O stiti pe asta?
Majoritatea a optat pentru subiectivă, deşi propoziţia "Ceea ce mă jenează" era una predicativă.
"Dacă pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena - n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativă", a explicat pentru gândul Irina Georgescu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti.
http://www.gandul.info/......or-9779807
Este subiectiva, zic mai multi ca e predicativa si ca(citez din ziar): "daca pui subordonata după principală şi nu înaintea ei, aşa cum este în textul original, şi faci contragerea (Dificultatea răsfoirii este jena - n. r.), lucrurile sunt mai clare". dar cine te pune sa intorci propozitia cu curu`n sus? Trebuie facuta contragerea cum e data propozitia originala, nu sa o intorci cum vrei tu. Cred ca daca ma apuc sa intorc propozitia asta in mii si mii de feluri o fac ci CD, si CI si CCL, CCM, CCT si ce mai vreti. Trebuia la original, nu sucita, deci subiectiva.
"Scandalul este o mare prostie"
Aici predicatul nominal e "este o mare"? Asa ma gandeam si eu. Predicatul nominal e "este o prostie", pentru ca acolo e o inversiune. Toate analizele se fac tinandu-se cont de inversiuni, la fel cum era si la fraza noastra...deci predicativa
Frate, deci asta cred ca e intrebarea zilei.
In mod normal, ambele variante sunt corecte si ar trebui luate in considerare.
Nu noi decidem, profesorii o fac. Dar dar daca cei care au facut subiectul, intr-adevar sunt ' oameni ', ar trebui sa accepte ambele variante.
Si totusi, din tot textul ala, ca a fost destul de mare, ca marime, doar propozitia aceea o puteau alege, acum pe bune?!
BTW, eu am pus predicativa. Daca e necesar, depun contestatie.
Succes! ^^
Hmm...Prima oara subliniezi verbele, ma jeneaza este P.V., iar este dificultatea este P.N. Separi frazele si-ti da Subiectiva... Trust Me, i'm an engineer si am vazut si baremu
Şi lingvista Rodica Zafiu, profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, consideră că elevii trebuiau să indice subordonata drept subiectivă. "În absenţa unei intonaţii speciale şi a unor indicii suplimentare, propoziţia este subiectivă. Este prima din frază şi nu există un context care să dea mai multe informaţii. E drept că se pot imagina contexte, dar ele lipsesc aici", explică Rodica Zafiu pentru gândul. Ordinea propoziţiilor în frază este, spune ea, semnificativă în acest context - "Ceea ce mă jenează" ocupă prima poziţie. Însă crede că la examenele de acest gen ar trebui să fie evitate subiectele interpretabile. "Ideal ar fi ca la examene să nu existe subiecte interpretabile, dar nu întotdeauna se reuşeşte acest lucru", spune Rodica Zafiu.
Ordinea normala a unei fraze este principala si apoi subordonata, cum adica nu te pune nimeni sa o intorci 'cu curu'n sus'? Si in plus, principala avea subiect. http://www.realitatea.net/......56122.html
patrizia696 întreabă: