Salut, eu m-am lasat acum 4 ani. dupa cr m-am lasat m-am simtit la fel ca inainte, dar mai increzator in puterile mele si mai sigur pe mine. idee este asa din ce motiv vrei sa te lasi? asa vrei tu? sau asa vor altii, sau ca asa e bine? daca asa vrei tu, va fi usor cu putina vointa, dar daca asa vor altii, nu vei reusi sau dupa o perioada vei recidiva. ca sa intelegi, cand te conving altii dar tu in interior nu crezi, la prima chestie te vei reapuca de fumat. sper sa intelegei despre ce vorbesc. eu m-am lasat pentru ca as vrea sa fiu sanatos, sa pot sa fac sport cat de cat. am folosit cea mai simpla metoda : o obisnuinta o inlocuieste pe alta. adica fumatul nu creeaza dependenta, asta ni se spune. ne obisnuim sa facem un lucru, il asociem cu altele : relaxare, socializare, cafealuta, incalcarea regulilor, iar peste ceva timp ne trezim ca ne interebam: cum am ajuns asa? raspunsul e ca ai considerat un lucru mai putin nociv, e bine ca ai doar 3 ani de fumat. plamanii se curata singuri in 5 ani maxim, la tine cred ca mai putin.
metoda asta presupune sa schombi o obisnuinta nociva cu una mai putin nociva. deci care e obisnuita fizica? este sa duci mana la gura si sa o lasi jos, sau sa tii mana la nivelul capului cu tigara in mana sau sa te joci cu fumul. deci trebuie sa faci cam acelasi lucru dar cu altceva decat tigara.
la mine a functionat cu bombonele m&m (dar le luam varsate, is mai ieftine). cand imi venea chef de fumat imi luam in mana niste bomboane duceam una la gura, o mancam, si faceam ca si cum as da fumul afara, ma mai jucam cu bomboanele in mana cum ma jucam cu tigara. bagam bomboane pana simteam ca nevoia s-a calmat. mancam multe bomboane si din ce in ce mai des, dar dupa vreo 5 zile am inceput sa ma obisnuiesc cu noul sistem, si am inceput sa mananc din ce in ce mai putine. in doar 2 saptamani nu am mai fumat deloc si nici bomboane nu am mai mancat.
un alt factor important e antiranul, o alta obisnuinta e socializarea la tigara. iti recomand sa lasi cateva zile / saptamani anturajul, "prietenii" tai vor rade de tine si te vor descuraja, deci nu iti sunt chiar prieteni daca fac asa, ei vor sa fii ca ei. deci poti sa iti petreci timpul si cu alte persoane cu care sa mancati impreuna bombonele. tine minte doar daca ai vointa si vrei tu vei reusi. succes.
Pai mie mi-a fost usor sa ma las pentru ca nu fumam in mod constant dar pentru ca tu fumezi 20 de tigari pe zi iti pui in pericol sanatatea.Incearca sareduci tigarile gen un pachet pe sapt si sa inlocuiesti tigarile cu bomboane sau ciocolată: )) si gaseste-ti un hobby ceva care o sa te ajute sa iti iei gândul de la fumat. Good luck
Costientizezi ca-ti fac rau si le lasi, e simplu. Eu eram dependenta de energizante si m-am lasat dupa ce mi-am facut stomacul praf. Trebuie sa constientizezi tu ca nu te ajuta cu nimic si doar dai banii degeaba. Nu mai cumpara tigari, banii pe care ii dadeai in mod normal pe tigari poti sa-i strangi ca sa-ti iei ceva mai scump. Gaseste un scop pentru acei bani ca sa nu te mai tenteze sa ii irosesti asa. Cand renunti la ele spuneti ca te simti mai bine, mai relaxat, mai fericit etc. - trebuie sa iti induci o stare de bine ca sa nu te mai intorci la ele. Sa asociezi lipsa lor cu ceva pozitiv.
Problema e ca cei mai multi realizeaza cat de nesanatos e ceva ce au facut abia cand sunt bolnavi...
Macar m-am oprit si cu ocazia asta am renuntat si la sucurile acidulate.
Da . Acum ca puteai sa renunti la ele si fara sa fii nevoit e alta chestie, dar macar ai facut-o acum.
Din pacate pentru mine nu gandeam asa atunci. Aveam si profesori care-mi luau energizantele si mi le varsau pe geam, tot nu reuseau sa ma faca sa ma las Degeaba iti pui toata lumea in cap, pana nu vrei tu cu adevarat sa schimbi ceva nu o sa schimbi nimic.