Te-ai tras in jos singur. Ai avut de mic din ce ne-ai povestit, un set de valori destul de bogat, insa impulsurile negative ale altora, le-ai lasat sa te consume, si cu timpul, setul tau de valori care te definea, a fost corupt si ai inlocuit speranta cu frustrarea, curiozitatea cu indiferenta, iubirea cu ura, si asa mai departe.
O cunostinta mi-a spus intr-o zi ceva de genul: "Viata e in general 10% din ce ni se intampla si 90% din ce gandim noi despre ea." Eu la momentul acela nu am dat prea mare importanta acestui lucru. Credeam ca se da el inteligent cu citate spuse la nimereala. Insa cu timpul, de cand "am scos capul din fund" si am inceput sa continui studiile, sa merg la psihoterapeut, sa incerc, efectiv sa imi imbunatatesc situl de viata, totul, a inceput sa mearga parca mai bine. Nu mai gandeam la fel de negativ ca inainte, speranta si increderea au inceput sa incolteasca din nou in mine si am continuat si inca continui sa ma imbunatatesc.
Si acel citat spus la "nimereala", am inceput usor usor sa-l inteleg. Acele 10% intamplari din viata noastra, sunt provenite din actiunile altora la inceput, insa cu timpul, daca suntem mai activi si mai prezenti, aproape toate intamplarile din viata noastra ( cele 90% ), ni se datoreaza.
Nu pot efectiv sa-ti dau sfaturi concrete despre cum sa iesi din situatia ta, din moment ce nu iti cunosc viata prea mult si nu iti cunosc gandirea pe deplin. Insa iti pot spune un singur lucru care se aplica la toata lumea. De la o varsta sau de la un anumit punct in viata ta, unde ai mai multa putere de a alege pentru tine, doar tu poti sa iti schimbi conditia si doar tu esti raspunzator pentru ce ti se intampla. Nu tatal tau, nu mama ta, nu colegii, nu profesorii, ci doar TU. Tu ai permis raului sa te consume din momentul in care ai avut de ales. Si doar tu ai ales sa ramai indiferent si nepasator in situatiile unde ai avut de ales sa lupti si sa schimbi ceva. Restul sunt doar scuze inventate de noi pentru a ne justifica indiferenta si frustrarea.
Daca te agati in continuare de fraza "ce rost are viata" dupa aia ai sa te ghidezi, cauta de lucru cat sa strangi bani de 2-3 chirii si pleaca la oras, nu ai cum sa evoluezi in satul acela, neaparat trebuie sa schimbi mediul daca vrei sa-ti cresti sansele.
Pai sa zicem ca ma schimb ca ma mut in mijlocu orasului, ce as putea eu face la inceput, dispun de doar 3000 de lei, nu gasesc eu chirie la pretu asta(stiu ca trebuie sa platesti si avans) si daca ma mut in oras, o sa ma mut in Bucuresti ca orasu cel mai apropiat de mine e o epava dracu e genu ala de oras ca si calafatu.Ce job as putea gasi eu ca sa nu mor de foame d3 inceput, ca logic ca dupa ma gandesc poate sa dau la o faculta dar tinand cont de ce medie am avut la bac nu stiu daca gasesc una utila si la care pot intra cu media 6. Apoi nu mai zic de faptul ca chiria dracu sunt aproape cat salariu, ce dracu as putea face? Da-mi niste idei
Daca situatia nu iti permite, atunci nu te muta inca. Lucreaza sa cauti un job cu un salariu din care poti sa rupi lunar pentru chirie si utilitati. Facultatea o poti face si daca ai media 6 in bac( eu sunt dovada vie ca am intrat la facultate cu o medie de 6.16 la bac ). Ca doar nu te duci acum la Harvard sa-ti ceara aia medie de 9-10. Intre timp, specializeaza-te in ceva, sa ai o calificare pana atunci. Cauta in zona ta, ce fel de cursuri se tin. Fa o lista cu ele si alege sa te inscrii la un curs la care crezi tu ca ai vrea sa faci bani din acea calificare pe viitor. Eu asa am inceput pana sa intru la facultate. Crede-ma ca CV-ul tau va fi mult mai "apetisant" pentru angajator cand va vedea ca ai o diploma de calificare, ca ai cursuri facute, si ca mai si dai la facultate. Ideal e sa-ti incepi cursurile si facultatea pe acelasi domeniu, pentru a te specializa pe acel domeniu. Si in tot timpul asta, cauta sa te si cultivezi psihic si cultural. Mergi prin parcuri, pe la evenimente locale, poti sa te apuci de citit, alergat, sala, etc. Ceva divertisment pentru a nu fi prins doar in stresul de a invata si de a munci.
In esenta, cauta in loc sa dai vina pe altii si sa-ti repeti frustrarile, sa faci ceva constructiv pentru tine. Ca nu o sa vina nimeni la tine sa-ti zica: "Aaa pai ce ai facut? Nu te-ai descurcat si acum stai pe loc? Hai ca te ajut eu sa te ridici." De ar fi viata asa, nu ar mai incerca nimeni sa se descurce si s-ar lasa toata lumea in voia sortii asteptand sa se rezolve problemele de la sine.
Daca esti constient ca ai o problema, si simti sentimentul de neputinta, revino-ti la realitate, pentru ca aproape orice problema se rezolva. Trebuie doar sa incerci iar si iar, pana cand reusesti. Cati oameni pe lumea asta nu au esuat si in ciuda faptului, ei tot au mai continuat sa lupte pana au reusit. De exemplu: Michael Jordan, a ratat peste 9000 de aruncari pana sa devina profesionist. Iti dai seama, sa ratezi de peste 9000 de ori, si el a tot continuat. Alt exemplu, Graham Bell, inventatorul primului telefon, a avut un palmares de aproximativ 600 de esecuri pana la produsul final. Omul asta a pierdut ani de zile, bani, timp si alte resurse pentru a gresi de 600 de ori ca apoi sa ajunga la primul telefon facut cu succes. Si noi ne plangem ca nu ne-a iesit ceva din 2-3 incercari. Pana mea, mai incerci pana iti iese.
Nu ne apucam sa mergem toti pe premisa ca nu o sa reusim si ca nu merita incercat. Nu ar mai evolua lumea efectiv daca toti am face asta. In viata iti mai iei si suturi in fund, asta e, n-ai ce sa faci. Mai ales daca nu cunosti situatia si nici cum sa o abordezi, trebuie sa fi constient ca o sa ai niste rateuri la inceput pana te prinzi de smecherie.