Binenteles ca trebuie sa-i dai libertate, e copilul tau, nu sclavul tau! Cum sa-si creeze o viata daca tu nu il/o lasi sa iasa afara, la petreceri etc. 18-23 de ani sunt cei mai frumosi, lasa sa se bucure de ei dar totusi fi la curent cu tot ce face iar daca face rele atunci pdepseste-l in bunul simt, adica un sfarsit de saptamana nu are voie sa iasa sau orice.
La 18-19 ani mai ales daca e la liceu e normal sa-l intretii doar e copilul tau nu al vecinului, iar daca nu ii dai libertate poate va ramane la tine acasa pentru totdeauna pentru ca acum isi creaza viata, prietenii, mai tarziu va incepe munca si va fi distras cu asta nu prea va mai avea timp si chef de distractii!
I-as da libertate sa iasa cu prietenii si sa isi faca o relatie, evident. Niste reguli i-as impune atata timp cat sta sub acoperisul meu. Adica macar sa isi mentina curatenia in propria camera si sa isi spele farfuria din care a mancat dupa ce termina + un minim de respect ca totusi nu mi-ar conveni sa ne injure pe noi ca parinti ori sa ne vorbeasca cum le vorbeste colegilor de liceu. Iarasi ce nu as accepta, este sa fumeze din banii de buzunar de la mine. Din partea mea daca vrea sa fumeze, sa o faca pe banii munciti de el/ea cu toate ca eu nu am fumat niciodata, nu i-as lua gatul cum s-ar zice daca vrea sa fumeze, fiecare raspunde de propria viata si nu putem obliga pe nimeni sa faca anumite lucruri daca nu doreste. Totusi sunt de parere ca viciile trebuiesc platite din banii proprii, nu din banii parintilor sau ai altcuiva.
Cu toate astea ai dreptate dar trebuie sa vorbesti cu ea/el ca si cu un prieten, nu sa-i poruncesti si atunci te va asculta mai bine sau nu, asta depide cum ai vorbit pana acum cu el.ea! Dar totul are un inceput si acum a venit timpul sa-l tratezi ca pe un adult si ca pe un prieten! Nu uita ca tu imbatranesti si atunci si el se va purta rece cu tine! Fa-l cel mai bun prieten de pe acum si vei gasi in el/ea mai tarziu bucuria si mangaierea zilelor tale!
Daca mai greseste nu-l certa, cu totii gresim ci vorbeste frumos cu el/ea ca nu e bine ce a facut sau uneori mai treci si cu vederea, va aprecia mult asta...
Da, libertate completa sa faca ce doreste cu persoana lui, insa in casa normal ca trebuie sa respecte unele reguli ca toata lumea. Libertate completa nu inseamna sa nu curete dupa el sau sa lase farfuriile in chiuveta
La varsta asta trebuie sa fii singur responsabil fara sa stea parintii cu gura pe tine, deja sti cum trebuie sa te comporti si ce trebuie sa eviti.
Alin2128Dnbs întreabă: