E o diferență. Creierul se dezvoltă, experiențele de viață de acumulează. Crede-mă că știu ce zic și că de-a lungul vieții mele am văzut cum persoane de 14-15-16 ani nu erau destul de mature pentru o relație. De asemenea nu au maturitatea să își ia anumite decizii. Cu toții ne dezvoltăm, chiar dacă în alt ritm. Chiar și așa unii la o vârstă sunt mai maturi ca alții însă asta nu înseamnă că ei nu se vor dezvolta în continuare. De la o vârstă nu ai discernământ și asta e dovedit, nu că ți-o spun eu. S-a căutat deci o vârstă optimă pentru asta. Așa cum nu poți avea pretenția de la un copil de 5-6 ani să nu bage în gură tot ce e pe jos, așa nu poți avea pretenția nici de la un copil de 14-15 ani să se întrețină singur sau să răspundă legal ca un adult.
Nu recomand sexul prea devreme pentru că poți ajunge să fii un sloi de gheață. Viața ți se va axa apoi doar pe practicalitate. Se prea poate să poți gestiona anumite situații mental la o vârstă fragedă, să depășești obstacolele care apar. Dar totul vine cu un preț. Și vei pierde din vedere niște aspecte ale vieții la care nu te mai poți întoarce. Nu vei mai putea trăi la 20 de ani relația și mai ales viața pe care o puteai avea la 14. Sau pe cea de 18 la 25 - 30. Se schimbă prioritățile și viziunea asupra vieții. Sufletul tău va tânji după ce putea fi dar nu a fost trăi dar mintea va spune că e în zadar acum, că trebuie să te mulțumești cu ce poți primi acum. Ori o astfel de viață e sfâșietoare din punct de vedere al sentimentelor. Vei putea realiza foarte multe lucruri. Dar nu vei mai găsi sensul vieții. Vei face totul robotic și va trebui să faci eforturi considerabile să regăsești entuziasmul fericirilor gratuite.
Am vorbit la modul general. Prefer să mă exprim așa pentru că îmi e mai ușor să dau un sfat cât mai complet și pertinent (zic eu) dacă simt că pot empatiza cu o persoană și nu vorbesc vag, despre ceva ipotetic.
Pare puțin un an dar contează. Nu vorbesc acum de secunda aia de la 17 ani la 18. Unii nu sunt pregătiți, chiar dacă au impresia că sunt, nici la 20 de ani. Viața merge înainte, te adaptezi, dar o parte din tine moare pe nesimțite. Și tu nu vei ști niciodată că ai avut-o. Acesta e cazul fericit. Pentru că poți realiza și atunci e și mai crunt.
Eu cred că e vârstă destul de corectă, sau voiai să fii declarat mai repede major? Pe mine niciodată nu m-a afectat aspectul ăsta, că sunt sau nu major, nu am lăsat pe unii să mi se impună, dacă nu aveau dreptate, doar pentru că sunt ei majori și "deștepți". Chiar am un posibil amic pe la facultate ce e mai în vârstă ca mine și principalul motiv pentru care ar trebui să îi dau dreptate e că e mai mare. Mi se pare o prostie maximă. Chiar și așa nu sunt mulți care se maturizează prea repede. Să zicem că pe la 15-16 mai realizezi pe ce lume te afli de obicei, după mai sunt vreo 2 ani de tranziție. Vorbesc strict de psihic căci ăla e nucleul deciziilor.
Exact. eu din cate stiu, nu afecteaza cu nimic sanatatea.
Dar nu se prea merita, deoarece, multi baieti profita de naivitatea fetelor de pe la varsta asta si mda... Oricum, daca ar fi un cuplu de 15-16 care se iubesc cu adevarat, nu ar face-o la varsta asta, ar mai avea rabdare si ar face-o mai tarziu.
Deci..sex din iubire de la varsta asta nu prea cred eu ca exista. Oricum, nici de la 18 in sus, insa mna. ce sa si faci.
Varsta asta e stabilita pentru ca majoritatea indivizilor se maturizeaza cel tarziu la acea varsta. Cum zici si tu, doar majoritatea, nu toti. Bineinteles ca ratatii care nu se maturizeaza niciodata si n-au capacitatea de a intege asta interpreteaza cum vor, ca sa li se "limpezeasca" imaginea in fata celor ca si ei.
Eu sincer ma mir ca acum la 18 ani inca mai sunt persoane prea imature. Cum ar fi fetele de exemplu. Si aparent nu este nimic ciudat in asta. Daca vede cineva o fata de 18+ ca e,, nebuna" nu-i zice nimic si nu se mira ca e prea imatura. Deci totusi e ceva normal. Insa eu la varsta de 16 ani, aparent am de pierdut si intr-un fel e ceva,, anormal" ca sunt mult prea matur pentru varsta mea. Mai nimeni nu suporta asta + seriozitatea mea care este de un nivel exagerat de inalt (spune lumea.). Dar unul care tipa, care rade non-stop si mereu cu chef de caterina + un vocabular mai..., este o varianta,, mai buna". Mhm.
Sunt si eu daca sunt parinti care le zic copiilor : maturizeaza-te!
Nu exista maturitate "din punct de vedere al varstei".
Cand o sa mai cresti si tu o sa vezi ce prostii ai zis acum.
E doar un miraj impus al societatii ca la 18 ani poti sa faci de toate.
Aia cu relatiile e cireasa de pe tort, cu aia sub 18 ani care o duc mai bine ca aia de 20+. Repet, mai cresti si vezi dupa cate #rezista din asa-zisele relatii (majoritatea 90% conturate dupa ochi frumosi si nimic mai mult).
Adevarata maturitate e cand te descurci singur in viata. Nu cand te insori, nu cand iti iei un job sau nu stai cu parintii. Asa le place multora sa creada, dar hai sa vedem cazul asta:
http://cetin.ro/tineretul-plati-noua-pensiile/
Clar contrazice toata ideea de om matur.