"Dacă da cât de mare este riscul dacă fumez un pachet la 2/3 zile maxim?"
după vreo 10 ani te apropii de un cancer de toată frumusețea!
Ai răpună ironic, nu te am întrebat de cancer, plus ca nu fumez țigări tari…
Răspunsul tău a fost neadecvat întrebării mele.
Uite un copy paste unde scrie cat se poate de simplu si intelege tot omul.
https://www.sfatulmedicului.ro/......-fumat_522
"Spritbere11: Ai răpună ironic...Răspunsul tău a fost neadecvat întrebării mele."
Atunci bagă mami țigări, până iți ies pe urechi. Succes in adecvare
Astmul este cea mai mica boala sa zic asa carr o poti face.
Simptome?
Simti ca te sufoci cand alergi sau depui efort.
Cancerul il poti dezvolta si la gura la gat la piele etc din cauza fumatului.iti place sa accepti sau nu asta e realitatea.
Recomand sa mergi la.un medic si la un psiholog.
Nu sunt ironica sau critica.
Un psiholog poate sa iti explice pe intelesul tau mai multe.
Daca nu intelegi ce am scris, scrie(sa vad daca pot sa scriu altfel)
Nu astm(nu in mod direct), dar poate afecta astmul, faci mai degraba BPOC, de fapt toti fumtorii au un grad de BPOC(nu tot e vizibil, nici cu teste), care da si tusea fumatorul, BPOC ul afecteaza bronsiile ca si bronsiolita si astmul(bronsiolita si astmul sunt boli aproape identice, diferenta e ca una e cronica, de aceea daca faci bronsiolita repetata faci si astm), ghiceste ce si BPOC ul e boala sora cu astmul, dar da si emfizem pulmonar, emfizemul nu prea are tratament, dar si la BPOC, se da medicatie de astm, pentru cealalta parte:de inflamatie a bronsiilor.
La medic uneoir e greu sa faca diferenta, dar bpoc ul se face la factori cum este:fumatul, si substante toxice(daca nu fumezi nu prea ai sanse la bpoc.
La Astm cauzele sunt: raceala repetata(trebuie sa fie bronsiolita(aici contribuie si fumatul prin faptul ca iti scade sistemul imunitar, si te predispune la infectii repetate)), factori genetici, alergii(la cei care fac astm alergic),
restul cu temperatura, efortul fizic, emotii, sau factor iritanti nu produc astm dar pot sa agraveze, sau sa produca tuse,(de ex, un fumator cu astm sa creasca o treapta si cu medicatie, in un an), la treapta 5 un asmatic e rezistent la tratamente, la 4, nu mai poate urca scarile fara sa simta ca si da plamanii afara(nu trepte multe)
Dar exista si asmatici care fumeza, si nu se pun la BPOC, cum sa spun, cele 2 boli nu sunt doar surori, sunt un spectru, daca e un emziem foarte dezvoltat, e bpoc, daca nu e asa de dezvoltat e astm, primul lucru care faca acel diagnostic diferentiar: e fumul de tigara, cate tigari a fumat si de cat timp(asa apreciaza cel mai usor medicul dif), deoarece esti tanar, nu se prea poate numii bpoc(am zis ca toti fumatorii au un grad, dar sub un anumit grad, nu se considera a fi bpoc), un ex sa intelegi la ce ma refer: e cu insuficienta cardiaca, cei cu boli cardiace, si multe pulmonare, fac insuf cardiaca, NYHA1, NYHA2, etc. ei bine toti oamenii care traiesc si nu sunt bolnavi au NYHA0(adica toti care exista au un grad infim de insuf cardiaca fiziologica(de la mama natura)).
Daca ai astm, nu mai fuma, nu cred ca ai acumulat suf tigari an, pentru asta(pachet an se calc ca:numar pachete consumate pe zi, in fiecare an in medie*numarul de an de fumator, de ex: 3ani de consumator cu 2 pachete pe zi:3*2=6 pachete an, alt ex 1.5 pachete pe zi, pentru acelasi numar de ani:1.5*3=4.5 pachete an si asa mai departe)