| Anonymus20201988 a întrebat:

Am intrebare legat de imobiliare, daca eu vând casa, iau 100k după trebuie sa îmi deschid firma și as vrea sa vând cea de a doua casa poate sa vândă nevasta ca să nu mai deschid firma? Stiți și voi taxele etc

9 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Pentru acest tip de vanzari imbobiliare luati legatura cu un notar public, acesta va poate lamuri ce aveti de facut!
Nu sustinem si nici nu stim smecherii fiscale, cine stie si face este problema dumnealor!

| adryang78 a răspuns:

Nu are legătură. Imobilul aparține persoanei fizice, nu firmei. Firma are personalitate juridică, dacă imobilul nu a fost construit pe firmă îl vinzi ca persoană fizică, fără nicio legătură cu firma.

| Anonymus20201988 explică (pentru adryang78):

Da, dar eu as dori sa vând mai mult case si nu trebuie firma?

| adryang78 a răspuns (pentru Anonymus20201988):

Dacă vreți să faceți din asta o afacere, atunci, da, trebuie firmă. Din felul în care ai pus întrebarea se înțelege că ai două imobile proprietate personală și vrei să le vinzi. Răspunsul meu la asta s-a referit. Dar dacă vrei să cumperi și să vinzi imobile ca afacere ai nevoie de firmă.

| Standt a răspuns:

Nu intelegeam intrebarea ta pana nu am vazut comentariul.
Inteleg ca tu vrei sa construiesti mai multe case si sa le vinzi.
In acest caz, trebuie sa-ti deschizi firma.

| siriusblack98 a răspuns (pentru Anonymus20201988):

Pai ma boss, tu poti sa cumperi si sa vinzi cate case vrei pe persoana fizica, nu are statul treaba cum nu are treaba nici cu samsarii de masini care cumpara cate 100 odata pe persoana fizica si le vand intr-o luna. Din intrebarea ta reiese ca tu vrei neaparat sa deschizi firma. Ah, daca vrei sa le construiesti de la zero si sa le vinzi apoi si sa faci din asta o afacere, atunci da, iti trebuie firma. Dar daca tu cumperi apartamente ca ai bani si iti permiti si le vinzi ulterior din ce motiv vrei tu, nu are nimeni treaba cu tine. Stii doar care este singura chestie care poate atrage atentia ANAF ului la un moment dat in momentul in care faci asa ceva foarte des pe persoana fizica? Ar putea veni la tine candva ( poate fi si peste 10 ani ) cu presiuni sa iti justifici banii si veniturile. De ce? Deoarece in momentul in care o persoana ce nu are venituri inregistrate tot apare ca vinde si cumpara pe numele sau proprietati de valori foarte mari, cam da cu virgula. Dar asta se aplica atunci cand atragi atentia asupra ta intr-un fel sau altul, asa ca ai avut tu 2 apartamente si le-ai vandut anul asta, nu intereseaza pe nimeni, mai ales daca pe urmatoarele nu le iei pe numele tau.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca vrei sa faci o afacere din asta si vrei sa fie legala iti deschizi firma.
daca te opresti la doua case nu ii pasa nimanui

| Anonymus20201988 explică (pentru siriusblack98):

Boss, aici ai spus tu poti sa cumperi si sa vinzi cate case vrei pe persoana fizica, nu are statul treaba, dar vreau sa construiesc case pentru vânzare și nu as vrea sa deschid neapărat firma ca după dau mălai la stat, deci pana la urma tot trebuie o firma pentru acest tip de afacere, dar nu este mai bine pe Pfa sa deschid firma sa nu plătesc atata taxe la stat?

| siriusblack98 a răspuns (pentru Anonymus20201988):

Pai boss, daca vrei sa construiesti case ( nu sa le cumperi de-a gata si sa le vinzi ulterior ) si sa nu deschizi un SRL ci consideri ca te-ar ajuta mai degraba un PFA, taxe catre stat sa stii ca tot platesti ca asta este Romania din pacate, nu poti face afaceri fara sa platesti taxe. La PFA in schimb ai doua avantaje principale si un dezavantaj. Avantaje PFA:
1. Serviciile de contabilitate pica. Deci aici nu mai platesti contabil/a ca nu ai nevoie de asa ceva. Desi nu asta te-ar fi mancat pe tine de bani ca nu cred ca stai in 300 de lei lunar (o medie).
2. Se infiinteaza mult mai repede decat un SRL. Cu alte cuvinte, iti poti incepe activitatea mult mai repede in mod legal.
Dezavantaj principal:
Pentru un PFA ai nevoie de calificare certificata in domeniul de activitate pe care doresti sa prestezi servicii. Altfel spus, nu este suficient sa ai doar experienta si bani, ai nevoie si de o hartie la mana.
Daca tu consideri ca esti ok cu cele de mai sus si te-ar "coafa" mai repede un PFA decat un SRL, atunci bafta!