Eu stau destul de prost la capitolul ăsta, mai mereu mi-e greu să consolez o persoană, dar am descoperit că eu, de multe ori, prefer să fiu lăsată singură, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că și acea persoană poate gândi așa, pentru că zicea cineva "cine nu îți înțelege cuvintele, nu îți va înțelege nici tăcerea". Oricum, o îmbrățișare ajută mereu și câteva vorbe bune, care să o calmeze, ori o glumă care știi că o va face să râdă.
O consolezi dacă plânge pentru că are inima rănită.
O ajuţi să se ridice dacă plânge pentru că a căzut.
O sprijini dacă plânge pentru că nu are pe nimeni alături.
O îmbrăţişezi dacă plânge din cauza emoţiilor.
Îţi ceri iertare dacă plânge pentru că ai supărat-o cu ceva.
Şi aşa mai departe... Depinde de ce plânge acea persoană.
Trebuie sa stii care esee problema si sa te gandesti la ce e mai bine sa auda aceea persoana. Sunt persoane care nu vor sa fie ajutate in acele momente si ceea ce vor cel mai mult este sa fie lasate in pace
O asculti si esti alaturi de ea.Pentru persoana respective, pot fi utile idei din acest articol.
Ce pot face ca să nu mai fiu atât de trist?
„Ori de câte ori prietenii mei sunt cu moralul la pământ, eu îi ajut să-şi rezolve problemele şi să se simtă mai bine. Dar puţini ştiu că apoi mă duc acasă, mă închid în camera mea şi plâng." (Kellie)
„Când sunt trist, mă izolez. Dacă sunt invitat undeva, găsesc o scuză ca să nu merg. Reuşesc să-mi ascund foarte bine tristeţea de membrii familiei. Ei cred că totul e în regulă." (Rick)
AI TRECUT şi tu prin stări asemănătoare cu ale lui Kellie şi Rick? Dacă da, nu te grăbi să tragi concluzia că e ceva în neregulă cu tine. Toţi suntem trişti câteodată. Chiar şi unele persoane fidele menţionate în Biblie au trecut prin astfel de stări (1 Samuel 1:6–8; Psalmul 35:14).
Poate că uneori ştii de ce eşti trist, însă alteori nu. Anna, care are 19 ani, spune: „Nu trebuie să te afli într-o situaţie îngrozitoare ca să fii trist. Tristeţea te poate cuprinde oricând, chiar dacă n-ai probleme. E ciudat, dar se întâmplă!".
Indiferent că ai sau nu motive să fii trist, ce poţi face în asemenea momente? Încearcă să aplici sfaturile de mai jos:
1. Spune ce simţi. Când a trecut prin mari suferinţe, Iov a spus: „Voi vorbi în amărăciunea sufletului meu!" (Iov 10:1).
Kellie: „După ce vorbesc cu cineva, simt că mi se ia o piatră de pe inimă. În sfârşit, ştiu şi alţii prin ce trec. Astfel, ei pot să-mi arunce o frânghie, să mă scoată din adâncurile tristeţii şi să mă salveze".
Sugestie: Scrie mai jos numele unui prieten pe care te poţi baza când tristeţea te copleşeşte.
․․․․․
2. Scrie ce simţi. Când tristeţea pare să-ţi umbrească viaţa, încearcă să-ţi aşterni gândurile pe hârtie. În unii psalmi, scrişi sub inspiraţie divină, David a exprimat sentimente de tristeţe profundă (Psalmul 6:6). Scrie şi tu despre sentimentele tale. Lucrul acesta te va ajuta ‘să păzeşti înţelepciunea practică şi capacitatea de gândire’ (Proverbele 3:21).
Heather: „Când scriu ce simt, pot să-mi pun gândurile în ordine şi să scap de confuzia pe care mi-o provoacă tristeţea. De fapt, dacă reuşeşti să-ţi exprimi sentimentele şi să le înţelegi, tristeţea nu mai este atât de apăsătoare".
Sugestie: Foloseşte tabelul de la pagina 93 ca să vezi cum ai putea reacţiona mai bine în unele situaţii dificile. Acest lucru te va ajuta să-ţi alungi tristeţea.
3. Roagă-te. Biblia spune că, dacă te rogi cu privire la îngrijorările tale, ‘pacea lui Dumnezeu, care întrece orice gândire, îţi va păzi inima şi mintea’ (Filipeni 4:6, 7).
Esther: „Încercam să-mi dau seama de ce eram atât de deprimată, dar nu reuşeam. L-am rugat pe Iehova să mă ajute să fiu bucuroasă. N-aveam niciun motiv să fiu tristă şi nu mai suportam starea în care eram. Până la urmă mi-am revenit. Puterea rugăciunii nu trebuie subestimată niciodată!".
Sugestie: Foloseşte Psalmul 139:23, 24 ca model pentru rugăciunile tale. Deschide-ţi inima înaintea lui Iehova şi roagă-l să te ajute să înţelegi de ce eşti trist.
Pe lângă sugestiile prezentate mai sus, vei descoperi multe sfaturi valoroase în Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă îţi umpli mintea cu idei ziditoare din Biblie, te vei simţi mai bine (Psalmul 1:1–3). Poţi găsi exemple de relatări biblice ziditoare în paginile intitulate „Model de urmat", din fiecare volum al acestei cărţi. Citind pagina 227 din volumul II, vei observa cum a reuşit apostolul Pavel să-şi învingă sentimentele negative pe care le avea uneori din cauza imperfecţiunilor sale.
Când sentimentele de tristeţe persistă
„În unele dimineţi îmi vine pur şi simplu să zac în pat ca să nu mai fac umbră pământului degeaba", spune Ryan. El suferă de depresie clinică, şi nu este singurul. Studiile arată că aproximativ 1 din 4 tineri au o anumită formă de depresie înainte de a ajunge la maturitate.
Cum îţi poţi da seama dacă suferi de depresie? Iată câteva simptome: schimbări bruşte de dispoziţie şi de comportament, izolare socială, interes scăzut faţă de aproape toate activităţile, o schimbare vizibilă a obiceiurilor de alimentaţie şi de somn şi sentimente puternice de inutilitate sau de vinovăţie nejustificată.
Bineînţeles, aproape oricine are, la un moment dat, unul sau mai multe dintre aceste simptome. Dar, dacă acestea se manifestă mai mult de două săptămâni, ar fi bine să vorbeşti cu părinţii, întrucât ar putea fi necesar un control medical. Medicul poate stabili dacă tristeţea ta are cauze medicale.
Dacă suferi de depresie clinică, nu trebuie să-ţi fie ruşine. După ce au urmat un tratament, mulţi bolnavi de depresie au început să se simtă mai bine, probabil cum nu se mai simţiseră de mult timp! Indiferent că tristeţea ta este sau nu cauzată de depresie, nu uita cuvintele mângâietoare din Psalmul 34:18: „Iehova este lângă cei cu inima frântă şi îi salvează pe cei cu spiritul zdrobit".
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Ce poţi face dacă tristeţea a devenit atât de copleşitoare, încât te gândeşti să-ţi pui capăt vieţii?
[Notă de subsol]
Când tristeţea persistă, unii tineri se gândesc să-şi pună capăt vieţii. Dacă şi ţie îţi trec prin minte astfel de gânduri, vorbeşte fără întârziere cu un adult în care ai încredere! (Pentru informaţii suplimentare, vezi capitolul 14 din acest volum.)
VERSET-CHEIE
„Iehova este lângă cei cu inima frântă şi îi salvează pe cei cu spiritul zdrobit." (Psalmul 34:18)
SFAT
Scrie ce simţi când eşti trist şi ce crezi că îţi provoacă această stare. După o lună, citeşte ce ai scris. Ai aceleaşi sentimente? Dacă starea ta s-a îmbunătăţit, notează ce te-a ajutat.
ŞTIAI CĂ . . . ?
E normal să plângi, chiar dacă eşti băiat. Într-un anumit moment din viaţa sa, regele David a recunoscut: „Toată noaptea îmi scald patul, îmi umplu aşternutul cu lacrimi" (Psalmul 6:6).
PLAN DE ACŢIUNE
Pentru a avea o stare de spirit mai bună, m-aş putea implica în următoarele activităţi: ․․․․․
Prietenii care mă pot ajuta să nu mai fiu atât de trist sunt: ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce este bine să plângi?
● Cum te ajută faptul de a fi în compania altora să depăşeşti momentele de tristeţe?
[Text generic pe pagina 96]
„Când sunt tristă, trebuie să fiu atentă să nu mă izolez. Bineînţeles, uneori simt nevoia să fiu singură ca să-mi adun gândurile şi să plâng în voie. Dar ştiu că apoi trebuie să caut compania altora ca să nu mă mai gândesc la lucrurile care mă întristează." (Christine)
[Tabelul/Ilustraţiile de la pagina 93]
Foaie de lucru
ca să-ţi alungi tristeţea Completează tabelul
situaţie reacţie negativă reacţie mai bună
Un profesor mă face → Nu mă mai → Indiciu: Vezi
să simt că nu sunt chinui să învăţ capitolul 20
bun de nimic la acea materie din acest volum
Un prieten → Răspândesc zvonuri → Indiciu: Vezi
mă ignoră denigratoare capitolul 10
despre el din volumul II
Părinţii mei → Am resentimente faţă → Indiciu: Vezi
divorţează de unul sau faţă capitolul 4
de ambii părinţi din acest volum
․․․․․ → ․․․․․ → ․․․․․
․․․․․ → ․․․․․ → ․․․․․
[Legenda ilustraţiei de la pagina 95]
Primind ajutor şi depunând eforturi, poţi ieşi din adâncurile tristeţii
anonim_4396 întreabă:
DenissaDeea întreabă: