Desigur. Verifică la companiile aeriene, care acceptă tineri peste 16 ani neînsoțiți (majoritatea, TAROM-ul sigur).
Nu ai treaba cu pasaportul, deocamdata, pentru Anglia. Iti trebuie insotitor si procura de la parinti. Poti calatori cu buletinul.
Legea spune că ai nevoie de declarație notarială (NU procură) doar pentru IEȘIREA din România, nu și pentru a reveni.
În plus, începând din 2016, printr-un amendament al Comisiei pentru politică externă din Senat, în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost completat articolul 2 în sensul că, prin excepţie, "cetăţenii români minori care au împlinit 14 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori ai reprezentanţilor legali".
TAROMUL spune că nu consideră copiii între 12 și 18 ani minori neînsoțiți decât dacă părinții acestora solicită expres asta. Citește aici: http://www.tarom.ro/......otiti.html
1) Ryanair - copiii sub 16 ani trebuie să călătorească cu o persoană cu vârsta peste 16 ani. http://www.ryanair.com/......neinsotiti (rezultă că dacă au peste 16 ani, pot merge neînsoțiți);
2) Wizz Air - copiii sub 14 ani trebuie să călătorească cu un însoțitor cu vârsta de peste 16 ani. Tinerii cu vârsta între 14- 15 ani pot călători singuri, dar nu pot oferi asistență altor minori. http://wizzair.com/......i-bebelusi
3) Blue Air - copiii sub 14 ani și tinerii sub 18 trebuie să călătorească cu o persoană de peste 18 ani.
Companii aeriene de linie =» Unele companii aeriene de linie oferă servicii de transport pentru copii fără supravegherea unui adult, în schimbul unei taxe suplimentare ce poate fi o sumă fixă sau un procent din valoarea biletului de avion.
Părinții sau tutorele legal al copilului trebuie să completeze un formular primit la check-in. Acesta conține o declarație prin care compania aeriană are autoritatea de a transporta copilul până la destinație, unde va fi preluat de persoana desemnată legal.
Pentru tinerii care călătoresc singuri, uneori companiile aeriene permit utilizarea procedurii Meet and Assist (MAAS) ce presupune ca minorul să fie asistat de un angajat al operatorului la tranzit, la recepţia bagajului etc.
Mulțumit?
Diorrus întreabă: