| LaviniuA a întrebat:

Am auzit ca in tarile dezvoltate se merge spre scoaterea cash-ului din circulatie. In felul asta se ajunge la urmarirea traseului tuturor banilor in economie.

Credeti ca in felul asta vor disparea munca la negru si banii negri?
De exemplu la noi daca intra bani in cont si observa ANAF ceva dubios, persoana trebuie sa justifice de ce a primit acei bani si eventual sa plateasca taxe pentru ei.

As avea urmatoarele intrebari:
1. chestii de genul paysafecard. (obtii un cod pentru o suma de bani, iar acel cod poate fi folosit de oricine pentru a accesa banii). Asta nu favorizeaza banii negri?
2. am mai auzit pe aici despre Revolut... asta de ce e folosit, ce avantaje ofera?

Multumesc big grin

28 răspunsuri:
| Hyperion7 a răspuns:

1.Ba da, ar fi o varianta.
Însă e puțin probabil să renunțăm și noi la banii fizici, in contextul in care s-ar creea o confuzie printre oameni, deoarece alții sunt reticenti in privința băncilor, in timp ce alții nu le au cu tehnologia.
Așa că va mai dura un secol până la noi s-ar aplica aceasta chestie, părerea mea.
2.Revolut e tot o bancă licențiată de Libra Bank,banca care poate fi verificată de ANAF, însă am auzit că nu s-ar putea verifica pe deplin de ANAF,pentru că banca fiind din Lituania, le-ar fi imposibil sa o facă, cel puțin să aibă drepturi depline.
Faza și mai și e că mulți evazioniști cad în capcana și tot ajung cu conturile blocate, nu de cei de la ANAF, ci de către cei de la banca pentru că încasează sume pe care nu le pot justifica.

Este discutabil acest subiect.

| RAY a răspuns:

Nu e chiar adevărat,de exemplu în Germania germani folosesc încă numerar,rar am văzut pe cineva cu card, vorbim de Germania, nu cred că se va ajunge acolo prea curând, și dacă se va ajunge o sa ai banii tot Intr un cont bancar, la cei care le e frica fac evaziune fiscală, un om corect de ce sa ii fie frica

| 1234568807 a răspuns:

.

| Bogatu_Valentin_1968 a răspuns:

Treaba asta cu urmarirea traseului tuturor banilor intr-o economie au inventat-o Chinezii. Ei o numesc urmarirea tuturor tranzactiilor (a se vedea monezile virtuale, de ex. bitcoin). Asta e comunism adevarat, in comunism nu prea exista bani si lumea se ajuta, capitalismul (de la capital = bani) inseamna tocmai o cantitate mare de bani. Cu cat sunt mai multi bani (nu conteaza de care, cash, pe card, monezi virtuale, actiuni etc) cu atat economia merge mai bine. Si este adevarat.

Revolut este banca Ruseasca (din Estonia lau Lituania) iar Rusii se pricep mai bine la banking decat Romanii. Bancile astea doua, Wise si Revolut sunt mai bune decat multe banci din Romania. Avantajele acestor banci sunt multe, in Romania nu exista o astfel de banca (se numesc neobanci).

| anonim3248 a răspuns:

Nu e nici o problemă câți bani faci dacă plătești impozit pentru ei.

| NLS a răspuns:

"De exemplu la noi daca intra bani in cont si observa ANAF ceva dubios, persoana trebuie sa justifice de ce a primit acei bani si eventual sa plateasca taxe pentru ei."

E vorba despre sumele care intra regulat, si in speta, despre sumele mai mari.

Deci cele care fac v-chat sunt vizate. Sau cei care fac comert online si nu inregistreaza nimic.
Posibil si cei care fac bani regulat de pe plattformele de freelancing.
Am un cunoscut care face de acolo cel putin 700-800 euro pe luna si nu declara nimic.
Nu l-a cautat nimeni pana acum.
Insa daca i-ar intra lunar in cont peste 3000, ar fi fost ori in legalitate, cu taxe platite, ori la mititica.


Paysafecard favorizeaza platile la negru, INSA uiti ceva important.
Doar platile mici, pentru ca pentru a plati sume mari trebuie sa ai cont, si acela se poate urmari, e inregistrat la banca.
Gandeste-te ce/unde poti cumpara cu el la momentul de fata.
Niste jocuri pe Steam si Origin cumva? Sau inca vreo 2 astfel de platforme de jocuri?
Eventual un programel.
(Mirrilis l-au implementat, dar nu l-am vazut in multe alte parti)

Exact, putin probabil sa il gasesti la marii retaileri (eMAG, Altex), la supermarketul din oras, sau la plati de servicii (altele decat jocurile).


PS: banii nu vor fi scosi curand din circulatie, si s-au inceput proiecte mai mult in tari nedezvoltate: Nigeria, Bahamas, Ghana, Malaysia, Singapore, Thailanda, ti se par dezvoltate?

Sunt tari cu o coruptie extrem de ridicata, unde se practica turismul sexual, munca la negru in masa, unele sunt paradisuri fiscale, si huburi pentru traficul de droguri international (mai putin Singapore si Malaysia, unde te asteapta sfarsitul inceputului daca esti prins).

Da, pe langa ele, sunt si SUA si China in teste, dar dintre cele 2, prima care va face pasul pariez ca va fi China.

| LaviniuA explică:

Adica masinile scumpe se cumpara cu cash zici?

| Drake21 a răspuns:

Da eu chiar contribuiesc sa fie totul mecanizat, armele sa devina ca in star wars

| LaviniuA explică (pentru NLS):

Citisem pe net despre unul care tot vindea pe olx ce nu-i mai trebuia de prin casa. Ii intrau banii in cont. Si la un moment dat se trezeste ca-l cauta ANAF laughing

Apropo stii cumva daca banii obtinuti din crypto trading sunt impozitabili? Sau daca trebuie o forma legala de genul PFA?

| Drake21 a răspuns (pentru LaviniuA):

O sa aiba fiecare un card cu numerele (bani), si cumperi direct cu el, sunt unii au casa mecanizata o deschide tot cu cardul si masina la fel

| Drake21 a răspuns (pentru LaviniuA):

Instalezi un del de robot care controleaza casa si doar spui aprinde lumina si se aprinde lumina, inchide usa si se inchide usa, acum e stagiul bati din palme si se aprinde lumina

| dullcat a răspuns:

Nu cred ca va ajuta prea mult la disparitia muncii la negru sau a abuzurilor, desi ar fi frumos.

| LaviniuA explică:

Da, lumea o sa isi cumpere Dacia 1310 de la fier vechi si o sa treaca Nastase pe langa noi cu masina din America laughing ca in videoclip.

| Drake21 a răspuns (pentru LaviniuA):

Deja este controlul mondial prin bani, daca nu ar devine un haos in lume, va fi totul mecanizat si controlizat pana la cel m ai mic delatiu

| Drake21 a răspuns (pentru LaviniuA):

"In felul asta se ajunge la urmarirea traseului tuturor banilor in economie" populatia trebuie controlata pentru a nu se isca un mare haos, sa stii ca au dreptate nu e nimic de neinteles

| Drake21 a răspuns (pentru LaviniuA):

Vrei sa vina turcii din nou pentru ca nu au teren de cultivat onion

| NLS a răspuns (pentru LaviniuA):

Din cate stiu eu, la momentul de fata e inca haos in legislatie, si nimic foarte clar stabilit, se tot intampla schimbari la nivel de tari,
insa la nivel european se au in vedere niste reglementari clare in viitorul apropiat.
Si nu numai la nivel european.
Insa asta priveste castigul ipotetic cand cumperi o moneda virtuala.

Cand o transformi in bani clasici, esti obligat sa platesti taxe, daca se intampla regulat (adica daca se stabileste ca e intr-un fel o sursa de venit, de bisnita),
si daca ai un castig (taxele se platesc din castig, nu pe tranzactionarea propriuzisa).

Castigul se calculeaza ca diferenta intre suma investita inițial și suma obtinuta in final prin vanzarea criptomonedelor (+costurile tranzactiilor).
Cota de impozitare este de 10% in Romania.

Daca in urma unei tranzactii nu ai castigat peste 200 lei RON,
nu trebuie sa platesti impozit, insa pe an castigul nu trebuie sa depaseasca 600 RON.
(deci daca ai de gand sa te ocupi cu asta, lucreaza cu membri familiei)

| Corina3434 a răspuns:

''Credeti ca in felul asta vor disparea munca la negru si banii negri?'' NU.
Este vb de controlVor sa stie cati bani ai si la ce-i folosesti.

| anonim3248 a răspuns (pentru LaviniuA):

De mașini nu interesează pe nimeni.

| anonim3248 a răspuns (pentru LaviniuA):

Ce e în videoclipul ăla din 1993 trebuia să vezi că nu erau blocuri scumpe noi.

| anonim3248 a răspuns (pentru anonim3248):

Nu va mai cumpăra nimeni case scumpe.

| anonim3248 a răspuns (pentru anonim3248):

Ăia care au bani să cumpere vor cumpăra în alte țări.

| Ioana06i a răspuns:

Da, în unele țări dezvoltate se merge către reducerea utilizării cash-ului și promovarea plăților electronice. Aceasta poate ajuta la urmărirea traseului banilor în economie și poate reduce evaziunea fiscală. Totuși, nu este garantat că va elimina complet munca la negru și banii negri.

1. Paysafecard poate fi folosit pentru plăți online anonime, ceea ce poate favoriza banii negri într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, există și reguli și restricții în privința utilizării acestor carduri și autoritățile pot monitoriza tranzacțiile suspecte.

2. Revolut este o aplicație de banking digitală care oferă multiple avantaje. Poți efectua plăți internaționale la rate de schimb competitive, poți gestiona mai multe valute într-un singur cont și poți beneficia de funcții precum bugetare automată și control al cheltuielilor. Este popular pentru că oferă servicii rapide și convenabile pentru tranzacțiile financiare.

| doctorandus a răspuns:

Nu neaparat. Banca Nationala a Olandei a afirmat ca n-ar fi de dorit sa dispara cash-ul.

| Simpatic a răspuns (pentru NLS):

Perfect de acord cu cele spuse de tine, cat despre singapore sa stii ca este mai sus ca si corectitudine decat orice tara dezvoltata din UE! Si ca dezvoltare rapida sa numai spun, raportat la populatie si ce s-a facut din tarisoara lor in doar cativa ani, cam pe pricipiul Japoniei care in 20-30 de ani a trecut de la feudalism la capitalism si i-a depasit in acel interval de timp, pe cei care erau capitalisti de 60-100 de ani.

| NLS a răspuns:

Dar sa ating si miezul problemei: "In felul asta se ajunge la urmarirea traseului tuturor banilor in economie."

Sa ne referim la situatia actuala si din trecut:

Orice cumperi de sume mai mari in momentul actual, tranzactia se face prin banci, deci esti la fel de urmarita de vreo 20 de ani incoace precum vei fi si daca s-ar introduce banii digitali.

Orice posesie ai, ca e vorba de o casa, o cabana la munte, un iaht, ai investit in 2-3 masini scumpe, sau terenuri, statul stie de ele.

Daca ai 40-60-100.000 euro, cel mai probabil ii pastrezi la banca.

Insa banii digitali nu vor aparea prea curand.
Vezi bine ca astia ai nostri se chinuie sa scape de dosarul cu sina, si inca nu au reusit, avem inca multe servicii pentru care trebuie sa stai la 10 cozi diferite in 3 cladiri adiacente, si sa plimbi teancuri de hartii si copii xerox.

Si inca ceva la fel de important: cei din conducere o sa traga cat de mult se poate de timp, ca nu sunt tampiti sa se impuste singuri in picior.
Au si ei rude, prieteni, cu afaceri, ce practica spalare de bani, si diferite tertipuri pentru a nu inregistra tot.

Ba chiar multi practica trafic de influenta pentru care primesc bani cu titlu fictiv de "donatie".

Si nu mai vorbesc de lautari, manelisti, v-chatiste, prostitutie, abramburistii care vand fraierilor NIMIC (traineri motivationali), ghicitoare... sau de meseriasii care inregistreaza 20% din venituri, luand restul in cash.


Ti se pare CORECT ca tu sa lucrezi intr-o firma, sa realizezi aceleasi venituri anuale ca un instalator, dar tu sa platesti la stat 2300 RON pe luna, iar el 700 RON si diferenta o baga in buzunar? (si exemplul cu instalatorul a fost poate prost, dar gandeste-te cat face pe luna un lautar, un manelist...).

Pana si Shakira a inselat statul spaniol cu sume colosale, deci se practica peste tot.

O aduce urmaritul ala de care spui si niste dezavantaje pentru toti, dar avantajele sunt MULT mai mari, si benefice pentru intreaga societate.
Rezultatele nu se vad in Romania, pentru ca ai nostri "dragi" sus-pusi, se "lipesc" cumva de tot ce intra in vistieria tarii.

Ba mai fura si bani prin fonduri europene cu gramada, bani pe care alte tari precum Ungaria, Cehia, Polonia, i-au folosit cu maxima atentie pana la ultimul banut, ai nostri nu se gandesc decat cum sa faca sa ii bage in buzunar, ce contracte fictive sa mai faca cu ei, astfel incat sa nu fie prinsi.

| relian a răspuns:

In America unde vorba aia, au astia carduri de cand lumea, tot se foloseste cash, nu cred ca se va scoate chestia asta prea curind.Se foloseste cash doar de catre om, metode de plata e doar card sau cec, nu mai plateste nimeni aici cu cash.

Nu ca ar fi din stiu eu ce cauze, e pentru ca e mai usor asa, nu sta nimeni sa plateasca pe X cu card si pe Y cu cash, sa mai umble aia cu valzia de bani dupa ei laughing cei rahatu ala.

Ba, majoritatea iti baga salariul direct in cont, asa is la mai toate companiile

Daca va dispare munca la negru? Nu va dispare, modalitati sa lucreze asa oamenii is destule, nu gasesc ei legea aia sa-i poata controla pe toti si fara sa mai poti face nimic.

Dar munca la negru poate sa fie eliminata laughing aici in America nu munceste nimeni la negru, hai, poate mai sin ilegali care muncesc, dar nici aia la negru laughing angajatorul declara banii aia ca i-a dat cuiva.

Daca sistemul este bine facut, nu mai poti munci la negru, muncesti la alb laughing
Banii pot fi inlocuiti cu altceva, cu aur, cu alte materiale, asa ca bani la negru mereu vor fi.

De exemplu, iei pe cineva la munca, tu ca angajator ai tot interesul sa declari la stat pe cine ai platit, cu cit ai platit, asta va avataja acel angajator, asa ca el va cauta sa faca tot ce se poate sa se descarce el laughing asa ca munca la negru poate sa dispara.

Acu ca angajatul nu mai plateste taxe, aia este alta poveste, dar se duce statu dupa el, il cauta, il ia la rost, mai ales cand statu are tot interesul sa colecteze taxe de la toti.

Legat de ce carduri arati tu, chiar daca oricine acceseaza acei bani, li se stiu urma.Se stie cine a facut acel card, cui i la facut, pe net orice urma poate fi detectata.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Logic ca vor disparea. ANAF nu are destui oameni. Ideea e sa scoti cashul si urmarirea banilor sa se faca automat. Si mai frumos ar fi sa se schimbe complet sistemul de impozitare. Elimin absolut TOATE taxele existente si introduc una unica, de 1% pe FIECARE miscare a banilor dintr-un cont in altul. E atit de simplu, dar nu se vrea...
Legat de intrebarile tale:
1. Desigur ca da.
2. Plati instant catre alti utilizatori Revolut, posibilitatea de a investi in actiuni sau crypto din aplicatie direct, schimb valutar la curs ajustat in timp real si adesea mai bun ca la casele de schimb sau banci (DAR NU INTOTDEAUNA!), si altele.