| NonZarek a întrebat:

Spuneti-mi va rog, cum as putea face sau ce as putea face sa scap de anxietate?

Am sub 18 ani si de mult timp ma simt fără chef de viata, ma stresez, uneori simt ca imi creste adrenalina prea mult fără motiv si cel mai aiurea lucru ca imi este rușine sau frica de societate, nu pot sa vb cu oricine, imi este greu sa imi fac noi prieteni si când merg in locuri, de ex urm sa merg in oraș (eu locuiesc la sat) am asa un stres parca ca si când ma doare burta dar nu ma doare, e doar de stres.

Ce as putea face sa imi schimb comportamentul? Sa fiu mai puternic, sa fiu vesel etc, fără propuneri arogante di tâmpite!

Multumesc

2 răspunsuri:
| aimullah123 a răspuns:

Trebuie in primul rand sa inlaturi ceea ce te streseaza.
Apoi mergi la un psihoterapeut.
Poti incerca medicamente usoare din plate gen poti lua stresclin 1 dimineata si 1 seara timp de 3 saptamani si vezi cum te simti.
Eu am testat mai multe medicamente: Medicamente din plante, homeopate, anxiolitice, antidepresive....Si dupa un an si ceva tot fac atacuri de panica Hehe. Deci la tine psihoterapia ar fi solutia cea mai ok din punctul meu de vedere.
Sa iti explic ce simt eu cand iau anumite medicamente
Stresclin - Este alcatuit doar din plante, te calmeaza daca il iei cateva sapamani numai ca singur fara psihoterapie nu te ajuta prea mult nici asta pentru ca tu cand il termini cauza care ti-a provocat anxietate e anca acolo. Eu am luat 3 saptamani si nu mai faceam atacuri de panica insa nu a fost suficient in cazul meu pentru ca tot nu faceam fata la stres
Sedatiff pc - este un medicament homeopat si te ajuta sa opresti un atac de panica daca iei doua pastile in momentul ala dar multi zic ca ar fi mai mult placebo. Eu am luat si inca iau sedatiff pc cand am atacuri de panica
Anxiar( substanta activa lorazepam) - I-as spune pastila minune in cazul meu. Isi face treaba foarte bine, te calmeaza, iti da o stare placuta de bine din cauza ca nu mai esti agitat, te ajuta sa dormi mai bine dar isi face efectul dupa 30 -6 0 de minute de cand l-ai luat. Problema e ca asta se elibereaza doar cu prescriptie medicala si ai nevoie sa iti zica psihiatrul cum sa il iei si cum sa il opresti pentru ca poate sa creeze dependent. O cutie costa vreo 7 lei si are 50 de pastile. Am luat anxiar o luna pentru tulburari de somn iar pastilele care mi-au ramas le-am folosit in atacuri de panica sau stari de nervozitate
Cipralex ( substanta activa escitalopram) - Un antidepresiv din clasa inihibitori selectivi ai recaptarii de serotonina. Isi face efectul dupa minim 3 saptamani si se ia mai multe luni ( depinde cat zice psihiatrul sa il iei). Si acest tratament necesita prescriptie medicala si la fel ca la anxiar e obligatoriu sa iti zica un psihiatru cum sa il iei. Cipralex am luat 1 an si ceva.
Trittico - este un alt antidepresiv pe care nu am putut sa il iau deoarece m-a tinea toata ziua somnoros si neatent chiar daca luam doar seara inainte de culcare.

Linistress - un medicament din plante care te relaxeaza si te face sa nu mai dai din picioare asa tot timpul. Totodata te ajuta si sa dormi mai bine. Nu necesita prescriptie medicala. Am luat doar 2 pastile pentru ca a doua zi aveam ameteli cand miscam capul probabil sunt alergic la ceva din compozitia lui

Pentru probleme cu somnul :
Melatonina - Nu necesita prescriptie medicala. Am luat 30 de zile dar in prezent nu mai iau, prefer anxiar pentru tulburari de somn pentru ca la mine cauza insomniei e stresul.
Bien Dormir - Din plante si contine si melatonina. Am luat 10 zile dar ma trezeam noaptea ametit dupa un timp probabil sunt alergic la vreo planta din el

ATENTIE!
Cipralexul si Anxiarul nu sunt niste medicamente pe care le poate lua asa oricine. Este nevoie de recomandarea medicului psihiatru. Fata de cele din plante anxiarul si cipralexul au o toxicitate mai mare si pot sa apara multe reactii adverse ( la mine nu a aparut niciuna dar in prospect scrie multe)
Alta problema aici ar fi ca daca incepi tratament cu antidepresive sau anxiolitice nu mai poti lua si alte pastile impreuna cu ele pentru ca pot interactiona. Adica nu poti lua Nurofen sau unele antibiotice impreuna cu anxiar sau cu cipralex. Si mi se pare ca nu sunt recomandate sub 18 ani. Deci mai bine incerci ceva de plante doar la nevoie si doar recomandat de medic.

Gaseste-ti un psihoterapeut si fa niste sedinte de psihoterapie. Te va invata cum sa-ti gestionezi emotiile.
Si nu dispera! Totul se va rezolva daca tu chiar iti doresti asta. Ai nevoie doar de rabdare.

Si inca ceva important, renunta la :
Cafea
Energizante
Cola/Pepsi
Ceai verde sau Negru
Cel putin pana scapi de anxietate pentru ca te agita si deci favorizeaza anxietatea.
Mai mult decat atat:
Energizantele si bauturile negre afecteaza si alte organe
Cafeaua scoate calciul din oase

Sper sa ai rabdare si sa cauti solutii cand simti ca nu mai poti. Sa lupti mereu.
Eu inca mai fac atacuri de panica dar foarte rar spre deosebire de cand am incepu tratamentu. Inainte zaceam la pat si eu nu aveam nimic. Acum sunt mai bine. Si sper sa ai si tu rabdare.
Sa scapi de anxietate e posibil sa fie nevoie de cativa ani de lupta cu ea si de multa rabdare.
Bafta!

| NonZarek explică (pentru aimullah123):

Mulțumesc! :*