anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vecinii mei sunt 2 oameni absolut cretini. Ii deranjeaza si faptul ca ma uit noaptea la tv cu un volum de bun simt sau daca merg la baie. Ii spun proprietarului tot felul de aberatii. Daca vin cu politia intr o noapte iar acestia constata ca ma uit la tv imi pot da amenda?

5 răspunsuri:
| maria6 a răspuns:

Daca nu e tare tv-ul, nu. Treaba ta ce faci noaptea, dar fara a deranja vecinii.

| BiuL a răspuns:

Teoretic se adune un aparat cu care sa masoara intensitatea zgomotului. Daca nu depasesti pragul legal nu e nici o problema. Practic, probabil or sa vada ce faci ca te uiti la tv, si nu o sa iti faca nimic, maxim un avertisment, dar sa le spui ca ai cei vecini te sicaneaza si ca eventual ei ar merita o amenda pentru ca au chemat politia degeaba...

| Mihaela_Andra_1997 a răspuns:

Daca totul este in regula nu au dreptul sa te acuze de tulburarea linistii publice.
Am auzit cazuri in care vecinii sunau la politie doar ca face dus cineva si cand au venit politistii s-au asezat linistiti la masa si nu s-a intamplat nimic.Asa ca stai linistit.

| pietrean a răspuns:

In primul rand,iti spun,ca si eu am un vecin(tot chirias ca si tine),care nu realizeaza,ca ascultand muzica la un volum "de bun simt",deranjeaza vecinii din bloc.Pot sa spun,ca nu ma consider " vecin cretin"!
Fiind liniste atat in bloc cat si pe strada,noaptea toate zgomotele sunt percepute mai tare,sunt amplificate.Din acest motiv, este recomandat, ori sa se foloseasca acele casti, ca sa auzi DOAR TU muzica, comentariile sportive sau politice de la Tv.Noaptea,este facuta,ca sa te odihnesti,sa dormi, iar ziua ca sa muncesti(scoala sau servici), sa te relaxezi dupa o activitate(ascultand muzica, vizionand programele Tv), dar la un volum care sa nu deranjeze.In momentul cand un vecin(pe care tu il consideri cretin), iti soune ca il deranjezi cu decibelii emanati de o sursa de zgomot, inseamna ca asa este si trebuie sa-ti ceri scuze si sa-i respecti dorinta de a nu-l mai deranja.Mai ales ca esti CHIRIAS! Vecinii,care sunt proprietari,de ce pot sa fie educati,cu bun simt si sa nu deranjeze?
Apoi,in cazul in care vecinul reclama la Politie,ca deranjezi cu zgomotul(de orice fel ar fi), mai ales noaptea, DA, TE POT AMENDA, conform legii 61. Dar si proprietarul poate fi tras la raspundere, atat de catre Politie, cat si de presedintele Asociatiei de Proprietari cat si de cei de la Finante(si cu astia nu-i de gluma, ce amenzi dau).
Te pot da si in judecata, pentru "tulburare folosinta locuinta" art 320.

| pietrean a răspuns (pentru BiuL):

Chestia cu apartul de masurat zgomotul(sonometru),nu este pusa in practica de catre Politie(Agentia de Protectie a Mediului,Directia de Sanatate Publica,da,ei au sonometre).
Daca vecinii aud "zgomotul",in apartamentul lor,fii fara grija, ca nu vor fi ei amendati(mai ales ca pentru "sicanare" nu dau amenda politistii!), ci primeste amenda, doar acela care deranjeaza. Noaptea, intre orele 22-6, se considera ca deranjezi, daca depasesti 40 decibeli(50-60 decibeli, inseamna nivelul unei conversatii discrete). Conform legii 61, proprietarul, chiriasul, poate fi amendat, pentru tulburarea linistii publice(poluare fonica).
Vezi si raspunsul dat celui ce a postat intrebarea.