| Jjøқεr a întrebat:

Salut TPU, am 13 ani, clasa a 7a (am inceput scoala la 6 ani). Nu stiu ce cariera sa aleg, "ce sa ma fac cand voi fi mare " laughing Imi place foarte mult sa joc fotbal, si imi place sa ma distrez cu prietenii etc. Imi place mult sa calatoresc, cateodata sa fac poze. La scoala am note bune la toate materiile. 10 la geografie, istorie, engleza, 8-10 la franceza, mate nu-mi place de loc, romana doar putin, 10 la biologie etc. Imi plac mult limbile straine, imi place istoria si geografia, dar si biologia. La vara s-ar putea sa ma mut din Belgia, si am auzit ca invatamantul de acolo e foarte bine dezvoltat (ei gasesc la ce te pricepi cel mai bine si te axeaza pe asta, de exemplu daca iti place matematica, faci mai multa matematica si mai putin din celelalte materii) si eu sunt foarte nehotarat. Nu vreau sa stau toata ziua intr-un birou, sa semnez hartii si sa ma plictisesc. Fotograf mi-ar placea, insa nu stiu ce venit as putea avea (eu zic ca si pasiunea conteaza, si venitul). Si doctor mi-ar placea, doar ca e prea mult de invatat (10 ani de "scoala de doctorat" din cate am auzit) si la noi in tara nu se plateste bine (acolo, in Belgia un salariu minim ar fi 1000-1500 de euro, cred ). Din geografie si limbi straine nu stiu ce as putea sa fiu, din geografie mai mult profesor, si nu as vrea sa fiu profesor pentru ca stiti cum sunt elevii laughing. Ce sa ma fac?

*Scuzati categoria, doar ca as vrea un raspuns mai rapid* La revedere >big grin

Răspuns Câştigător
| pietrean a răspuns:

Vad ca ai multe obiecte,care iti plac,dar ai si hobby-uri.Din pacate(pentru tine),trebuie sa inveti,orice ai vrea sa devii,cand o sa fii nevoit sa traiesti pe picioarele tale.
Acum,la varsta ta,totul se rezuma la "castig"! Asa ca,intai invata,axandu-te pe ce iti place tie mai mult,apoi poti sa faci o specializare,chiar daca "e prea mult de invatat". Sunt multe persoana,care una au invatat si alta fac in realitate(ori de nevoie,ori ca le place alta meserie).
De exemplu, daca iti place geografia(si limbile straine), poti sa devii ghid turistic, patronul unei agentii de turism, etc.
Ai doar 13 ani, asa ca, mai ai inca timp sa te axezi pe niste materii anume.Acum,inveti pentru cultura ta generala, iar liceul il poti alege in functie de ce materii iti plac.

6 răspunsuri:
| LauBau a răspuns:

Pana la cariera mai e liceul, facultatea, dar trebuie sa te decizi tu insuti ce iti place sa faci sa nu fi influentat de alti...

| Jjøқεr explică (pentru LauBau):

La liceu va trebuii sa aleg un profil, si profilele sunt bazate mai mult pe ce iti place, din cate cred eu, si asta e dilema mea.

| BluishAngel a răspuns:

Hei happy
Dupa parerea mea,cel mai bine ar fi sa te axezi pe biologie intrucat cuprinde meserii de viitor,cautate,care se platesc foarte bine,iar daca iti si place ai foarte mare noroc happy Eu zic sa nu dai cu piciorul la asta pentru ca nu multa lume se pricepe la biologie si ai putea avea un viitor stralucit. Da,ai dreptate,e mult de studiat si multi ani de facultate,insa rezultatele sunt foarte satisfacatoare. In plus,cu celelalte materii (istorie,geografie si limbi straine) nu ai ce meserii de viitor sa practici. Daca iti plac asa mult, poti lasa istoria si geografia ca un hobby sau pentru cultura ta generala iar limbile straine un plus al tau de care sa te poti folosi in caz ca vrei sa profesezi in alte tariwinking
Asta e parerea mea, acum decizia e a ta. Nu uita totusi ca mult conteaza si ce iti spune inima, dar simplele hobby-uri sau pasiuni ar trebui sa ramana doar atat, pentru ca nu poti face o meserie din ele dar pot fi atuu-uri care sa te ajute sa avansezi intr-o meserie foarte buna happy

| LLLBBB a răspuns:

Eu zic ca sa astepti sa termini liceul si poate pe masure ce vei creste vei avea un hobby care iti va placea mai mult de cat acestea....mai sunt multe lucruri de care poti sate bucuri... sper ca te-am ajutattongue

| Floreenofficial a răspuns:

Salut! happy
Eee, te grabesti.Inca mai ai suficient timp sa te hotarasti.E bun,fotograf,mai ales daca te pricepi,sau daca te dezvolti pe parcurs si te-ai putea promova bine si online.E faina biologia,ai putea sa incerci la facultate.
Fa-te ce iti place laughing,dar repet,nu te stresa, ai inca timp sa te descoperi pe tine, in primul rand, relaxeaza-te, vei descoperi care e menirea ta! Succes orice ai face! happy

| D0ntSt0pToMeBro a răspuns:

Profesor... Fiindca am citit ca esti bun la invatatura. Poti sa te mai faci si fotbalist.