Adica modificarile din corp?
Daca da, ti se vor intampla urmatoarele:
-se schimba vocea (poti sa ramai si far voce o secunda-doua daca incerci sa atingi sunete foarte inalte sau joase)
-apar cosuri
-cantitatea de hormoni (de orice tip din sange creste) - asta poate duce la emotii puternice
-cresti foarte repede
*-daca esti fata apare menstruatia (si inainte de pubertate)
"Ajutor"? De ce? Nu trebuie sa te sperie asta. Sunt modificari, dar procesul este normal, abia daca le vei observa.
Sper sa iti fie util acest articol.
Ce se întâmplă cu corpul meu?
„Am crescut foarte repede. Toate mă dureau! Deşi eram bucuros că mă înalţ, aveam cârcei în picioare! Uram durerea asta!" — Paul
„Ştii că treci prin tot felul de transformări, dar speri că nimeni nu va băga de seamă. Însă, la un moment dat, cineva îţi spune, fără intenţia de a te jigni, că ai şolduri de femeie. Îţi vine să intri în pământ de ruşine!" — Chanelle
V-AŢI mutat vreodată, tu şi familia ta, în altă locuinţă? Probabil că, la început, nu ţi-a fost deloc uşor. Lăsasei în urmă tot ce-ţi era mai drag: casă, şcoală, prieteni. Cu siguranţă, ţi-a trebuit ceva vreme ca să te obişnuieşti cu noul cadru.
Odată cu pubertatea, intri într-o etapă de mari schimbări, în care te maturizezi din punct de vedere fizic. E ca şi cum te-ai muta într-o altă locuinţă. Te încântă ideea, nu-i aşa? Totuşi, drumul spre maturitate poate fi marcat de tot felul de trăiri. S-ar putea să nu-ţi fie uşor să-l parcurgi. Ce se întâmplă în această perioadă frumoasă, dar tulbure?
Doar pentru fete!
Adolescenţa este o perioadă în care corpul suferă mari schimbări. Unele sunt chiar vizibile. De pildă, hormonii declanşează creşterea părului în zona genitală. Ai să observi crescându-ţi sânii, şoldurile, coapsele şi fesele. Încet-încet, corpul îşi pierde formele de copil şi capătă rotunjimi de femeie. Dar nu te îngrijora. Este absolut normal! E clar că trupul se pregăteşte pentru vremea când vei putea da naştere la copii.
Tot acum apare şi ciclul menstrual. Dacă nu eşti pregătită, această nouă etapă a vieţii te poate înspăimânta. „Am fost luată total pe nepregătite când mi-a venit prima oară menstruaţia", îşi aminteşte Samantha. „Mă simţeam murdară. Când făceam duş, mă frecam cu buretele exagerat de mult şi-mi spuneam că sunt dezgustătoare. Gândul că voi trece prin aşa ceva în fiecare lună, ani buni de-atunci înainte, mă îngrozea!"
Nu uita un lucru: apariţia menstruaţiei este semn că organele de reproducere se dezvoltă. Deşi vor mai trece ani până când vei fi pregătită să fii mamă, eşti pe cale de a deveni femeie. Totuşi, odată cu menstruaţia se poate instala şi o stare de nelinişte. „Cel mai cumplit lucru prin care am trecut au fost schimbările de dispoziţie", mărturiseşte Kelli. „Eram exasperată. Nu înţelegeam cum de puteam să fiu toată ziua veselă, iar apoi, seara, să plâng în hohote."
Dacă şi tu treci prin aceleaşi stări, ai răbdare. Cu timpul te vei obişnui. Annette, care are 20 de ani, spune: „Îmi amintesc ziua în care, în sfârşit, am acceptat ideea că trebuie să trec prin toate stările astea ca să ajung femeie şi că Iehova mi-a oferit un dar deosebit, acela de a da naştere la copii. E nevoie de timp ca să accepţi schimbările, iar pentru unele fete este chiar greu. Dar cu vremea, înveţi să le accepţi".
Treci şi tu prin astfel de schimbări? Notează ce întrebări îţi vin în minte în legătură cu acestea.
․․․․․
Doar pentru băieţi!
Şi în cazul băieţilor pubertatea înseamnă schimbări vizibile. Poate că tenul ţi se îngraşă şi-ţi apar coşuri şi puncte negre. „Coşurile astea sunt de-a dreptul enervante", mărturiseşte Matt, care are 18 ani. „Le declari război — trebuie să lupţi cu ele. N-ai idee dacă au de gând să treacă şi nici dacă-ţi vor lăsa sau nu cicatrice. Ţi-e teamă ca din cauza asta oamenii să nu-şi piardă respectul faţă de tine."
Există însă şi o latură bună a acestor schimbări: creşti, eşti mai puternic şi devii mai lat în umeri. Tot în timpul pubertăţii, poate că începe să-ţi crească păr pe picioare, pe piept, pe faţă şi la subsuori. Şi, fiindcă veni vorba, nu uita că bărbăţia nu depinde de cât păr ai pe corp, care, până la urmă, ţine de ereditate.
Cum nu toate părţile corpului tău se dezvoltă în acelaşi ritm, s-ar putea să fii cam stângaci în această perioadă a vieţii. „Eram graţios precum o girafă pe role", îşi aminteşte Dwayne. „Creierul trimitea o comandă, dar mi se părea că membrele corpului o primeau peste o săptămână!"
În adolescenţă, vocea ţi se îngroaşă, dar nu dintr-odată. O vreme, sunetele joase ar putea fi întrerupte de scurte piţigăieli — umilitoare, ce-i drept. Dar nu te îngrijora. Totul va intra în normal! Până atunci însă învaţă să râzi de ceea ce ţi se întâmplă, pentru că în felul ăsta te vei simţi mai puţin penibil.
Pe măsură ce sistemul de reproducere se maturizează, organele sexuale se măresc, încep să prezinte pilozităţi şi să producă spermă. Această substanţă lichidă conţine milioane de spermatozoizi, vizibili doar la microscop, care sunt eliminaţi în timpul actului sexual. Un spermatozoid poate fecunda ovulul, moment în care se concepe un copil.
Când sperma se acumulează, o parte va fi absorbită, iar o alta va fi eliminată din când în când, noaptea, în somn. Procesul, numit poluţie nocturnă, este absolut normal şi e menţionat chiar şi în Biblie (Leviticul 15:16, 17). El reprezintă dovada că sistemul de reproducere funcţionează şi că eşti pe cale de a deveni bărbat.
Treci şi tu prin astfel de schimbări? Notează ce întrebări îţi vin în minte în legătură cu acestea.
․․․․․
Cum să faci faţă noilor emoţii
Pe măsură ce sistemul de reproducere se maturizează, băieţii şi fetele devin mai conştienţi ca oricând de existenţa sexului opus. „La pubertate mi-am dat seama dintr-odată câte fete frumoase sunt pe lumea asta!", spune Matt. „Totuşi, eram conştient că încă nu puteam avea o relaţie cu cineva. Dar era atât de greu!" În capitolul 29 se va discuta în detaliu despre acest aspect al maturizării. Pentru moment însă încearcă să înţelegi cât este de important să-ţi ţii în frâu impulsurile sexuale (Coloseni 3:5). Oricât de greu ţi s-ar părea, poţi să le ţii sub control!
La pubertate, ai putea avea de luptat şi cu un alt gen de sentimente. Ar putea să-ţi scadă respectul de sine. În plus, tinerii se confruntă frecvent cu sentimente de singurătate şi trec prin perioade de melancolie. N-ar fi rău ca atunci când te simţi astfel să stai de vorbă cu unul din părinţi sau cu un alt adult demn de încredere. Scrie numele unei persoane mature cu care ai putea discuta despre sentimentele tale.
․․․․․
O dezvoltare cu mult mai importantă
Cel mai important aspect în această perioadă nu este nici înălţimea, nici noua formă a corpului şi nici trăsăturile feţei, ci dezvoltarea ta ca om, dezvoltarea mintală, afectivă şi, mai presus de toate, spirituală. Apostolul Pavel a spus: „Când eram copil mic, vorbeam ca un copil mic, gândeam ca un copil mic, judecam ca un copil mic, dar, când am devenit bărbat, am înlăturat trăsăturile de copil mic" (1 Corinteni 13:11). Lecţia care se desprinde de aici este clară: Nu e suficient să arăţi ca un adult. Trebuie să înveţi şi să te porţi, să vorbeşti şi să gândeşti ca un adult. Nu fi într-atât de preocupat de ceea ce se întâmplă cu corpul tău, încât să-ţi neglijezi persoana lăuntrică.
Nu uita că Dumnezeu „vede inima" (1 Samuel 16:7). Biblia spune că Saul, deşi era înalt şi chipeş, ca rege şi ca om nu a fost plăcut în ochii lui Iehova (1 Samuel 9:2). Spre deosebire de el, Zacheu, deşi „mic de statură", a avut tăria lăuntrică de a da un alt curs vieţii sale, devenind discipol al lui Isus (Luca 19:2–10). Evident, cel mai mult contează ce e înlăuntrul omului!
Un lucru e sigur: Nu poţi nici grăbi, nici amâna procesul de dezvoltare fizică. Aşadar, în loc să întâmpini schimbările din această perioadă cu teamă şi ostilitate, străduieşte-te să le accepţi cu o atitudine pozitivă, ba chiar cu simţul umorului. Nu uita că adolescenţa nu e o boală şi că nu eşti nici primul, nici ultimul care trece printr-o astfel de perioadă. Fii sigur că îi vei supravieţui! Odată ieşit din această furtunoasă etapă a vieţii, vei fi un adult în toată regula!
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Ce poţi face dacă, atunci când te uiţi în oglindă, nu-ţi place cum arăţi? Cum ai putea dobândi un punct de vedere echilibrat cu privire la propria înfăţişare?
[Notă de subsol]
Şi fetele au această problemă, care însă poate fi ţinută sub control printr-o bună îngrijire a tenului.
VERSETE-CHEIE
„Te voi lăuda pentru că sunt făcut într-un mod înfricoşător şi minunat." (Psalmul 139:14)
SFAT
Pe măsură ce trupul tău se dezvoltă, fii atent să nu adopţi stiluri de îmbrăcăminte provocatoare. Îmbracă-te întotdeauna „cu modestie şi judecată sănătoasă" (1 Timotei 2:9).
ŞTIAI CĂ . . . ?
Pubertatea poate începe cel mai devreme la opt ani sau cel târziu la 14 ani sau chiar mai târziu. Nu se pot fixa limite precise.
PLAN DE ACŢIUNE
Pe măsură ce mă maturizez, aş vrea să cultiv în mod deosebit următoarea calitate: ․․․․․
Pentru a creşte pe plan spiritual, am să ․․․․․
Aş vrea să-i întreb pe unul din părinţi sau pe amândoi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce sunt schimbările fizice şi emoţionale prin care treci la pubertate atât de greu de suportat?
● Ce ţi se pare cel mai greu de suportat în această perioadă?
● Din ce cauză ţi-ar putea slăbi iubirea pentru Dumnezeu în această perioadă, şi cum poţi preveni acest lucru?
[Text generic pe pagina 61]
Adolescenţa este marcată de imprevizibil. Nu ştii niciodată care e următoarea schimbare pe care va trebui s-o înfrunţi. Dar, pe măsură ce te maturizezi, înveţi să accepţi schimbările şi chiar să le îndrăgeşti.‘‘ — Annette
[Chenarul de la paginile 63, 64]
cum să discut cu mama sau cu tata despre sex?
„Dacă voiam să ştiu ceva despre sex, nu-i întrebam pe părinţi." — Beth
„Nu îndrăzneam să deschid subiectul." — Dennis
Dacă şi tu gândeşti ca Beth ori Dennis, înseamnă că eşti în încurcătură. Vrei să ştii mai multe despre sex, dar cei ce deţin răspunsurile, părinţii, sunt ultimii oameni la care ai apela! Îţi faci tot felul de griji, spunând:
Ce-au să creadă despre mine?
„N-aş vrea să mă suspecteze de cine ştie ce doar pentru că-i întreb." — Jessica
„Vor să rămâi veşnic mic şi inocent, iar în ziua în care începi să-i întrebi ceva despre sex, li se pare că ţi-ai pierdut inocenţa." — Beth
Cum vor reacţiona?
„Mi-e teamă că părinţii au să tragă concluzii pripite înainte să termin ce am de zis şi o să-mi ţină o predică lungă." — Gloria
„Părinţii mei nu se prea pricep să-şi ascundă sentimentele. Mi-e teamă că o să citesc pe feţele lor dezamăgire. Cred că tata se va gândi la un discurs chiar în timp ce eu vorbesc." — Pam
Îmi vor interpreta motivaţiile?
„Ar putea să reacţioneze exagerat şi să-mi pună întrebări de genul: «Te-ai simţit tentată să întreţii relaţii sexuale?». Sau: «Fac presiuni colegii asupra ta?». Dar poate că tu eşti doar curios!" — Lisa
„Ori de câte ori pomenesc de-un băiat, tata afişează expresia de om îngrijorat şi începe numaidecât să vorbească despre sex. Iar eu mă gândesc: «Dar n-am spus decât că e drăguţ! N-am zis nimic despre căsătorie sau despre sex!»." — Stacey
Dacă te consolează cu ceva, să ştii că părinţilor s-ar putea să le fie la fel de jenă să discute cu tine despre sex, aşa cum şi ţie îţi e să discuţi cu ei! Probabil că aşa se explică şi rezultatul unui sondaj, potrivit căruia 65% dintre părinţi au spus că au vorbit cu copiii despre sex, dar numai 41% dintre copii îşi aminteau despre o astfel de discuţie.
Adevărul este că părinţii s-ar putea să ezite să vorbească despre sex. Se prea poate ca părinţii lor să nu fi vorbit niciodată cu ei despre asta! Oricare ar fi motivul, ai răbdare cu ei. Încearcă să spargi gheaţa. Poate asta le va fi de folos şi lor, şi ţie. Cum poţi face asta?
Sparge gheaţa
Părinţii tăi au multă înţelepciune şi ţi-ar putea da numeroase sfaturi în materie de sex. Ca să beneficiezi de ele, nu trebuie decât să deschizi tu discuţia. Încearcă următoarele sugestii:
1 Spune-le că, deşi ţi-e greu, vrei să discuţi cu ei ceva pe faţă. „Ştiţi, mi-e cam ruşine să vorbesc despre asta, deoarece mi-e teamă că veţi crede..."
2 Spune-le părinţilor de ce ai venit tocmai la ei. „Am însă o întrebare la care aş prefera să-mi răspundeţi voi, nu altcineva."
3 Apoi, spune-le clar ce vrei să ştii. „Întrebarea mea este..."
4 La sfârşit, asigură-te că ai lăsat o portiţă deschisă pentru o altă discuţie. „Dacă mai am întrebări, putem să discutăm şi altă dată pe tema asta?"
Chiar dacă ştii că răspunsul va fi afirmativ, când vei auzi da-ul rostit de părinţi, te vei simţi mai în largul tău să-i abordezi şi altă dată. Încearcă să aplici aceste sugestii! S-ar putea să vezi lucrurile la fel ca Trina, care are acum 24 de ani. Ea spune: „Îmi amintesc că, în timp ce discutam cu mama, îmi doream să nu fi purtat niciodată discuţia asta. Acum însă sunt bucuroasă că mama a fost atât de sinceră şi a vorbit deschis cu mine. A fost o adevărată ocrotire!".
[Legenda ilustraţiei de la pagina 59]
Când laşi în urmă copilăria e ca şi cum te-ai muta în altă parte; totuşi, te poţi adapta
Pubertatea( e mult de citit dar merita)
Corpurile noastre se schimba din momentul in care ne nastem si continua sa se schimbe pe parcursul vietii. Se schimba deoarece tot ceea ce este viu creste si se dezvolta.
Cateodata, intre varstele de 9 si 15 ani fetele si baietii fac mai mult decat sa creasca in inaltime si in greutate asa cum au facut de la nastere. Fetele incep sa devina femei, iar baietii incep sa devina barbati.
Aceasta perioada este numita pubertate. Cuvatul pubertate vine de la cuvantul latinesc "pubertas" care inseamna adult. Cand oamenii folosesc cuvantul pubertate, de obicei se refera la toate modificarile fizice ce au loc in corpul unui copil in aceasta perioada. Majoritatea acestor schimbari dau posibilitatea unei femei si unui barbat sa conceapa un copil.
Celalalt cuvant folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc "adolescere", care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti.
Desi cuvintele adolescenta si pubertate au intelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — cand un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult inca.
Fetele, de obicei, incep pubertatea la 9-11 ani. Baietii, de obicei, o incep un an mai tarziu, pe la 10-12 ani. Pentru majoritatea copiilor, pubertatea tine cativa ani. Acest interval le da ragaz sa se obisnuiasca cu noile corpuri adulte.
Multitudinea de schimbari care au loc in corpurile noastre in timpul pubertatii sunt cauzate de hormoni. Hormonii sunt chimicale produse in multe parti ale corpurilor noastre. Acestia calatoresc prin sistemul circulator al corpului (prin sange) din locul unde sunt produsi pana acolo unde actioneaza.
Cuvantul hormon este de origine greaca, unde insemna a pune in miscare. Exista multe tipuri de hormoni in corpul nostru.
In timpul pubertatii, creierul incepe sa produca anumiti hormoni. Acesti hormoni trimit un mesaj organelor sexuale — testiculele baiatului si ovarele fetei — care le spune sa incepa sa functioneze, sa produca hormoni sexuali.
Din fata in femeie
In ultima parte a adolescentei, de obicei cu mult dupa ce menstruatia a inceput, corpul unei fete incepe sa ia forma celui al unei femei. Inainte de pubertate, fetele si baietii, cu exceptia organelor genitale externe, seamana foarte mult. Schimbarile care apar sunt direct legate de secretia hormonilor estrogeni si progesteroni. O fata devine mai inalta, coapsele sunt mai carnoase si este mai curbata. Sanii incep sa i se umfle si incepe sa ii creasca par la subsuoara si in zona genitala.
Organele genitale interne si externe incep sa se dezvolte, iar peretii vaginali incep sa se ingroase. Pot aparea secretii vaginale.
Forma finala a unei femei, voluptuoasa sau baietoasa, depinde de doua lucruri: in primul rand de cantitatea de hormoni pe care ii produce, iar in al doilea rand de senzitivitatea corpului in reactia la acesti hormoni.
Din fata in femeie
In ultima parte a adolescentei, de obicei cu mult dupa ce menstruatia a inceput, corpul unei fete incepe sa ia forma celui al unei femei. Inainte de pubertate, fetele si baietii, cu exceptia organelor genitale externe, seamana foarte mult. Schimbarile care apar sunt direct legate de secretia hormonilor estrogeni si progesteroni. O fata devine mai inalta, coapsele sunt mai carnoase si este mai curbata. Sanii incep sa i se umfle si incepe sa ii creasca par la subsuoara si in zona genitala.
Organele genitale interne si externe incep sa se dezvolte, iar peretii vaginali incep sa se ingroase. Pot aparea secretii vaginale.
Forma finala a unei femei, voluptuoasa sau baietoasa, depinde de doua lucruri: in primul rand de cantitatea de hormoni pe care ii produce, iar in al doilea rand de senzitivitatea corpului in reactia la acesti hormoni.
Sunt multe schimbari dar toate trecem prin asta nu trebuie sa-ti fie frica
Nu se vor intampla lucruri anormale, pur si simplu te dezvolti, o sa-ti creasca par in zone in care nu ai avut pana acum, te maturizezi, ti se schimba vocea si transpiri mai repede.
Am și eu o întrebare, sunt tot la pubertate si am dureri în partea drepta jos, mi-a venit prima menstruatie, am fost la medic și a zis că nu am pendicita și ca ma doare in drepta de la pubertate am făcut și analize și nu a iesit ca am apendicita (adică a ieșit tot ok)pot sa ridic piciorul și nu am alte simptome, decât o durere mica, dar suportabila. Credeți că am apendicita? Va rog măcar dvs sa răspundeți?
BrianMoser întreabă: