Hmm...fiecare cu foaia lui, intr-adevar! competitia va fi mare.dar ceea ce vroiam sa spun prin "colegi" era un fel de sinonim pentru...persoane cu pasiunea de lectura dezvoltata si pentru aceeasi placere spre limba si in special literatura romana
Păi da, judecând pragmatic, din prisma..."privitorului", acolo nu se ține cont de colegialitate, ci ghidându-se fiecare după principiul "cel mai bun câștigă", automat ai tendința de a "vedea" în celalalt... un adversar de temut. Deh, concurența. Parcă la Iași se susține olimpiada, nu? Succes!
Nu stiu raspunsul, dar ma gandesc ca nu e rau sa iti zic sa scrii "s-a calificat" in loc de "clasificat". Sper sa nu te superi.
Multumesc.olimpiada la etapa nationala nu am idee unde si cand se tine, dar deocamdata dau pentru cea judeteana.
Eu aud mai mereu termenul "a se califica" in situatii de genul. O echipa de fotbal, dupa ce a iesit invingatoare intr-o competitie, se califica pentru etapa urmatoare. Niciodata nu am auzit zicandu-se "s-a clasificat". Termenul "a se clasifica" se foloseste in special cand e vorba de separare, impartire pe clase. Noi clasificam, de exemplu, organismele vii in plante, animale si alte tipuri de vietuitoare. In cazuri de felul asta, nu ai putea zice ca le "calificam". Deci termenii nu sunt chiar sinonimi. O seara buna!
Sunt sinonime.si tin sa te contrazic mult...tocmai ce ai spus ca: termenul a se clasififca se foloseste cand e vorba de o repartizare sau impartire.noi am dat mai intai olimpiada pe etapa locala dintre care doar cativa copii s-au CLASIFICAT mai departe, si in plus DACA TOT AI INTELES DE FAPT, ASA CUM AI VRUT TU SA IBTELEGI CEEA CE VROIAM SA SPUN, CARE ESTE PROBLEMA? PENTRU CE ERA NEVOIE SA IMI SPUI ASTA? oricum imi sustin in continuare parerea si imi doresc sa nu ne purtam aiurea pica, si sa punem punct acestei contraziceri prostesti...
sabinan01 întreabă: