Asta este unul din momentele rusinoase din viata, de care nu poti sa scapi nici in gaura de sarpe. Ideal ar fi fost sa nu se fii intamplat asa ceva!
Poate, in timp, daca declari ca nu mai pui pic de bautura in gura si chiar te tii de cuvant, le vei schimba parerea despre tine, atat parintilor cat si prietenilor.
Nu poti. Suna ciudat dar chiar e imposibil sa scapi. Poti sa stai putin timp mai retras si sa te comporti normal sa dai impresie ca nu s-a intamplat nimic ciudat. Totusi poti sa iti ceri scuze parintilor, daca ai obraz.
Nu ai cum sa scapi.Deja te vor tine minte mult timp de acum incolo. Esti sigur ca nu te-au fortat ei sa bei? Cam asa se intampla cand esti cel mai mic dintr-un grup de prieteni.
În cartea,, Dietă şi hrană " scrie ceva ce mi-a plăcut foarte mult :,, 100% DH 436.3 (Dietă şi hrană)
Îmbătarea este efectul consumului de vin, bere sau cidru, la fel ca în cazul băuturilor mai tari. Folosirea acestor băuturi trezeşte gustul pentru unele mai tari şi aşa se instalează obiceiul de a bea. Consumul moderat de alcool este şcoala în care se formează oamenii pentru o carieră de beţiv. Lucrarea acestor stimulente uşor alcoolizate este atât de insidioasă, încât drumul către beţie este apucat înainte ca victima să intuiască primejdia. — The Ministry of Healing, 332, 333 (1905).
Ellen G. White scrie în cartea,, Temperanţă" Printr-o păcătoasă îngăduire a apetitului pervertit, părinţii se aduc singuri într-o stare de excitaţie nervoasă sau de epuizare, în care sunt incapabili să discearnă între bine şi rău, să-şi călăuzească în mod înţelept copiii şi să le judece corect motivele şi acţiunile. Ei se află în pericolul de a face, în mintea lor, munţi din lucruri mici, în vreme ce trec uşor pe lângă păcate grave. Tatăl care a devenit un sclav al apetitului anormal, care şi-a sacrificat calitatea de bărbat dată de Dumnezeu pentru a deveni îmbătat de tutun, nu-şi poate învăţa copiii să-şi stăpânească apetitul şi pasiunea. Este imposibil pentru el să-i educe în această direcţie, prin sfat sau exemplu. Cum poate tatăl a cărui gură este plină de tutun, a cărui respiraţie otrăveşte atmosfera căminului, să-şi înveţe fiii lecţii de temperanţa şi stăpânire de sine? {Te 71.1}
Răspunzători pentru exemplu şi influenţă — Când îi abordăm pe unii tineri care deprind obiceiul fumatului şi le spunem despre influenţa lui periculoasă asupra organismului, frecvent ei se apără dând exemplul taţilor lor sau al anumitor slujbaşi creştini sau al unor membri buni şi pioşi ai bisericii. Ei spun: „Dacă lor nu le face rău, cu siguranţă nici mie nu-mi poate dăuna". Ce socoteală vor avea de dat lui Dumnezeu pretinşii creştini, pentru necumpătarea lor! Exemplul lor întăreşte ispitele lui Satana în pervertirea simţurilor tinerilor prin folosirea stimulenţilor artificiali. Tinerilor li se pare că nu este un lucru foarte rău să facă ceea ce membri respectabili ai bisericii au în obişnuinţă să facă. Dar de la folosirea tutunului este doar un pas până la consumarea de alcool; practic, aceste două vicii merg, de obicei, împreună. {Te 71.2}
Mii învaţă să devină băutori în urma unor astfel de influenţe. Prea des, lecţia le-a fost, în mod inconştient, predată de propriii taţi. O schimbare radicală trebuie făcută în fruntea familiilor pentru a se putea progresa consistent în debarasarea societăţii de monstrul necumpătării. — The Health Reformer, 1 septembrie, 1877. {Te 72.1}
Fumatul şi alcoolul — Ca două rele gemene, tutunul şi alcoolul merg împreună. — The Review and Herald, 9 iulie, 1901. {Te 72.2}
Cei care folosesc tutun nu pot face decât o firavă opoziţie faţă de îmbătarea cu alcool. Două treimi din băutorii din ţara noastră şi-au dobândit apetitul pentru alcool prin folosirea tutunului. — The Signs of the Times, 27 octombrie, 1887. {Te 72.3}
Cu toţii cunoaştem istoria lui Daniel şi a prietenilor lui din Biblie. Iata ce spune serva Domnului cu privire la ei în cartea,, Chemaţi să fim diferiţi"Daniel şi prietenii lui veniseră din cămine în care părinţii subliniaseră abstinenţa de la alcool. Ei fuseseră învăţaţi că Dumnezeu le va cere socoteală pentru talentele şi capacităţile lor şi că nu trebuie niciodată să-şi submineze sau să-şi slăbească puterea. Această educaţie din fragedă copilărie i-a ajutat pe Daniel şi prietenii lui sa facă alegeri bune, cu toate ca peste tot în jurul lor, la curtea împărătească unde domneau luxul şi degradarea, se simţeau influenţe înjositoare şi ispite puternice. Nici o putere şi nici o influenţă nu i-au putut face să se îndepărteze de principiile pe care le învăţaseră cu ani în urmă, studiind Cuvântul şi lucrările lui Dumnezeu. Asta ne duce la concluzia că Alcoolul perverteşte mintea şi capacităţile pe care Dumnezeu le-a dat nouă.
În cartea,, Dietă şi Hrană" Ellen White scrie 100% DH 237.2 (Dietă şi hrană)
Părinţii ar trebui să considere ca primă obligaţie a lor înţelegerea legilor vieţii şi sănătăţii, ca să nu facă nimic prin pregătirea mâncării sau prin oricare alte obiceiuri care să dezvolte tendinţe greşite în copiii lor. Cu câtă atenţie ar trebui mamele să studieze pentru a pregăti mesele cu cele mai simple şi sănătoase mâncăruri, pentru ca organele digestive să nu fie slăbite, puterile nervilor să nu fie dezechilibrate şi învăţăturile date copiilor lor să nu fie zădărnicite prin alimentele pe care le pun înaintea acestora. Această hrană fie că slăbeşte, fie că întăreşte organele stomacului şi are mult de-a face cu păstrarea sub control a sănătăţii fizice şi morale a copiilor, care reprezintă proprietatea lui Dumnezeu cumpărată cu preţ de sânge. Ce încredere sacră este acordată părinţilor, de a păzi constituţia fizică şi morală a copiilor lor, astfel încât sistemul lor nervos să fie bine echilibrat şi sufletul să nu le fie pus în primejdie! Cei care îngăduie pofta copiilor lor şi nu le ţin sub control pasiunile vor vedea greşeala îngrozitoare pe care au făcut-o în persoana celui care este robit iubirii de tutun şi alcool, ale cărui simţuri sunt amorţite şi ale cărui buze rostesc neadevăruri şi hule. — Testimonies for the Church 3:567, 568 (1875).
În cartea,, Divina Vindecare" scrie următoarele 95% DV 333.2 (Divina vindecare)
Hristos a fost Acela care, în Vechiul Testament, i-a dat lui Israel avertismentul: "Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept." (Proverbe 20, 1. ) El nu putea face o asemenea băutură. Satana îi ispiteşte pe oameni să-şi îngăduie lucruri care le vor întuneca raţiunea şi le vor amorţi înţelegerea spirituală, dar Hristos ne învaţă să aducem natura inferioară în starea de supunere. El nu pune niciodată înaintea oamenilor ceea ce ar putea fi o ispită. Întreaga Sa viaţă a constituit un exemplu de tăgăduire de sine. Pentru a înfrânge puterea apetitului a postit patruzeci de zile în pustie, suportând în locul nostru testul cel mai sever pe care-l poate îndura natura umană. Hristos a fost Acela care a poruncit ca Ioan Botezătorul să nu bea nici vin, nici băutură tare. Tot El a cerut o abstinenţă similară de la soţia lui Manoah. Hristos nu şi-a contrazis propria învăţătură. Vinul nefermentat pe care l-a făcut pentru nuntaşi era o băutură hrănitoare şi înviorătoare. Acesta este vinul care a fost folosit de Mântuitorul nostru şi de ucenicii Săi la prima Cină (împărtăşanie). Este vinul care ar trebui întotdeauna folosit la masa împărtăşaniei, ca simbol al sângelui Mântuitorului. Serviciul sacru al Cinei este destinat să învioreze sufletul şi să fie dătător de viaţă. Nimic nu trebuie să fie adus în el care ar putea sluji răului.
Cum poţi renunţa? Ellen White scrie în cartea,, Temperanţă"Prin cuvintele spuse mamei evreice, Dumnezeu vorbeşte tuturor mamelor din toate timpurile. "Femeia să se ferească de tot ce i-am spus", a zis îngerul. Bunăstarea copilului va fi influenţată de obiceiurile mamei. Poftele şi dorinţele ei trebuie să fie supuse principiilor. Există ceva de evitat pentru ea, ceva de combătut, dacă vrea să împlinească scopul lui Dumnezeu cu ea, acela de a avea un copil. Dacă înainte de naşterea copilului mama este îngăduitoare cu sine, dacă este egoistă, nervoasă şi capricioasă, aceste trăsături se vor reflecta în dispoziţia copilului. În felul acesta, mulţi copii au primit drept moştenire tendinţe spre rău aproape de neînvins. Dar dacă mama aderă ferm la principiile drepte, dacă este cumpătată şi dovedeşte renunţare de sine, dacă este bună, blândă şi altruistă, poate transmite copilului ei aceleaşi preţioase trăsături de caracter. Foarte clară a fost porunca de interzicere a folosirii vinului de către mamă. Orice picătură de alcool luată de mamă pentru satisfacerea apetitului pune în pericol sănătatea fizică, intelectuală şi morală a copilului ei şi este un păcat chiar împotriva Creatorului. — The Ministry of Healing, 372, 373.
Mda! Deci te-ai facut de ras singur. Poate cu proxima ocazie vei fi putin mai rezervat.