Bună!
În primul rând trebuie să fii conştient că nu eşti singurul om cu o astfel de problemă sau temere. Trebuie să ştii că foarte multe persoane(în general adolescenţi, dar nu numai) trec sau au trecut prin asta. Dar orice temere poate fi învinsă, mai ales când eşti înconjurat de oameni la fel ca tine.
Aminteşte-ţi că suntem cu toţii oameni, avem emoţii, temeri, frică... trăim aceleaşi sentimente. Tocmai de aceea trebuie să te simţi apropiat de cei din jurul tău, cei care te ascultă atunci când vorbeşti sau citeşti. Fii conştient că oricui i se poate întâmpla să aibă emoţii în orice moment. chiar şi atunci când doar se prezintă în faţa cuiva. Gândeşte-te că, oricine ar fi cel care te ascultă, şi oricare ar fi relaţia dintre voi, sunteţi oameni şi tu, şi ascultătorii. Şi ei greşesc, şi lor le este frică la un moment dat.
Ai încredere în tine, pentru că nu eşti cu nimic mai jos decât cei de lângă tine, oricât de credibilă ar fi impresia asta.
Foarte mulţi oameni se confruntă în ultima perioadă cu neîncrederea în sine. de la care pornesc şi restul problemelor. Mulţi ne subestimăm şi trăim cu senzaţia că oricine e mai bun ca noi. Nu sunt psiholog, încă nu pot motiva pe nimeni să capete încredere şi să aibă mulţumire de sine, dar tu eşti în măsură să te ajuţi singur! Încearcă să fii mulţumit cu tine şi foarte conştient că toţi suntem la fel în privinţa sentimentelor.
Când trebuie să prezinţi sau să citeşti ceva, te gândeşti că toţi ascultătorii îţi sunt prieteni, şi că orice greşeală ai face, nu te vei face de râs, pentru că nu ai cum. Alţii chiar nu ştiu să citească corect, problema ta este că ai emoţii. Fii relaxat şi gândeşte-te constant la relaţia deschisă dintre tine şi ascultători. Sunteţi egali, aveţi dreptul să greşiţi. Aşa cum poate alături de o persoană foarte apropiata poţi să vorbeşti relaxat, aşa poţi să citeşti în faţa unor oameni, care deşi îşi păstrează în locuri publice o atitudine rezervată, ei sunt de fapt tot deschişi şi obişnuiţi. Trebuie să simţi o atmosferă foarte familiară atunci când citeşti sau vorbeşti.
Şi orice ar fi, dacă te încurci sau ceva, zâmbeşte, râde, nu ai niciun motiv să te intimidezi în faţa unor persoane cu acelaşi statut ca al tău! Nu îţi mai face atâtea griji, nu te gândi la posibilitatea de a te încurca sau de a greşi ceva... ia totul aşa cum vine, fii relaxat şi mai ales, AI ÎNCREDERE ÎN TINE! E tot ce contează!
Să ai parte numai de bine!
Pai...Incearca sa inchizi ochii, respiri aer adanc si apoi incerci sa citesti...Sau pune-te intr-o camera goala si incearca sa pui niste scaune in fata si apoi incerci sa citesti.Sau roaga-i pe profesori sa te puna mai mult in fata sa te obisnuiesti.Succes!
Emotiile vin din plamani, care incep sa opreasca venirea aerului cu ghiotora. Acele contractii ale plamanului permit volume ori mici ori mari de aer care dau acea voce tremuranda. Solutia: inspira si numara pana la 3 in gand; apoi tine asa plamanii tot 3 secunde; apoi expira, lent, 3 secunde; fa de 10 ori exercitiul asta inainte de o lectura. Fa exercitiul asta oricand poti!
Incearca ce ti s-a propus Hash001 si SpotLight si daca nu iti iese da-mi add pe mess (reihiuke) si te ajut eu.