| danielstirbu1978 a întrebat:

Dacă dorm mai mult, cresc mai mult SAU Dacă dorm mai puțin, cresc mai puțin?
Sau e strict factorul genetic?

16 răspunsuri:
| TudorRebecca18 a răspuns:

Somnul ajută la dezvoltare, în unele cazuri și în creștere.Nu am auzit să te facă sa te oprești din crescut.
Contează și genetica, dar nu mereu. Uneori 2 oameni care au 1.50 cm, pot avea un copil de 1.90.Nu este sigur.

| danielstirbu1978 explică (pentru TudorRebecca18):

Eu mă refer că daca dorm puțin pe noapte, nu mai cresc cât trebuie să crest? Adică cât am de crescut?

| AdioTPU a răspuns:

Nu ține 100% de somn ci și de dieta alimentara, de activități și obiceiuri. O dieta echilibrata combinata cu sport și un somn bun duce la o dezvoltare armonioasa atât a fizicului cat și a minții.

| TudorRebecca18 a răspuns (pentru danielstirbu1978):

Dacă ai 4 ore somn în loc de 8, o să-ți afecteze mult mai mult decât înălțimea.Deci, trebuie să ai 8 ore somn obligatoriu.

Nu am mai dormit de o lună și o săptămână, nici noaptea aceasta. Deci îmi va afecta creșterea în înălțime? Adica nu mai cresc cât am de crescut, ci mai puțin?

Pai și în astea 36 de zile cât nu am dormit deloc, mi-a afectat creșterea în înălțime?

Nu neapărat. Dacă vei continua așa, o să-ți afecteze și creștere și organismul. Dacă îți reglezi somnul din momentul ăsta, și vei lăsa organismul să se odihnească suficient peste noapte, ai putea să mai crești.Nu te gândi că vei crește instant, asta se va întâmpla între timp.Depinde și de genetică, ceea ce te poate împiedica să mai crești.

Răspuns utilizator avertizat

Tatăl meu are 1.87 și mama 1.75

Deci e posibil să îi ajungi din urmă, ori nu.Dar cred că ai șanse mari, o dată ce ambii sunt destul de înalți.

Da, eu vreau să zic că, nu că nu vreau să dorm, ci nu pot. De la 10 maxim 11 jumate mă culc și stau 4-5 ore și tor nu mă ia somnul, de o lună și jumătate nu dorm și mă îngrijorăm ca nu mai cresc cât trebuie cu toate că părinții mei sunt înalți. Fac sport, mănânc sănătos, dar nu pot dormi, adică ultimul element.

| danielstirbu1978 explică (pentru Violleta2022):

Nu îmi bat joc de somn, pur și simplu nu pot dormi. De o lună și jumătate nu pot dormi sau dacă e să dorm, dorm foarte puțin (câteva minute) și iar mă scol. Mă culc de la 10 sau 11 jumate maxim și stau 4 sau 5 ore până mă ia somnul și tot nu pot... Și totuși îmi revin dar tot slăbit ma simt din cauza lipsa somnului. Mănânc sănătos, fac sport, dar nu pot dormi adică ultimul element. Tatal meu are 1.87 iar mama 1.75 și îmi e că nu mai cresc din cauza lipsa somnului...

| danielstirbu1978 explică (pentru Violleta2022):

Eu am energie si de aia nu pot dormi. Și mă îngrijorez de faptul că nu mai cresc în înălțime.

| doctorandus a răspuns:

Madrid e mai la Vest decat Londra, dar are fus orar central-european. Asta e o conventie. A doua conventie este ora de vara. Deci afirmatia cu culcarea depinde de doua conventii subiective.

Dap, Madrid 22 iunie 2022, ora 22:00, Soarele a apus de 12 minute. Amurgul astronomic s-a incheiat la 23:53, adica la peste o ora si trei sferturi de cand iti zicea ea sa te culci. Miezul noptii astronomic a fost la 2:16, pe 23 iunie 2022.

Deci afirmatia "culcarea obligatorie la ora 10 seara fiindca numai cand dormim intre 10 si 2 noaptea, se produc cei doi hormoni vitali creierului: serotonina si melatonina" n-are nimic obiectiv in ea, dar absolut nimic. Nu e doar o afirmatie bizara, ci e afirmatia unei persoane care nu reflecteaza la ce afirma. Sau, cum se mai spune, vorbeste gura fara ea.