| iuliana_5601 a întrebat:

Va rog frumos, ma ajutati si pe mine cu ceva legat de Luceafarul? Trebuie sa identific prin citate din Lucefarul mastile Luceafarului. Apoi mastile fetei, mastile lui Catalin (cate sunt si care sunt) si ce roluri corespund fiecarei masti? Si as mai vrea, daca pueti, sa-mi dati caracterizarea personajelor din Luceafarul, in special al lui Catalin si Catalina.

1 răspuns:
| annaliana a răspuns:

Asta da tema! Dar la ce se refera cuvantul "masca"? Luceafarul este geniul,demiurgul; el gandeste mult timp inainte de a actiona(.iar el privind de saptamani ii cade draga fata.).El este capabil sa faca chiar sacrificiul suprem pentru ceea ce iubeste(.imi ceri chiar nemurirea mea in schimb pe-o sarutare/dar voi sa stiu asemenea cat te iubesc de tare,da,ma voi naste din pacat,primind o alta lege/cu vesnicia sunt legat si voi sa ma dezlege)Are masca intelepciunii absolut. Fata are masca superficialitatii(.Il vede azi,il vede mani/astfel dorinta-i gata)se indragosteste usor si tot usor il si paraseste pentru ca nu e capabila sa inteleaga o iubire de geniu,profunda.(O,esti frumos cum numa-n vis un demon se arata/dara pe calea ce-ai deschis n-oi merge niciodata).
Catalin este omul din popor,simplu,orfan, sluga(Ce imple cupele cu vin, mesenilor la masa).
Vrea sa spuna ca Ea a renuntat la iubirea nemuritoare dintre ei pentru un om simplu(o sluga)pentru o iubire lumeasca(dar piara oamenii cu toti s-ar naste iarasi oameni)si (ei doar au stele cu noroc si prigoniri de soarte).