| Ourstory21 a întrebat:

Bună tuturor! Sper sa ma ajutați cu câteva sfaturi.
Credeți că un copil poate fi afectat dacă a crescut lângă un tată abuziv?
De când mă știu am asistat la certurile continue ale parinților mei,însa cel mai grav este faptul că am vazut cu tatăl meu o batea pe mama chiar sub ochii mei. Când eram mică credeam că e ceva normal,nu știam cum sa reactionez sau că să simt, însă dupa ce am crescut am inceput sa fiu mai distanta fata de parinții mei, mai timidă si chiar mai rece. Știți am încercat să ma prefac ca nu ma afecteaza nimic și să ma mint pe mine însumi că sunt bine, insa am momente in care pur și simplu clachez si simt ca nu mai am aer.
Imi este frică să fiu dezamagita, sunt o persoana instabila emotional si am doar 17 ani.Mereu m-am întrebat de ce mama nu a avut puterea sa imi arate faptul că acesta "relație" nu este sanatoasa si in primul rand umana. Am momente in care parca "uit" totul insa dupa toate amintirile ma invadează si pur si simplu devin alta persoana...nu arat ce simt cu adevarat si nici nu am vorbit cu nimeni despre asta.
Știu că noi nu alegem ce parinți sa avem insa uneori ma intreb cu ce greseste un copil timp de 17 ani ca sa vada asemenea situatii pe care nu vreau sa le descriu

Răspuns Câştigător
| Alexia999997777777777777 a răspuns:

Bună draga mea, mama ta a fost destul de puternica sa îndure toată aceasta situație pentru " copii" destul de greșit totuși pentru ca este fix invers, un copil crescut într o familie ( haos) o sa rămână cu traume pe viitor.
Cred ca o vizita la un pshiholog te poate ajuta, iar pe viitor, nu face greșelile mamei, dacă o relație este toxica, nu îți face bine, pune punct și înconjoarate de persoane potrivite ție.

6 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Imi pare rau pentru chinul prin care ai trecut. Da, un copil este afectat mult spre foarte mult in urma acestor experiente din familii disfunctionale.

Copiii care trec prin asta tind sa aiba mereu garda ridicata, sa se protejeze instinctiv de urmatorul episod violent, sau de pericole care nu exista, traind cu anxietate.

Copii prescolari: pot reveni la obiceiuri pe care le faceau cand erau mai mici : sa ude patul, sa-si suga degetul, plans si nemultumiri dese, dificultati in a adormi dar si arata semne in urem terorii precum balbaitul sau ascunsul in diverse locuri

Copii in scoala generala: se pot invinovati pentru abuz, arunca vina asupra sinelui; mediul de acasa le afecteaza stima de sine, oprindu-i din a participa la activitati extrascolare, iar in timp nu se vor mai implica la invatatura, sa-si faca prieteni etc, in schimb exista riscul de a cauta necazuri; durerile de cap sau stomac sunt si ele comune

Adolescenti: ca raspuns al violentei la care asista, vor afisa comportament negativ: batai sau certuri cu membrii familiei, hartuirea altora, chiulitul de la scoala; acestia pot gasi confort in alcool, droguri si sex neprotejat, avand dificultati in a-si face prieteni si stima de sine scazuta; comportamentul violent e predispus la baieti, pe cand fetele se vor retrage tot mai mult in depresie

sursa: https://www.womenshealth.gov/......e-children

| Ourstory21 explică (pentru Alexia999997777777777777):

Mulțumesc frumos!
Uneori chiar ajuta sa vezi ca unele persoane te inteleg

| Ourstory21 explică (pentru dullcat):

Ce crezi ca pot face in priviința asta?

| dullcat a răspuns (pentru Ourstory21):

Asa cum a raspuns si cineva mai sus, vizitele la psiholog te vor ajuta sa treci peste copilaria tulburata, in cea mai mare parte.

| AdioTPU a răspuns:

Depinde mult și de psihicul acelui copil. Unii ajung sa repete ce au văzut în familie, obiceiuri, vorbe, gesturi iar alții vor face exact opusul. Alții își dezvoltă mult latura protectoare și spiritul justițiar, având repulsie când întâlnesc oameni violenți și simt nevoia sa apere persoana abuzata. Simt nevoia sa apere persoana abuzata pentru a simți că dețin puterea dat fiind că au fost vulnerabili în copilărie și nu și-au putut apară mama și nici pe ei însăși. Ție ți-ar face bine dacă ai face psihoterapie și ți-ai dezvolta abilitățile. Punând accent pe dezvoltare personala vei căpăta și încredere în tine o data cu maturizarea.

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna!

Hai sa vorbim! Asociatia Telefonul Copilului poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Poti primi ajutor specializat in mod gratuit si in deplina confidentialitate.


Apelul catre 116111 este gratuit din retelele Telekom, Orange si Vodafone, de luni pana vineri, intre orele 08.00 – 20.00. Mai multe poti afla si la: http://www.116111.ro/intrebari-frecvente


Daca te simti in largul tau mai degraba in mediul online, ne poti scrie la 116111@telefonulcopilului.ro sau pe http://www.116111.ro (disponibil 24/7).

Poti primi consiliere gratuita si direct de pe telefonul mobil, descarcand aplicatia noastra disponibila pe dispozitive android Happygraff http://www.116111.ro/descarca-aplicatia


Noi te ascultam oricand si pentru orice problema!