Micuta, esti prea stresata de ce cred oamenii, stai linistita
Eu am OCD, sau TOC cum e la noi in Romania(Tulburare obsesiv compulsiva).Am fost la psihiatru si mi s-a pus acest diagnostic in urma unor atacuri de panica groaznice pe care le am zilnic.Credeam ca am probleme cu inima, cand de fapt era depresie si OCD.
Nu e nimeni mai presus sau mai prejos cand vine vorba de orice boala, fiecare sufera in felul lui.
Nu stiu ce sa zic, eu cred ca toate lucrurile astea se pot datora nesigurantei din mediul familial, nu cred ca au neaparat legatura cu OCD-ul.
Iti recomand sa faci mai multa miscare, sa iesi cu prietenii, sa mananci sanatos.
Se poate agrava in timp aceasta tulburare, mie mi s-a intamplat, dar cu pastile am reusit sa tin lucrurile sub control intr-o oarecare masura.
Mergi la Biserica, vorbeste cu un Duhovnic, sa iti linistesti sufletul.
Si eu am dezvoltat obiceiuri de ocd acum ceva ani imi controla viata.semeni atat de mult cu mine cand eram in generala.cred ca pe langa aceste obsesii esti si foarte perfectionista.am fost diagnosticata dar n am mers la terapie sincer n am vazut rostu nu era un caz extrem de grav si am reusit intr-un an sa scap de peste jumatate din ritualuri si obiceiuri doar schimbandu mi mediul in care stateam, oamenii si modul de a gandi.eram si foarte superstitioasa si pe masura ce m-am maturizat de asta au disparut din obsesii. sper mult sa ti se intample si tie la fel. cele mai nasoale sunt gandurile care te tin noaptea treaza si tot ce vezi sunt imagini cu sange familie moarta sau demoni.trebuie sa intelegi ca acestea sunt chestii care nu sunt in controlul tau.nu mai incerca sa iei controlul asupra unor chestii unde nu poti cum ar fi mama ta care a cazut.iti sugerez sa vezi un terapeut desi imi pare ca parintii tai n ar fi de acord si ar spune ca exagerezi te rog incearca sa i convingi.mult succes❤❤❤
Nu iti face griji de ce cred altii. Nimeni nu are de ce sa rada. Nu ai de ce sa fii judecata. Cei care rad sunt necunoscatori, nemanierati. Ai OCD care pare sa se agraveze. De ce spun asta? - Ai zis ca,, De obicei 3. Sau 11:11 si 7 secunde. Dacă nu le vad inseamna ca voi avea o zi nasoală" ceea ce nu e ok pentru tine sa traiesti cu impresia ca ceva va merge/functiona rau daca nu vezi o anumita ora. E ca superstitia, iar gandurile tale si comportamentul legat de gandul disfunctional pot sa produca pana la urma o anumita actiune care sa duca la o "zi nasoala".
Poti citi mai multe aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3974619/ - poti traduce cu google translate, dar poate cunosti engleza.
Multi oameni traiesc cu OCD si nu au probleme majore. Important e sa nu iti afecteze viata in plan social(de ex) sau sa simti ca nu iti este deloc bine.
Poti sa mergi la un psiholog care sa te indrume. Se agraveaza doar daca intampini simptome somatice daca nu faci un anumit ritual. Sa nu crezi ca esti o ciudata, e o tulburare de personalitate cunoscuta. Poti trai cu asta linistita daca nu iti afecteaza celelalte planuri ale vietii.
Tu pari a fi o persoana inteligenta, perfectionista si foarte tematoare. Esti foarte organizata. Cred ca ai putea sa tii in frau OCD-ul.
Daca nu ignori gandurile obsesive si,, ritualurile"/compulsii, nu vei scapa de ele, ba chiar se vor înmulți.
Sunt greu de ignorat trebuie sa licrezi la persoana ta mai intai
Sunt foarte supăratoare gandurile acelea. Dar, daca nu le învingi, te vor învinge ele.
In primul rand te felicit pentru curajul de a spune lucrurile astea (chiar si de pe un cont anonim, tot e nevoie de curaj caci nu este usor).In al doilea rand, tin sa iti spun din start ca toate aceste ganduri care ii vin unui om cu ocd sunt false (de ex. gandul ca daca nu calci pe o anumita treapta iei o nota proasta etc.), sa ne gandim cati calca pe treapta aia si iau tot 3 daca n-au invatat, pe cand altii pot sa vina si cu elicopterul la scoala, daca au invatat vor lua nota buna Mereu cand iti vine un astfel de gand sa iti amintesti ca e un gand mincinos si are la fel de multa legatura cu realitatea pe cat are Viorica Dancila cu inteligenta Ocd e o afectiune foarte complexa, iar cauzele sunt multiple, la fel si tipurile de tratament.Vestea buna e ca sunt multe lucruri care se pot face pentru ocd, incepand de la schimbarea stilului de viata pana la vitamine, minerale, anumite tehnici psihologice, schimbarea unor scheme cognitive etc. Discutia e lunga si intotdeauna lucrurile sunt diferite de la un om la celalalt, e aproape imposibil sa dai sfaturi generale fiindca aproape intotdeauna cauzele, declansarea, manifestarile etc. sunt diferite, asa incat tratamentul corect trebuie sa tina cont de toate aceste date. Daca vrei sa discutam mai pe larg, lasa-mi un mesaj privat cu Facebook-ul tau si ne auzim.Toate cele bune!
Sfatul legat de duhovnic este excelent intr-adevar, spovedania si in general lucrarea crestina ajuta enorm in ocd si in general in orice fel de tulburare.
Ma bucur ca mai sunt oameni care cred si sustin lucrarea Domnului.
Dumnezeu ne primeste pe toti im bratele Lui
Marian_Ionut_1990_o8iT întreabă: