| HeadUpAndSmile a întrebat:

Voi începe prin a spune că DAU FUNDA! deoarece în ultima vreme cam asta urmăresc majoritatea membrilor. Acum... am mare, mare nevoie de ajutor.
Deşi sunt numai clasa a 8-a şi ar trebui să-mi văd de examenul meu, şi de înscrierea la liceu nu pot face asta, deoarece în ultima vreme am fost foarte preocupată de facultatea pe pare s-o urmez. De ce? pentru că nu vreau să fac un profil de liceu ca mai apoi să mă trezesc că nu am o obţiune de facultate potrivită mie. Mai pe surt, îmi voi alege profilul de liceu în funcţie de facultate. Ştiu că cel mai bine este să merg pe un profil real, însă nu le prea am cu matematica, fizica, chimia etc.; pot spune că am rezultate destul de bune, însă vreau să fac ceva care să-mi placă.
De un timp m-am fixat pe facultatea de jurnalism. Am auzit şi pareri pro, dar şi contra. Pentru o astfel de facultate, ce m-ar ajuta mai mult? Un profil de mate-info bilingv engleză (chiar dacă nu cred că pot rezista) sau un profil de filologie engleză intensiv?
Dacă nu sunteţi de părere că facultatea de jurnalism este tocmai potrivită, ce altă facultate, pe un profil uman, de viitor îmi puteţi recomanda?
Mulţumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| adeliz a răspuns:

Ok...am inteles ce ai vrut sa spui. Sa stii ca si eu sunt de aceeasi parere: liceul in functie de facultate. Vreau sa merg pe medicina si am ales un profil de chimie, biologie si engleza.
Facultatea de jurnalism? foarte ok daca iti place. Aici trebuie sa fi creativa, sa ai propriile idei si un vocabular impecabil (bine...o sa mai inveti la facultate). Pentru aceasta profesie, este foarte potrivit un profil de filologie deoarece mai inveti ceva care, sigur, o sa te ajute pe viitor (mai ales daca mergi la un liceu cat de cat bun).
Cred ca ar trebui sa faci ceea ce-ti place si sa nu ii intrebi pe altii ce facultate sa urmezi.
P.S. Nu uita ca satisfactia muncii pe care o vei depune pe viitor depinde de tine.

12 răspunsuri:
| rudfy a răspuns:

Eu cred ca facultatea de jurnalism este destul de buna si un profil potrivit este filologie simpla sau filologie bilingv

| Bondarel99 a răspuns:

La mate info e foarte greu.Eu invat la un liceu destul de bun din Bucuresti si sunt la stiinte ale naturii(profil real) si am 1 ora pe saptamana(fac doar pana in a 11 a), dar deja suntem toti terorizati, corigenti pe banda rulanta, pur si simplu nu intelegem nimic, trebuie sa faci programe si algoritmi(daca nu sti ce informatica se face la liceu mai bine nu te bagi) si nu e vina profesoarei...macar eu am trecut,am avut vointa sa invat mai mult. Daca te duci la mate info si nu stapanesti chestiile astea o sa fie foarte greu,o sa ai din ce in ce mai multe ore de info,dai si teza si bac la info si fara meditatii nu reusesti.
La profilul meu fac multa chimie,fizica si bio si nu e greu daca ai profesori buni. Avantajul meu e ca am multe optiuni la facultate,eu ma gandesc la medicina.
Daca pe tine te atrage jurnalismul,te poti duce la uman,e mult mai usor acolo si ai si ceva optiuni la facultate cum ar fi dreptul,limbi straine,litere,stiinte politice, jurnalism, geografie, istorie...dar sunt ceva mai limitate.
Deci concluzia e ca mate-info e sinucidere curata, dar poti urma un profil real daca vrei mai multe optiuni la facultate.

| kattya96 a răspuns:

Mmm si eu voiam la facultatea asta. Inca nu m-am decis, dar nu stiu daca se merita. Eu sunt la filo bilingv engleza, avand aceleasi dubii ca si tine. M-am hotarat la ce profil vreau sa dau cu o saptamana inainte de a trimite lista cu liceele, fara sa-mi dau seama ca sunt incepatoare la engleza ( adica incepusem din cls a5a) rolling on the floor). Oricum vreau sa invat ca lumea engleza si germana, poate si franceza ( daca sunt la uman, macar limbile sa le stiu bine, poate si ceva istorie ma pricep cat de cat). Sigur voi face ceva cu astea, adica cam asta e singura optiune pe care o am acum rolling on the floor. As vrea sa ies din tara si sa-mi caut ceva de lucru. Nu m-am gandit la o facultate, probabil o s-o fac in a 12a. Dar banuiesc ca voi alege litere, de acolo am mai multe porti deschise ( ce-i drept in Romania). Dreptul a cam dat-o in bara, facultatea de limbi straine mi se pare prea grea si altceva bazat pe economie cum ar fi Petrol - Gaze mi se pare prea plictisitor.
Pacat ca nu-ti place realul. Asta te poate propulsa la facultati din alte tari, sau chiar locuri de munca foarte bune in strainatate. Cam asta poti face in alta tara, ori le stii limba, ori esti bun la mate sau bio chimie depinde ceva comun.
Deci ai 2 optiuni, ori faci ca mine si speri sa nu ajungi pe drumuri ( adica la voia sortii, unde te ghideaza inima), ori te axezi pe bio-chimie sau mate intensiv, sau ceva intensiv de la real si incerci sa faci meditatii sau sa dai lovitura ca sa obtii joburi bune.
Am scris cam mult si ambiguu, doar ca sa-ti dau o idee, daca te-am incurcat mai rau, scuze pentru asta. Poti sa ma intrebi ceva, daca e thinking

P.S Eu nu am raspuns pentru funda oh go on

| HeadUpAndSmile explică (pentru kattya96):

Mulţumesc mult, şi nu, chiar nu m-ai încurcat mai rău, din contră. Facultatea de litere, sincer nu-mi este tocmai potrivită deşi la un momentdat mă gândisem şi la asta.
Ai spus că eşti la filo bilingv engleză; din câte am înţeles, la acest profil se dă un examen înainte, prin aprilie-mai. Este obligatoriu acest examen? adică tu l-ai dat? happy

| HeadUpAndSmile explică (pentru Bondarel99):

Sincer nu ştiu ce tot era în capul meuhee hee Adică ştiu cât de grea este informatica la liceu, mai ales la mate-info însă am stat fooarte mult timp cu ideea că la liceu vreau să muncesc! şi nu am observat cât de sus m-am "aruncat". Vreau să spun că deşi nu suport matematica aveam de gând să fac un profil care tocmai pe asta se axează şi încă la cel mai bun liceu din zona mea. Asta până nu de mult când mi s-au deschis ochii şi mi-am dat seama că un astfel de profil nu este pentru mine.
Din câte ştiu, după ştiinţe ale naturii poţi da la medicină sau farmacie. O altă facultate, la care să te ajute cunoştinţele de la un astfel de profil, mai şti?

| HeadUpAndSmile explică (pentru HeadUpAndSmile):

PS: Mult succes cu germana, pentru că din câte am înţeles este foarte grea. Mama a făcut 2 ani de germană în facultate, dar nu a înţeles mai nimic.hee hee eu aveam ge gând să fac un curs de chineză în facultate. big grin

| HeadUpAndSmile explică (pentru adeliz):

Să înţeleg că eşti la profil bio-chimie bilingv engleză. Dacă nu te deranjează aş fi curioasă la ce materii dai teză şi câte ore de română şi engleză faci pe săptămână. big grin

| adeliz a răspuns (pentru HeadUpAndSmile):

Dau teza la romana, matematica, 2 materii la alegere dintre biologie, chimie, fizica si engleza. In clasa a 9 a faci 4 ore de romana si 4 ore de engleza pe saptamana. (in clasa a 10 a faci numa 3 ore de romana)

| Bondarel99 a răspuns (pentru HeadUpAndSmile):

Pai de la stiinte ale naturii poti urma practic orice facultate vrei pentru ca se face destula matematica, materii din astea de stiinta(bio, chimie, fizica), ai 2 ore de engleza si 2 de franceza pe saptamana, deci faci destul din toate materiile...cred ca la uman e doar asa de relaxare si mi se pare plictisitor sa faci numai limbi straine, sa-ti bage pe gat romana multa, istorie geografie care nu prea te ajuta in viata, mai ales daca vrei la o facultate de top, in plus ca iti scoate din a 11 a matematica, fizica, chimia si alte materii, tu chiar vrei asta?laughing
Zic ca cel mai bine e la un profl de stiinte la real cum sunt eu.Cum ti-am zis, poti merge dupa aceea unde vrei tu, si la jurnalism poti sa dai...dar eu daca tot m-am axat pe bio, chimie si fizica vreau sa incerc la medicina pentru a profilul ma ajuta mut, tocmai de aceea am venit aici.

| kattya96 a răspuns (pentru HeadUpAndSmile):

Da l-am dat. Culmea este ca eu nu mai facusem exercitii din alea in viata mea. Profa mea de engleza mi-a dat sa lucrez unele acasa si m-a ajutat sa le corectez.
Asa am ajuns eu la examen rolling on the floor.
Oricum la examen ca sa intri trebuie sa iei peste 6. Nu conteaza nota, ci media big grin

| kattya96 a răspuns:

A si facultatea de jurnalism nu contest ca o s-o treci cu brio, ce o sa faci dupa e mai greu.
Adica sa presupunem ca-ti gasesti un loc de munca, ceea ce e destul de greu. O sa incepi cu munca de teren, care nu e deloc satisfacatoare. O sa ai de-a face cu oameni nu prea simtiti si cate si mai cate, o sa ti se sugereze si sa faci anumite compromisuri.
Depinde si de imagine si cat de desteapta esti. Oricum ai nevoie de pile sa ajungi undeva mai sus.

Stiu toate astea pentru ca si eu ca si tine am intrebat multe persoane. Inca nu m-am hotarat, inca pot sa dau si aici.
Eu habar n-am ce-i la facultatea de Litere si ce poti ajunge de acolo, insa alte optiuni nu prea vad rolling on the floor

| HeadUpAndSmile explică (pentru kattya96):

Am auzit destul de multe lucruri descurajatoare despre această facultate, dar sunt o persoană foarte încăpăţânată şi un timp o să stau cu ideea asta în cap. Este adevărat că job-uri se găsesc mai greu, însă cu puţină voinţă totul e posibil.