Credeţi că părinţii pot renunţa la control?

Credeţi că părinţii pot renunţa la control?

Textul de mai jos ii aparţine lui Adrian Nuţă şi este pentru acei părinţi care cred că deţin dreptatea absolută şi nu găsesc altă modalitate de educare cu excepţia restricţiilor şi a coerciţiei. Sper ca şi aceşti părinţi să fie în trecere pe aici. 

 

“Mi-am consultat adineaori astrograma şi veştile nu sunt deloc bune: se pare că următorul articol va stârni revolta unor părinţi (şi simpatia spontană a unor adolescenţi, deoarece nu există minus fără plus). Prin urmare, pentru a tranşa încă din start lucrurile, iată afirmaţia cu potenţial exploziv:

Cred că este sănătos psihologic pentru toţi cei implicaţi ca, pe măsură ce adolescentul înaintează în vârstă, controlul parental să scadă. Asta este echivalent cu a spune că:

 

La 18 ani controlul parental potrivit este zero.

 

„Ha!” (aud voci, am declarat şi altă dată că detin puterea paranormală a percepţiei auditive la distanţă, apărută în urma realizării conştiincioase a unor tehnici yoga secrete) „Habar nu ai ce vorbeşti, Adrian, se vede că nu eşti părinte de adolescent!”. Nu sunt, recunosc. Însă de când experienţa personală limitată este mai credibilă decât cercetarea ştiinţifică? De când adevărurile populare ale culturii în care ne-am născut şi biasurile individuale (sublim necunoscute de 9 oameni din 10) sunt mai relevante decât analiza meticuloasă a unor profesionişti? De când faptul de a fi părinte îţi oferă o cunoaştere profundă şi corectă a mecanismelor psihologice şi asta în mod spontan, adică fără grup de control şi interviuri în profunzime?

 

Oh, simt deja undele! (vă rog, dragi părinţi, suspendaţi temporar ostilitatea, nu pentru mine, am scuturi energetice achiziţionate cu bani grei de pe ebay, ci pentru voi, să puteţi măcar termina lectura). Controlul parental potrivit este zero, spun, dar influenţa parentală poate fi maximă.

 

Sunt cumva prea subtil? (sau pedant) Nu sunt unul şi acelaşi lucru? Nicidecum! „Control” înseamnă că eu îţi spun ce să faci pe când „influenţa” înseamnă că tu decizi ce să faci şi, dacă vrei, te consulţi cu mine şi îmi ceri o sugestie, o opinie, un mod de a vedea lucrurile. Uşa mea este deschisă iar tu, dacă estimezi că merită, e potrivit şi/sau ai nevoie, vii la mine şi mă întrebi. Eu sunt disponibil pentru tine deoarece…te iubesc. Îţi împărtăşesc perspectiva mea asupra problemei respective (pe care ai ales să o împărtăşeşti) şi sunt realmente curios ce decizie vei lua. Ştiu că nu-mi urmezi orbeşte recomandarea (prefer să cred asta!), ştiu că ai mai multe date pe care mintea ta, capabilă acum de raţionamente formale, le prelucrează şi aştept rezultatele. Da, o parte mică şi orgolioasă din mine îşi doreşte să procedezi cum ţi-am sugerat dar conştiinţa acestei părti o am doar eu. 

Tu eşti, pentru mine, o fiinţă independentă!

 

Ai mintea ta, ai emoţiile tale, ai dorinţele tale, într-un cuvânt, ai viaţa ta proprie. Eu sunt acum martorul evoluţiei tale şi, din când în când, în situaţiile alese de tine, consilier, îndrumător, ghid, bancă de date, whatever. Te influenţez deoarece tu vii către această influenţă dar nu te controlez. Nici eu, dacă aş fi in locul tău, nu aş vrea să fiu marioneta cuiva. M-aş bucura să fi reuşit să te cresc în acest spirit (sau măcar să nu fi ucis acest spirit al libertăţii înăuntrul tau, în cazurile mai puţin ideale)

 

Ce spuneţi, dragi părinţi, puteţi renunţa la control? E aşa de dulce, ştiiiiiu! Şi ce puneţi în loc, da, foarte bună întrebare! Aşa este, dacă nu vine să se consulte cu tine? Dacă te ignoră cu desăvârşire? Dacă te evită? Dacă nu te creditează? Şi cel mai mare coşmar, dacă preferă să vorbească, regulat, cu altcineva? (nu sunt părinte, spuneam, dar adolescenţii pe care i-am întâlnit, din motive obscure, mi-au solicitat în mod limpede îndrumarea)

 

Cum se trece de la „control” la „influenţă”? Dintr-o dată, precum în poveştile despre care cred că oferă copiilor imagini complet nerealiste, deci greşite, ale lumii? Fireşte că nu! Influenţa se dezvoltă treptat, pe masură ce controlul scade. Dacă iţi place matematica, îţi dau şi cifre: la naşterea copilului tău controlul este aproape maxim (100 puncte, convenţional) iar influenţa aproape nulă (încearcă să influenţezi un bebeluş de o lună astfel încât să înceteze plânsul, la 5 secunde după ce a început!). Pe la 9 ani (ai vrut cifre) controlul şi influenţa sunt 50-50. Când a intrat la liceu (14-15 ani), controlul ar putea fi pe la 25 iar influenţa la 75.

 

Whaaat? Controlul la 25? („Hai că-mi pierd vremea cu articolul asta”- te aud, te aud!) Poate ai pierdut din vedere ultima parte: „iar influenţa la 75”! „Şi ce înseamnă control 25, domnule specialist iubit de adolescenţi dar care nu ai aşteptat niciodată îngrijorat noaptea întoarcerea unuia?” Înseamnă că ai renunţat de mult la diferite forme de mituire (modalităţi de a plăti pentru cooperare, în loc să o câştigi natural), ai renunţat la ameninţări, predici şi binecunoscuta cicăleală, ai scos ideea de pedeapsă din fişierele tale mentale şi eşti dispus să negociezi, să asculţi, din nou să asculţi, să asculţi foarte mult (am mai zis?) pentru a înţelege o altă fiinţă umană (accentul cade pe „alta”).

 

Controlul scade, influenţa creşte, mă crezi? (dacă nu pe mine, poate pe Thomas Gordon, el măcar a fost nominalizat la premiul Nobel) Dar influenţa nu apare în mod miraculos: ea se dezvoltă într-o relaţie, se bazează pe o conexiune, se hrăneşte din ceva invizibil şi fragil, incredibil de fragil, construit în timp, cu atenţie şi afecţiune, curiozitate caldă în raport cu individualitatea celuilalt, emoţii şi sentimente acceptate şi respectate (îhm, m-ai prins, din practica terapiei ştiu trebuşoarele astea!).

 

Morcovii si beţele nesuferite îşi prelungesc existenţa mult dincolo de adolescenţă, evident, în firme şi corporaţii cu nume sonore (ştii foarte bine asta!), limitându-i pe oameni şi înghesuindu-i, cu mic cu mare, într-un malaxor social-corporatist, echivalentul, la un alt nivel, al unui sistem şcolar şi universitar impersonal, înfricoşat de iniţiative nonconformiste, creativitate debordantă sau de gândirea critică din a cărei absenţă se nasc organisme fără coloană vertebrală sau cetăţeni superstiţioşi, imaginându-şi intervenţia divină în momentele providenţiale livrate, dezinteresat, de legile probabilităţii.

 

Nu putem fi prea diferiţi de cei care am fost ieri şi suntem destul de asemănători cu cei de alaltăieri aşa că, dacă vrem să facem o treabă bună, de ce să nu acţionăm potrivit încă din start? Nu ar mai fi nevoie de indivizi de teapa mea, suficient de obraznici pentru a le povesti părinţilor despre drogul de care au devenit dependenţi (numit „control”) dar pe care nimeni nu-l incriminează la modul serios deoarece toată lumea se teme de sevraj.

 

E mult mai comod, nu-i aşa, să fii terorizat de consumul de „iarbă” sau de „speed” („crystal”, „crack” etc.-ghici de unde le ştiu?) astfel încât să eviţi conştientizarea faptului că ai putea fi şi tu intoxicat cu control (desigur, Poirot, nu mă refer la toţi părinţii, cum aş putea cădea în păcatul generalizării simpliste după ce tocmai am amintit de gândirea critică?) Ştiu că nu-ţi face bine adresarea asta directă şi, purtat de un val de compasiune budistă (reziduu karmic al unor meditaţii desfăşurate într-o viaţă anterioară : -))), mă opresc. Poate am reuşit să transmit diferenţa dintre „influenţă” şi „control” iar tu ai ce dezbate împreună cu fiica ta adolescentă sau băiatul tău post-adolescent (he he, credeai că se termină chinul la 18 ani?). Dacă îţi par nişte idei stranii pentru societatea românească (media statistică) eu ce aş putea comenta? Chiar aşa sunt! Să ne reamintim că trăim într-o ţară în care iubitorii de câini găsesc la fel de straniu să strângă în urma patrupedului iubit).

 

Şi la fel de stranie, în urmă cu câteva decenii, era libertatea femeilor de a vota. Trăim într-o lume ciudată, asta e sigur.”

 

Consiliere-adolescenti.ro

17 răspunsuri:
| Vizitiul a răspuns:

De controlat, oricum nu controleaza; au doar impresia asta. Si nu, nu pot renunta la gandul de-a controla (ei cred ca fac un bine copilului-il fac, dar intr-o mica masura).

| TheBaby a răspuns:

Nu prea cred! Cum a zis Reflexiv, de controlat nu controlează pe nimeni, că pâna la urmă copii fac ce vreau, nu? Faptu' că-i pedepseşte şi aşa, nişte prostii... Cine vă credeţi băi, bunicu' pămantului? Că pâna la urma copii nu învaţa nimic din asta, îi întărâtaţi mai mult şi vă miraţi de ce vorbesc urăt cu voi... Aud copii care la mame le zic tu si la tătici ma, care le zic "Bin' ceau şi hai sictir", poate le mai trageţi şi o palma şi o bătaie bună, să vedeţi atunci!

| shadovv a răspuns:

Interesant!

| IMC90 a răspuns:

Prima data am citit alcool in loc de control rolling on the floor

| dana85 a răspuns:

...pai daca statea "bot in bot cu maica-sa" sigur nu prea stii cum a crescut acel copil, dar, imi place ca desi ne facem meseria de parinte la fara frecventa( asta inseamna ca am ramas repetenti la acest capitol) suntem asi la a ne da cu parerea si a fi experti in a da retete cum sa ne crestem copiii, dupa noile orientari ale stiintei, chiar. Cred ca ar trebui sa incepem prin a da dovada ca suntem capabili sa ne crestem copiii, nu sa lasam pe seama unuia aceasta menire, si, daca femeile, pot sa faca acest lucru si singure, asta spune totul ...chiar si aversiunea ta fata de ele, si poate nu pricepi ca ele" au inteles "esenta acestei vieti mai mult decat au inteles altii "ce voteaza", oricum se pare ca la capitolul viata unii barbati chiar nu inteleg ce voteaza.

| Delincvent a răspuns:

Uni parintii au aceasta chestie in cap prea dezvoltata si ajung sa nu isi mai inteleaga copii happy NOT GOOD

| Rares95 a răspuns:

NU! raspunsul categoric este NU

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Controlul este din start dupa parerea mea = cu autoritatea, dar stiti care este chestia cu parintii astia care au contorlul sau autoritate, eu cred ca este foarte important din partea lor sa fie cu cap.Eu am avut o familie militara, dar sa nu credeti ca am fost in pozitie de drepti.NU! Sunt foarte buna prietena cu ei, nu m-au lasat sa fac ce vreau si nici nu am fost tinuta in lanturi, deci intelegeti ce vreti.Am tatuaje, si am fost si sunt in cuminte si ma sfatui cu ei.Cred ca autoritatea sau controlul trebuie sa fie cu cap ca sa nu iti scape copii din mana si sa faca tot felul de ilegalitati si chestii care nu mandresc pe nimeni.Aceasta este parerea mea.

| dana85 a răspuns (pentru anonim_4396):

FELICITARI, o gandire sanatoasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru dana85):

Mercihappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da,cred ca pot sa o faca.Intrebarea este :credeti ca vor sa faca asta? Numai bine.

| LaLaLaLoveAlex a răspuns:

Toate au o limita. Nu stiu cum sunt alti parinti, dar sunt convinsa ca ai mei imi vor doar binele. Si eu,la randul meu, daca as avea in momentul de fata un copil sau mai multi, cu siguranta as fi impunatoare, pentru a nu repeta greselile pe care le-am facut eu.Si,da as detine controlul in privinta scolii si in privinta anturajului. Chiar si dupa 18 ani, un parinte vrea sa stie ca esti bine,ca nu ai probleme,datorii etc. Eu sincer nu simt ca parintii mei detin controlul asupra mea sau in general vorbind,pentru ca pana la urma da,le iau sfaturile in considerare,chiar si atunci cand tipa la mine sau incearca sa ma santajeze intr-un fel sau altul,dar fac ceea ce cred eu ca e bine pentru mine. Si, este adevarat, traim intr-o lume ciudata, cu fel si fel de oameni!

| IoanaLoredana a răspuns:

Ai mei nu controleaza doar isi expun parerile lor.Decizia imi apartine in totalitate mie.Sunt parinti ii vom intelege doar cand vom ajunge si noi la randul nostru sa avem copii.

| Crengu09 a răspuns:

Eu cred ca intr-o oarecare masura trebuie sa ne controleze, altfel exista riscul sa facem vreo prostie pe care s-ar putea s-o regretam, indiferent de varsta. Nu ar trebui sa renunte la control, ci la cat de mult ne controleaza. ar trebui mai rar sa fim controlati

| negru30 a răspuns:

Vai de steaua ta

Răspuns utilizator avertizat
| ღvampireღ a răspuns:

Macar cineva gandeste cu capu dupa umeri...