| Anonim2000288282 a întrebat:

Salut.

Ce fac dacă sunt adolescent si nu pot pronunța cuvintele,, Ș" și,, j"

Părinții nu vor sa ma duc la logoped.
Nu am cum sa-i conving.

Pot face exerciții?
Gen nu sunt chiar asa de Șșit sau Jjit.

Cum trebuie sa fie poziționată limba ca să pot sa pronunț Ș și J?

4 răspunsuri:
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Atât "ș" cât și "j" sunt fricative postalveolare, adică sunt similare și se pot confunda în vorbire. Pentru a le emite trebuie:
- Să îți aproprii dinți, să rămână doar un spațiu mic între ei pentru a emite sunetul.
- Limba să se aproprie de cerul gurii, cu vârful (pentru ș) sau cu partea anterioară vârfului (pentru j).

| Allemando a răspuns:

Salve!
Ș și J sunt cam același lucru. Doar că pe j îl spui sonor, ca și la t și d, ca și s și z, ca și ce și ge. Dacă știi una, o știi și pe a doua. Poți să îți pui limba pe dinți și să o miști înapoi, până când sună corect ș-ul. Trebuie poziționată limba în același loc în care o poziționezi ca să spui "c"-ul din "ce". Poți să spui "c"-ul acela și să remarci că "c"-ul implică o mică parte de ș în rostire. Încearcă să spui "c", apoi să nu îți miști limba de unde ai pus-o, și așa o să îți iasă ș.
Sper că te-am ajutat!

| kameliae a răspuns:

Buna! Sora mea era raraita(nu putea pronunta litera R cum trebuie) si vecina(fiind profa de romana, si avand o varsta inaintata)a ajutat o cu un cantecsadnu mai tin minte cum era, dar incepea ceva de genul)Rau, ratusca ramurica...r...(era o poezie cred, nu mai stiu)
Iti recomand si tie sa repeti un cantec care are literele acelea(literele fiind repetitive in poezie)
Succes!