Răspunsuri folositoare văd că n-ai prea primit. Bine că s-a apucat analfabeta de Violeta să dea sfaturi, altfel ce ne făceam?
Îmi amintesc că și pentru mine clasa a VII-a a fost un șoc, deoarece au înghesuit multă materie în anul ăla. Dacă clasele a V-a și a VI-a au fost lejere, clasa a VII-a e horror până îți intri în ritm. E totuși o luminiță la capătul tunelului: clasa a VIII-a va fi mai bună! Nu la fel de lejeră ca primii doi ani de gimnaziu, dar nici la fel de solicitantă ca a VII-a.
Okay, dar cum supraviețuiești anul ăsta, mă vei întreba?
În primul rând, mi se pare interesant cum spui tu că te panichezi. E interesant deoarece eu obișnuiam ca întotdeauna să presupun că nu știu nimic și că voi lua o notă mică, pentru că fix atunci mă pregăteam serios și luam o notă mare. Este o vorbă în teologie: "Dumnezeu se împotrivește celor mândri". La tine, totuși, nu pare să fie mândrie. Sau este?
Eu personal cred că și atacurile de panică sunt, până la urmă, o formă de mândrie. Îți pasă prea mult de tine și de nota pe care o vei lua. Sfatul meu, așadar, este să presupui să iei notă mică, înveți cât e necesar, dar în același timp îți spui că, dacă iei o notă mică, îți asumi că n-ai știut ori că n-ai fost atentă și nu faci mare caz din asta. Mentalitatea ta trebuie să fie: "Ok, am greșit! Acel opt nu se poate șterge, nu pot da timpul înapoi. A fost, aia e! Dar hai să vedem ce pot eu învăța din acel opt ca data viitoare să iau un zece". Trebuie să realizezi că a te axa pe greșeală însine, în loc de a încerca să tragi ceva învățături din asta, e stupid și nu va aduce roade. Sigur că o cantitate limitată de regret tot trebuie să existe, dar nu în mod exagerat. Și, din nou, nu te axa pe greșeală, pe fapt în sinea lui, că-ți faci doar rău. Încearcă numai să n-o mai repeți.
Or, cum spunea profesoara mea de istorie (iar o citez, ca din clasici): "O greșeală de moment nu te definește."!
Acum, poate că-mi vei spune, după ce-ai citit asta: "Băi, băiatul ăsta e un idiot! (nimic greșit până aici!) De ce dracu' îmi scrie el romane despre cum trebuie să gândesc și alte rahaturi, dacă atacurile de panică nu le pot controla, că sunt emoții!"
Ei, asta e și ideea! Încearcă să-ți controlezi emoțiile! Dacă ceea ce am zis până acum ți se pare corect, încearcă să adopți viziunea aceasta asupra lumii. Încearcă să te gândești la ea, să te gândești cât mai mult la ce ți-am spus. Altceva nu prea știu ce să zic.
Acum că am acoperit (ori am încercat să acopăr) subiectul panicii și stresului legat de test, haidem să vedem ce ne facem cu timpul, cum îl împărțim.
Aici, din păcate, nu prea știu ce să-ți spun, decât că dacă te simți supra-solicitată, încearcă să faci o parte din teme și în pauze ori chiar la alte ore (sport, tehno, chestii mai neimportante) ca să scapi de ele și să ai timp liber acasă.
Mi-e greu totuși să-mi închipui că vă dau profii atâtea teme de stai de la patru să ți le faci până seara. Nu știu! Cine sunt eu să judec! Las asta în seama lui Dumnezeu... și a Violetei, lua-o-ar dracu!
A inceput scoala doar de 10 saptamani si tu te simti deja obosita?
Ce dumnezue vei face la liceu?
Culca-te mai devreme seara, nu mai sta pe telefon, nu mai sta pe aplicatii sau joculete, ca sa ai timp de odihna si de invatat, fiindca un creier odihnit asimileaza mai multa informatie, ajungand sa inveti toate lectiile si sa iei note foarte mari la testari.
Cat priveste iesitul afara, este timp diminetile de sambata si duminica.
Asa mă întreb si eu sincer, la liceu ce fac? Sunt obosita din prima luna de școală, când profii au început sa ne sperie ca a 7-a e cel mai greu an, ne au dat teste inițiale grele, au început direct cu predare in masa si teme cat pentru o vacanță. Nu stau pe telefon, daca intru aici sa cer ajutor nu ți imagina ca stau pe joculețe sau pe Instagram. Ma culc la 10 in weekend si la 12 in timpul săptămânii. De ce? PENTRU CA AM DE SCRIS. Nu înțelegi de ce am eu nevoie. Eu zic ca vreau mai mult timp liber si sa fiu mai relaxată, iar tu imi spui sa ma culc devreme, sa nu mai stau pe telefon, sa învăț si sa ies sâmbătă afară. Asta si fac! Si mi se pare ca nu mai am viața, daca știi ce zic. Daca pot sa mă relaxez doar jumatate de zi pe săptămână, nu mi se pare ok. (sâmbăta jumatate de zi mă relaxez, dupa ma apuc de teme, iar duminica fac toată ziua teme). Iar relaxatul meu nu e foarte wow. O ieșire de maxim 3 ore, 1 ora pe telefon si poate apuc sa dorm o ora la prânz. Atât! Nu știu de ce, dar toate răspunsurile primite de la tine par răutăcioase. Doar vreau ajutor si bum te găsești tu sa-mi zici sa nu mai stau pe joculețe, de parca ma cunoști. Prefer sa primesc răspunsuri de la persoane care au trecut prin asta, care au experiență cu asa ceva.
Hai sa fim seriosi, daca scoala generala, in special clasa a VII-a este cel mai greu an, ce fac aia de-a VIII_a care dau examenul de capacitate?
Dar cei de la liceu cu BAC-ul?
Vorbim totusi de scoala generala, nu de cine stie ce olimpiade internationale!
In ce priveste culcatul tau in miez de noapte, este hiba care iti oboseste creierul si nu-ti permite asimilarea de cunsotinte noi, la capacitate maxima, fiindca nu dormi cand ar trebui sa dormi.
Culcatul in miez de noapte, face ca sa pierzi cele mai importante ore de somn cand NU se mai produc melatonina si serotonina, doi hormoni vitali creierului.
Iata si motivul pentru care tu nu mai asimilezi si nu mai retii nimic, fiindca creierul tau are lipsa acesti doi hormoni, vitali lui, hormoni care se produc numai cand dormim intre orele 22 si 2 noaptea.
Deci, tu faci treburile taman pe dos!
Culcarea zilnica trebuie sa fie la ora 21.30- 22 si sculare poti sa o faci la 4-5 dimineata daca ai de scris si invatat, dar nu ai voie sa te culci la 12 noaptea!
Am pățit și eu la bac chestia asta cu pierdutul in timpul examenului,e oarecum normal sa te pierzi când știi că viața ta sta atârnată de acel examen,însă nu trebuie să renunți, cu frica-n san, continuă lupta și câștigă.
Curajul nu e sa nu îți fie frica sa faci ceva, curajul e sa îți fie frica și totuși să faci acel lucru.
Plus de asta, o să treacă și examenul asta, l-au luat alții care vai de steaua lor, îți faci tu probleme?
Capul sus!
Buna.Daca te simti obosita dupa 8 ore nu mi se pare deloc ok, 11-12 ore fiind destul de mult somn pentru varsta ta.Din moment ce esti eleva, poti apela la psihologul scolii, nu trebuie sa platesti nimic.Cu siguranta daca te duci si faci exercitiile pe care ti le da (de exemplu stai sa analizezi ce simti, cand si cum, apoi tii evidenta notand intr-un jurnal etc.) vei mai reduce din aceste stari pe care da, tu singura ti le induci in majoritatea timpului.In viata conteaza mai mult decat notele de 10.Stresul trebuie eliminat prin diverse metode: fie iesi cu prietenele, iei pauze intr-un coltisor de natura din cartier, te uiti la un film sau ceva relaxant, faci sport si asa mai departe. Odata acumulat, evident ca ajungi la burnout si atacuri de panica.
Trebuie obligatoriu sa existe un balans.Te sfatuiesc sa prioritizezi temele pentru materiile cele mai importante pe care le vei avea la EN.Restul nu conteaza asa mult pentru ca oricum s-au eliminat mediile din V-VIII in calculul mediei pentru admiterea la liceu.
Iar colegii aia care iau note bune acum, cel mai probabil, fac pregatire si nu se panicheaza la fel ca tine pentru orice nota. Ignora ce zic colegii mai mari, este de asteptat sa va sperie cu diverse vorbe.Succes!
Eu te sfătuiesc sa nu te stresezi atât 85% din ce înveți în gimnaziu se uita! Profesorii pot foarte exigenți dar tot îți vor da note mari dacă vad ca te străduiești! Azi profesorii nu mai vor clase intregi de olimpici pentru ca au constatat și eu ca majoritatea copiilor nu mai cred ca învățatul este sfant.Trăiește copilăria fără sa te gândești prea mult la viitor!
O sa încep prin a-ți mulțumi din tot sufletul, m-ai făcut să râd pentru prima data in vreo săptămână?
Ador modul tau de a explica?
Acum spun si eu cate ceva ca sa nu ma crezi vreo plângăcioasă (deși sunt?). Am program după-amiază. de la 12 la 19. Ajung acasa pe la 19:25. Mananc, ma schimb si tot tacâmul pana la 20.00. Apoi ma apuc de teme pana la 23:30 de obicei, la 00:00-00:30 ma culc. Apoi ma trezesc dimineața si am de la 8:30 luni, joi pregatire la mate, marti pregatire la engleza, miercuri pregatire la romana. Pregătirile sunt pana pe la 10. Pana ajung acasa se face 10:30, iar de acasa la școală plec la 11:30. Juma de ora ma pregătesc, iar in alea 30 de min, ce sa mai fac?
Asta e orarul meu de luni pana joi, vineri dimineață sunt libera deci dorm pana la 9(minune) si vineri seara ma relaxez, si ma stresez pentru săptămâna următoare?
Nu am cum sa fac teme la alte ore, la scoala mea se ia totul foarte in serios, pana si sportul? Avem de învățat la tehno, muzica, educație sociala, ba mai dam si teste! Prietenilor de la alte scoli nu le vine sa creadă cand le povestesc. Deci, la școală nu am nici o șansă sa fac vreo temă.
Acum de emoții nu știu ce sa mai zic. Încerc sa ma controlez si nu pot. Asta sunt... Probabil o sa ma duca mama la psiholog. Vai de capul meu!?
Anyways, îți mulțumesc mult, macar tu nu comentezi ca Violeta!?