Nu e de joacă cu ăștia. E suficient doar să comentezi la ei, și te trezești dupa câteva ore sau zile cu o turmă întreagă de rromi pe capul tău. Te sfătuiesc să-i le spui părinților tăi cum stă treaba, eventual chiar să anunți și poliția.
Un coleg din școala generală s-a trezit cu o piatră in cap în drumul spre casă, fiindcă în ziua respectivă nu i-a oferit o sumă de bani unui rrom, atunci când i-a cerut-o. Îți repet, ia măsuri, că de la ăștia te poți aștepta la orice.
Te-a simţit că ţi-e frică şi te tachinează, aşa fac de obicei oameni ca el, ca să se impună. Poate că ar trebui să ai o conversaţie cu el.
Poate ar trebui sa vorbesti cu un adult care poate remedia problema! nu stiu ce varsta ai dar trebuie sa iesi din astfel de situatii pentru ca sunt periculoase!
Sa eviti pe cat posibil astfel de dispute
sa stii ce-ai de facut in caz ca ai dat gres la punctul 1
De ce fuga nu prea este o solutie
Pentru inceput, te asigur ca nu exista o metoda suta la suta sigura in ceea ce priveste evitarea unei dispute de acest gen. Unii, conform proverbului romanesc, merg pe pricipiul fugii rusinoase, dar sanatoase.
Fuga poate fi o solutie atunci cand stii ca excelezi din acest punct de vedere. Pentru ca daca nu o faci, am o veste proasta – fugind il starnesti pe "animalul" care te urmareste.
Iar daca te ajunge, te asigur ca va fi suficient de surescitat incat sa te altoiasca zdravan si cu o pofta deosebita
Prin urmare, alege fuga doar atunci cand stii sigur ca alergi bine, cand agresorii sunt numerosi si cand ai epuizat orice alta metoda de evitare a conflictului.
Priveste-ti adversarul in ochi si vei afla multe
Unii iti vor spune ca a-l privi in ochi pe cel care cauta scandal echivaleaza cu o atitudine provocatoare. Asa o fi, dar intre a risca sa-l provoci si a risca sa nu vezi o intentie de lovire, e de preferat prima varianta.
Contactul vizual nu te va ajuta doar sa-ti poti exprima o atitudine de incredere in sine, netematoare, ci te ajuta sa ai in campul vizual linia umerilor celui din fata ta. Orice incercare de lovire, indiferent ca e vorba de lovitura de pumn sau cea de picior presupune o ridicare a umarului.
Daca loviturile de pumn se pot anticipa pentru ca bratele celui din fata ta sunt in campul vizual periferic, o lovitura joasa de picioar ar putea sa te surpinda daca nu vei vedea miscarea semnalizanta a umerilor agresorului.
Pe scurt, fara prea multa teorie, umerii "telefoneaza" miscarile. Mai ales in cazul celor care nu au o pregatire speciala in ceea ce priveste sporturile de contact.
Pumnul e cel mai rapid, piciorul e cel mai puternic
Filmele spectaculoase cu Van Damme sau alti eroi "zburatori" deformeaza mult realitatea luptelor reale. Concret, majoritatea confruntarilor dintre doi tipi neinitiati in dispute de acest gen incep prin impingeri reciproce, una-doua lovituri si apoi lupta la sol.
Ideea de-a lovi cu piciorul asa cum ai vazut prin filmele de actiune este o idee destul de proasta. Loviturile de picior, mai ales cele inalte, trimise spre zona capului, sunt lovituri lente. Viteza de executie a unei astfel de lovituri creste in cazul celor antrenati, dar categoric este o lovitura mai lenta decat cea de pumn.
Bratele sunt rapide si extrem de eficiente, iar mai jos iti voi spune ceva si despre felul in care ar trebui sa le folosesti.
Legat de loviturile de picior, cele mai puternice si mai rapide in acelasi timp sunt loviturile joase. Poti lovi "femeieste" in tibie, poti lovi si mai "femeieste" in testicule.
Totusi, merita sa petreci putin timp pentru a invata cum sa aplici una dintre cele mai de succes lovituri de picior din artele martiale - gedan mawashi geri ( poti lovi pe interiorul / exteriorul coapsei adversarului sau chiar pe articulatia genunchiului).
Executata corect si cu forta potrivita, acest tip de lovitura poate fi socanta pentru adversar si, in cazul celor neinitiati, ii poate face sa renunte rapid la orice atitudine agresiva (am vazut cazuri in care cel lovit n-a mai mers normal si doua saptamani dupa o astfel de lovitura aplicata pe exteriorul coapsei).
Nu ameninta daca nu poti pune totul in practica
Una dintre cele mai mari erori pe care le poti face intr-o disputa violenta este sa faci amenintari pe care nu le poti pune in aplicare. Concret, daca-i spui unuia "potoleste-te sau iti sparg fata!" fii sigur ca esti in stare sa o faci daca adversarul iti raspunde "pai, ia fa-o!".
Daca nu esti in stare se vor intampla rapid doua lucruri: tu-ti vei pierde din increderea in sine, iar el va prinde curaj avand in fata doar un flacau cu gura mare. Prin urmare, daca latri, fii gata sa si musti.
Loveste primul si loveste in serie
Una dintre cele mai penibile imagini posibile este cea in care doi flacai se ameninta unul pe altul cu bataia, se reped ca doi cocosi, se imping, se ameninta din nou, iar se imping…
Daca nu ai cum sa eviti o disputa violenta, macar fa in asa fel incat sa lovesti primul, fa in asa fel incat sa lovesti zdravan si fa in asa fel incat sa-ti duci adversarul in imposibilitatea de-a mai fi un pericol.
Ti-am spus mai sus ca loviturile de pumn sunt extrem de rapide. Invata cum sa strangi pumnul cand lovesti pentru a nu ajunge in situatia de-a dati luxa sau chiar rupe degetele.
De asemenea, tine minte ca nu toate loviturile necesita forta pentru a avea un efect de neutralizare a adversarului. De exemplu, o lovitura in zona nasului data chiar si cu o forta scazuta il poate face pe agresor sa nu mai poata continua disputa.
Durerea provocata de acest tip de lovitura, precum si lacrimarea incontrolabila il vor face sa nu mai aiba chef de nici de lupta, nici de vorba.
In fine, desi exista tentatia de-a lovi o data si de-a urmari apoi ce face adversarul, incearca sa legi loviturile astfel incat sa zdruncini increderea in sine a adversarului. Un pumn ar putea sa-l ambitioneze, o serie de pumni ar putea sa-l zapaceasca.
Pai... cand il vezi te duci pe altundeva daca se ia de tine ii zici sa te lase in pace, iti intorci spatele si pleci. Daca simti ca nu vrei sa te bati lasa-l in pace.