa dau si eu de drumu bun si sa reusesc sa-mi schimb perspectiva din toate punctele de vedere asupra lumii si asupra a tot ce se intampla in jur.
Cu placere! Nu uita, ai nevoie sa faci efortul asta, pentru ca ai tot dreptul sa traiesti la fel de bine ca si ceilalti. Incearca cu pasi marunti la inceput daca ti se pare prea brusc.