| 1Me9 a întrebat:

Salut, vreau sa imi fac o ideea despre conceptul de vinovatie si altele.

Va dau un exemplu, daca de exemplu ati furat un bun de la cineva care nu are o situatie financiara buna, dar acel cineva avea sa zicem un obiect valoros, care v-ar putea provoca in viitorul apropiat probleme, daca v-ar prinde politia si probabil va asteapta si un dosar penal, ce ati simti? Cum se simte vina?

Ce este te vina cu adevarat? Parerea de rau ca ai furat acel bun cuiva care nu are bani, care sigur sufera in urma pierderii? SAU teama de a fi prins/a de catre politie, dupa ca afla parintii si ca o sa fii,, umilit" indirect?
Care dintre cele 2 PREZINTA sentimentul de vinovăție?

11 răspunsuri:
| Swae a răspuns:

Prefer sa evit situatiile de genul cu totul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Poate fi ambele dintre acestea două, sau suma lor.
Mai poate fi conștiința că ai făcut ceva rău cuiva, și sentimentul de regret, că nu mai poți repara răul făcut.

| 1Me9 explică (pentru sadrian46):

Pai spunand ca nu poti repara ma gandesc ca e vorba de raul facut, nu de politie, cand faci ceva stii consecintele, probabil doar pe cele de constiinta nu le stii, si le afli dupa.

| DanTeSkies a răspuns:

Vina se simte atunci când beneficiile obiectului furat( spre exemplu, valoare sa) depășesc costurile pe care le simțim noi după (vinovăție, teama de a fi prins, etc.), de asta există mulți criminali/hoți care își recunosc singuri fapta și se lasă prinși, pentru a scăpat de sentimentul de vină care devine din ce în ce mai apăsător pe zi ce trece.

| 1Me9 explică (pentru DanTeSkies):

Deci sa inteleg ca daca te ai gandit doar ca,, bai, ma poate prinde politia si e nasol" este doar o reactie naturala de ati da seama de ce se poate intampla.

Mai am o intrebare pentru tine, ca ai cel mai bun raspuns pana acum! Daca tu te ai gandit doar ca ai putea fii luat pe mainile politiei, nepasandu-ti de omul caruia i-ai furat, ca probabil e sarac si nu are bani sa isi mai cumpere acel ceva, asta chiar mai e vina, sau doar egoismul de a te gandi doar la sine?

| DanTeSkies a răspuns (pentru 1Me9):

Faptul că ai furat acel bun este egoismul în sine, dar dacă tot ce te gândești este faptul că vei fi prins prins de poliție( fară a te gândi cum ai menționat tu, ca persoana e săracă și nu își va mai putea cumpara acel ceva) este 100% o reacție de teamă. Desigur, ipotetic vorbind, daca fapta e comisă deja, singurul mod în care poți scăpa de această teamă ar fi faptul că în realitate, la modul cum operează poliția română, sanșele să fii prins sunt foarte mici.

| Osneros a răspuns:

La fel ca majoritatea sentimentelor, nici sentimentul de vinovatie nu are o definitie general valabila.

| 1Me9 explică (pentru DanTeSkies):

In paranteza ai spus,, vinovatie, teama de a fi prins"...eu am spus ce lucru de mai sus reprezinta vinovatia...tu deja ai dat 2 exemple..vinovatia si teama de a fi prins.sa inteleg ca teama de a fi prins este diferita de vinovatie?

| 1Me9 explică (pentru DanTeSkies):

Scuze DanTeSkies ca nu am vazut tot mesajul si am repetat intrebarea. Am vrut doar sa vad cati oameni iau in serios o intrebare pe TPU si cati raspund mai,, anapoda'', cam toate raspunsurile neraspunzandu-mi la intrebare.Mersi frumos!

| IsabelaIssa a răspuns:

Teama de a fi prins nu are legătură cu sentimentul de vinovăție. Dacă te simți vinovat pentru ce ai făcut, ori te duci și te predai, ori îi inapoiezi pagubitului ce i-ai "împrumutat", cumva poate să nu știe că ai fost tu. Pe când frica de a fi prins e cu totul altceva. E un exercitiu mental simplu ce îl poți face tu cu tine, dar am văzut că tu l-ai făcut pentru alții.

| stefanidolulfemeilor a răspuns:

Primul, ca in al doilea nu te simti vinovat, doar speriat