Depinde ce ai semnat.
Dacă ai un contract poți citi acolo la capitolul „forță majoră" sau „denunțarea unilaterală" și vezi ce variante ai. În mod normal e suficient să spui că nu mai poți ajunge, nu cred că există clauze care să-ți impună plata unor daune sau ceva similar.
Dacă nu ai semnat nimic atunci n-ai de ce să te îngrijorezi.
Indiferent de caz ar fi frumos să le spui oamenilor cât mai repede ca să își găsească și ei înlocuitor. Așteaptă-te să nu fie bucuroși că te-au pierdut însă vor aprecia că i-ai anunțat din timp.
Din punctul meu de vedere cred că e important să ții cont de tine mai mult decât de angajator. Motivele pentru care nu vrei să faci asta sunt valide pentru tine și indiferent ce zic alții (chiar și aici pe TPU), dacă tu n-ai grijă de tine, nimeni nu va avea.
Rolul unui business e să facă profit. Bani. Și va face asta profitând de orice oportunitate. Joburi sunt și vor fi tot timpul și angajatorii nu se vor da în lături de la a te exploata pe niște bani de nimic. Fii convins(ă) că și mai mult se întâmplă asta la joburile sezoniere, de vară, în retail.
Eu cred că e o experiență solidă să ai un astfel de job, mai ales unul temporar într-o vară, însă fă-l cât mai devreme în viață și strict cu scopul de a învăța o lecție, nu cu scopul de a face bani.
Dacă vrei să faci bani, orientează-te spre o carieră stabilă. Nu iese nimeni la pensie din joburi „la mare".
Daca ai acceptata pozitia, atunci motivele alea pe care le inventezi acum nu sunt motive reale, ci hachite de copil.
Ia in serios oferta de munca daca vrei sa faci ceva in viata, ca-n ziua de azi asemenea oferete sunt rare si nu se stie daca mai ai vreo sansa alta data, sa-ti ofere cineva ceva, in situatia in care multi alearga cu anii, dupa cate un loc de munca.
Eu spuns a te gandesti foarte serios si sa nu refuzi aceasta oferta!
anonim_4396 întreabă: