Pana la 18 ani nu ai cum sa traiesti fara parinti din punct de vedere legal.
Persoanele sub 18 ani= minore, nu au voie să plece unde le taie capul fără acordul părinților( adulților care pot decide ).
Acum drepturile le poți căuta și pe google.
Acum dacă situația este grava și ești într-o familie cu părinți alcoolici,violenți atat verbal cât și fizici, care te înfometează, etc = ai dreptul de a suna la protecția copilului, la numărul de telefon al copilului de pe TPU, etc.
Poți rămâne la o ruda, etc.
Dacă sunt doar simple neînțelegeri, fă-le pe plac în ăștia 2 ani de zile, după ești liber/ a sa pleci, unde dorești.
Da sunt violenți cu mine cât fizic atât și verbal, nu-mi permit nicăieri să ies din casă, cu teama că o să spun cuiva de aceste probleme. Mama a încercat cu manipulări că dacă mai plec odată la bunici își taie venele
În situația de față sună la protecția copilului sau la numărul copilului de pe TPU, îmi pare rău să aud că treci prin așa ceva.
Dar cei de la protecția copilului cu ce o să mă ajute, mi-e teamă că dacă voi apela să nu mă bată tata până la moarte
Http://www.telefonulcopilului.ro/ Suna aici si explica-le situatia.
Dacă nu îți place acasă și mergi pe stradă noaptea și te întâlnești cu poliția, ei te iau la secție și sună părinții tăi să vină la secție să te ia.
Nu, nu ai voie să trăiești fără părinți până la 18 ani. Dar la 16 ani te poți angaja la McDonald's, La KFC etc. Și ai dreptul să decizi dacă mai vrei să te duci la liceu sau nu.
Ba poti. Daca te casatoresti, de exemplu. Nu e absolut necesar acordul parintilor, se poate obtine dreptul de a te casatori intre 16-18 ani si in instanta. Mai sunt si alte cazuri cand poti trai legal fara arinti de la 16 ani.
"Ei te iau la secție și SUNĂ părinții tăi să vină la secție să te ia."
Nu te ia nici naiba la sectie, cu atat mai putin sa sune parintii. Ne exista nicio lege care sa interzica deplasarea minorilor neinsotiti noaptea.
"Mama a încercat cu manipulări că dacă mai plec odată la bunici își taie venele"
Isi taie pe naiba. Santaj pentru fraieri.
Ești ferm convins că dacă unul de 16 ani spune că a plecat de acasă, poliția îl lasă singur noaptea?
Nu prea cred eu ca părinții să apeleze la poliție deoarece se tem să nu ajungă pozele cu vânătăi, dar cu mama prietenului sunt în relații foarte bune și cred că pot pleca și la ei
Dacă pleci de acasă și noaptea te oprește poliția și spui - Am plecat de acasă că mă bat părinții - poliția e obligată să te ducă la secție și să sune părinții.
Ce am scris cu opritul noaptea sau ziua e valabil la poliția națională, jandarmeria dacă sunt ei te pot opri și duce la poliție și poliția locală.
Cel mai bine alege varianta cu sunetul la numărul copilului, cei de la protecția copilului o sa vina sa verifice situația și dacă spusele sunt reale = își pierd drepturile părintești și tu ești luata de acolo.
Un copil la 16 ani este MINOR si nu are drepturi inca ci obligatii: sa mearag zilnic la scoala, sa invete si sa asculte in totalitate de parintii ei/lui sau de tutorele legal, pana la varsta de 18 ani, cand poate decide singur.
Un copilas de 16 ani nu poate pleca de acasa si nu poate trai singur, fiindca legal este imposibil sa inchirieze ceva, odata ce nu are venituri si nu poate raspunde legal nicaieri, fiind prea mic si incapabil sa gandeasca, sa judece sau sa ia decizii singur.
Fugind de acasa poti fii cautat cu Politie si adus inapoi acasa.
In caz de refuz sa mai locuiasca cu parintii, poate fii inchis intr-un Centru de Plasament (camin de copii, orfelinat) unde este strict supravegheat pana la varsta de 18 ani, de catre pedagocii acelui camin, fiind eliberat dupa implinirea varstei de 18 ani.