Mie mi s-a întâmplat o singură dată. Și fiindcă îmi era lene să merg și la serviciu, m-am internat din proprie inițiativă. știi tu unde, unde am stat zece zile.
Boala se numește tatană. În franceză tatane. Esteo boală importată din Africa de sclavii negrii în Antilele Franceze. Guadelupa, Martinica. Ei au început să sufere de ea, când au fost eliberați din sclavie. Cine e atins de acest virus negroteu, se scoală eventual din pat, dar să își dezbrace pijamaua îi e prea lene. De aceea de exemplu, eu nu port pijama.
Și mai este un remediu medieval românesc.
Pe vremea fanarioților vechilul la curtea boierească era grec.
Pe urmă mai târziu, arendaș evreu dar să nu anticipăm.
Și diimineața la 7, șerbii ( eu știu că sunt din neam de șerbi, numele meu de familie, așa începe, Șerb..., poate că de acolo am moștenit boala, virusul pitit în gene ancestrale), deci la 7 dimineața, șerbii trebuiau să își părăsească bordeiele de sub pământ, nu aveai geam. că pe geam se plătea impozit, nici coș la vatră că pe fum s plătea impozit, că era și pe vremea aceea ANAF-ura ei de viață, și la curte se repartizau sarcinile zilnice.
Și câte unul nu venea că îi era lene în acea dimineață.
- De ce nu vine?
- Că e bolnav, Măria ta?
- Să vină așa cum este!
-Dar nu se poate ține pe picioare.
-Să meargă doi după el să îl sprijine pe drum și să îl aduceți.
Și era adus. Apoi de boală, sau de lene, se așeza jos, sau în șezut, sau întins.
Cum se făcea testarea.
Îi arde vechilul una cu gârbaciul. Un bici cu bile de fier, care mușcă din carne.
EIi dacă rezistă la durere. îi mai trage una.
Dacă este doar leneș, se scoală și merge la clacă, la sapă, la vaci, la cuhnie, unde este nevoie de el.
Dacă e bolnav este lăsat să zacă.
C
Bossubossilor întreabă:
ksm1485 întreabă: