Zborul cu parapanta iti da una dintre cele mai uimitoare senzatii pe care le poti experimenta vreodata. Parca zbori cu aripile tale, plutind printre nori, iar de sus totul iti pare in miniatura. Simti ca parca si grijile tale devin inexistente, uiti de tot si toate si simti doar aerul care te mangaie.
La tine nu mai ajung zgomote suparatoare, nu mai este agitatie, este doar plutire si un suierat dulce, linistitor. Totusi, trebuie sa stii ca la primul curs de zbor cu parapanta nu vei ajunge mai sus de 200 de metri (daca nu esti in tandem cu un instructor), caci esti incepator si trebuie sa te obisnuiesti cu senzatia de pierdere a pamantului de sub picioare. Cu timpul, insa, vei ajunge pana la 2.000 de metri altitudine.
Dupa cum declara pentru Ziare.com Dan Panturu, de la Team Adventure, echipamentul in sine nu este costisitor pentru clienti. El consta in parapanta, seleta (scaunul pasagerului), casca si, eventual, parasuta de rezerva, statie radio, camera Go pro cu brat telescopic, pentru imortalizarea experientei. Toate acestea ar costa intre 1.000 si 2.000 de euro, dar nu trebuie sa vii cu ele de acasa, caci iti sunt puse la dispozitie de catre firma.
Singurul cost este cel al saltului propriu-zis, de 50 de euro, plus 20 daca doresti sa fii filmat. Nu exista limita pentru numarul de zboruri pe care le poate face o persoana intr-o zi; practic poti sari pana obosesti sau cat te tine buzunarul.
Pregatire inainte de zbor, in functie de situatie
- daca vrei sa zbori in tandem, nu trebuie sa iti faci foarte multe griji si nici nu ai nevoie de prea multe instructiuni. Sunt de ajuns 10 minute in care sa ti se explice cateva notiuni de baza, dupa care faci cativa pasi repezi, pana ce parapanta se desprinde de pe sol. Apoi te instalezi in seleta si te bucuri de priveliste, caci pilotul este cel care va manui dispozitivul si se va asigura ca zburati si aterizati in siguranta.
In functie de curentii ascendenti, un zbor poate dura intre 10 minute si o jumatate de ora.
- daca vrei sa zbori singur, ai nevoie de ceva mai multa pregatire. Se face un curs de baza, in care sunt invatate tehnicile zborului cu parapanta. Nu vei zbura de prima data la altitudini foarte mari, ci vei face niste gonflari initiale la 40-100 de metri. Trebuie sa stii cate ceva despre aerodinamica, cum sa iei curbele in zbor, cum sa te ridici de la sol si cum sa aterizezi, cum sa manevrezi parapanta si cum sa folosesti intregul echipament, de la asezarea corecta a castii pana la utilizarea statiei radio sau a parasutei de rezerva.
Te califici pentru un zbor?
Nu conteaza varsta in practicarea zborului cu parapanta, atat timp cat esti major sau ai peste 14 ani, in functie de compania la care apelezi. Nu exista nici limita de varsta maxima, trebuie doar sa ai o conditie fizica suficient de buna pentru a putea alerga la plecare si aterizare.
Bineinteles, daca te stii sperios din fire sau ai probleme cu inima, te sperii si poti sa lesini sau sa iti pierzi controlul, probabil acest tip de sport nu este pentru tine.
Rareori clientii sunt respinsi, fiind pretuit curajul si spiritul de aventura.
Unde poti face astfel de cursuri si cat dureaza
Un curs de initiere dureaza 2-3 luni, cu "sedinte" in fiecare weekend. In Romania sunt mai multe locuri unde poti practica acest sport, precum Poiana Brasov, Lempes sau Bunloc.
In principiu, parapanta poate sa decoleze de pe dealuri unde nu sunt obstacole, precum copaci sau cladiri. Bineinteles ca nu vei avea ocazia sa zbori de pe culmi muntoase, unde vantul poate sa bata cu putere si sa izbeasca parapanta si pe cursant de stanci. In aceste conditii poti fi pus in situatia in care sa aterizezi pe teren sigur, sa ajungi intr-o rapa sau pe un teren foarte accidentat.
Ok, deci sa inteleg ca la varsta mea pot urma un curs de zbor cu parapanta, dar mai vreau sa stiu inca ceva, la sfarsitul cursului voi primi o licenta? (Ca un fel de carnet de conducere?)
Da, altfel nu se considera un curs. Va trebui sa demonstrezi prin acel certificat daca mergi in alta zona a tarii si vrei sa te dai cu parapanta ca stii cum se dobandesc sarciniile in timpul zborului. Oricum spui asta inainte sa incepi cursurile instructorului.
Va multumesc pentru raspuns! Stiti cumva daca se fac cursuri in Arad?
In Arad nu am auzit, dar in Brasov si Buzau se poate, intreaba aici si vezi ce zic poate o fi si prin Arad: http://www.parapantabz.ro/
KaTaLLynna întreabă:
BrianMoser întreabă:
miriaaaanaa3 întreabă: