| LovelyGirl4ever2 a întrebat:

Am 12 ani si mi-as dori foarte mult sa devin psiholog.La ce profil ar trebui sa merg dupa terminarea scolii gimnaziale? Am auzit ca ar trebui sa merg la stiinte sociale.

Si cam ce viitor va avea aceasta meserie in Romania? Eu imi doresc sa am propriul meu cabinet si sa consiliez clientii.E visul meu! Si as vrea sa stiu daca prin aceasta meserie imi pot intretine familia.Desigur,ca pe langa meseria de psiholog psihoterapeut(daca nu imi va ajunge salariul pentru necesitatile mele si ale familiei pe care o voi avea) voi mai lucra si ca meditatoare sau voi face teste psihologice pentru diverse reviste.

Care sunt studiile de care voi avea nevoie pentru a fi pregatita pentru aceasta meserie? Liceu(ce profil?) apoi facultate (de psihologie) si probabil cateva cursuri de pregatire si formare.

Cum este mai bine sa lucrez ca psiholog? Adica,este mai bine la stat(ce salariu voi avea?) sau intr-un cabinet propriu(si da, sunt constienta ca va trebui sa investesc bani si timp)?

Dau funda la raspunsul care imi va fi cel mai de folos.



P.S.:Imi cer scuze pentru eventalele greseli gramaticale, m-am grabit.

2 răspunsuri:
| Wolfsz a răspuns:

Nu contează neapărat profilul liceului pe care ți-l dorești. Ca să nu te chinui degeaba pe un profil real, dacă ești sigură că asta e ceea ce vrei să faci, ar fi recomandat să alegi un profil uman. E riscant, pentru că românii evită să meargă la psiholog, din teamă, de rușine, din cauza prejudecăților. Un cabinet privat necesită o investiție inițială consistentă, deci trebuie să fii sigură că vei putea acoperi mai apoi cheltuielile, așa încât să nu ieși în pierdere.
Nu știu dacă e tocmai potrivit să te gândești așa departe acum, ai doar 12 ani. Și eu, când eram de vârsta ta, visam să devin psiholog, dar m-am reorientat ulterior către medicină. Știu că ceea ce vedem prin filme, cabinetele acelea ale unor oameni carismatici și cerebrali care schimbă cursul vieților altor persoane, e teribil de atrăgător. Dar realitatea, de cele mai multe ori, nu e tocmai așa. Cât despre visul testelor psihologice pentru reviste, mă îndoiesc că sunt compuse de persoane avizate, de cele mai multe ori sunt la mâna editorilor.
Gândește-te oricum bine, dar fii deschisă la perspective noi, pentru că ești încă mică. Încearcă, mai presus de toate, să fii realistă.

| George_Andrei_1999 a răspuns:

Trebuie sa mergi in primul rand la filologie.Da se castiga destul de bine si iti poti intretine familia.Mai degraba intr-un cabinet privat pentru ca statul nu prea ofera bani