Da, dar cu riscul de a ramane pe - (minus).
Banca iti da o dobanda mica, daca pui depozitul pe termen lung.
Dupa suma primita ca "dobanda" va trebui sa platesti Statului: impozit de profit, asigurare sociala etc., la nivelul salarului minim pe economie.
Drept rezultat, daca nu ai un depozit de cateva sute de mii de euro, vei iesi cu - (minus).
Macar pentrui siguranta si tot o sa-i depozitezi la banca. Doar nu o sa-i tii sub saltea. Da, o sa capeti ceva dobanda.
Cea mai mare dobanda pe care am vazut-o a fost de 2.25, deci nu faci mare lucru daca nu ai ceva miliarde.
Teoretic Da!
Practic depui bani la bancă pentru a nu îi ține în casă. Dobânda oferită de bănci la depozitele populației e sub 1% și nu acoperă comisioanele care trebuie să le plătești. Astfel în momentul în care expiră depozitul și poți ridica banii primești mai puțin decât ai depus. Dacă vrei să retragi banii mai repede bancă reține destul de mult.
Sfatul meu : Dacă vrei să ai un câștig sigur cumpără certificate de trezorerie!
"Dacă vrei să ai un câștig sigur cumpără certificate de trezorerie!" Ai invatat si tu o metoda si acum o repeti papagaliceste. Sigur, sigur, iti ofera o rata de rentabilitate mai mare, insa priveste si contextul actual economic si politic. Priveste si unde ajung banii aia si ce se intampla cu ei, priveste si la (in)eficienta cu care sunt investiti (si de catre cine). Sigur, mergi tot inainte si cumpara datoria guvernului actual. Ca doar n-o sa-ti returneze tot aceasta imprumutul, le e usor sa se indatoreze pana-n gat, stiind ca guvernele viitoare vor avea de platit. Sigur, mergi tot inainte si cumpara-le datoria, ca sa aiba cu ce sa plateasca deficitul bugetar, insa putini romanasi dornici de imbogatire peste noapte au in vedere ca oricat de sigure sunt obligatiunile de stat, aproape nimeni nu-si mai doreste in prezent sa finanteze statul actual, mai ales cei din extern. Asa ca, go ahead, voi aceia care vreti sa renuntati o perioada de timp la banii vostri ca sa se foloseasca de ei actualul guvern incapabil sa elaboreze si sa gestioneze bugetul Romaniei si deficitul acestuia. Sigur banii vostri o sa-i investeasca mult mai eficient. Asa ca inainte sa dati banul din mana, mai intrebati-va si despre calitatea cu care o sa fie gestionati si eficienta cu care sunt investiti.
Toti au raspuns bine, dar Bula si mai bine.
Si peste toate, daca vrei sa inmultesti banii trebuie sa iti deschizi o afacere; una care sa nu intre in faliment.
Ce-ai spus acum e un adevar comun, general valabil, pe care l-am mentionat si eu in ceea ce am zis. Insa, pare-se, nu ai inteles mesajul meu, raspunsul tau neavand legatura cu ceea ce-am afirmat. Degeaba vor emite certificate de trezorerie si alte guverne viitoare, important e ce se intampla cu banii dati acum - pe mana cui ajung, cum se gestioneaza acestia, unde sunt distribuiti si mai ales, cine ii ramburseaza. Evident ca le e usor sa se indatoreze pana-n gat in prezent, stiind ca guvernele viitoare vor avea de platit. Insa, trebuie avut in vedere ca sistemul public actual, caruia ii imprumutati banii vostri acum, va imbie cu dobanzi maricele pe care nu le plateste el, ci generatiile viitoare, pentru a obtine imprumuri de la populatie cu costuri mult mai mici insa decat imprumurile externe. Ce e grav este ca banii nu sunt investiti cu cap, acestia mergand sa acopere greselile facute anterior in administrarea bugetului, care au dus la un deficit bugetar mare. Nemaivorbind de simplul fapt ca din buzunarul vostru ajung in buzunarul lor, dar asta-i alta poveste. Ei, ce sa-i faci - romanul si dorinta de imbogatire peste noapte - o oportunitate profitabila pentru stat.
andreiscripcaru întreabă: