anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna, am si eu intrebari legate de cum sa-ti faci propria afacere.

Mie imi place foarte mult desenul si m-am gandit ca ce bine ar fi daca as putea sa am propria mea afacere din vanzarea desenelor, din care sa imi castig existenta. Am vazut ca acest lucru poate fi posibil, intrucat am vazut persoane care au reusit sa faca asta. Spre exemplu, Wenquing Yan, o fata din China dar care acum traieste in USA, isi castiga existenta doar din desene vandute de ea, are si website: https://www.yuumeiart.com/
Mai sunt si alte exemple, ca Neko-Rina din Spania (https://nekorinaportfolio.weebly.com/). Si asta tot asa face, traieste din desenele vandute pe internet.

M-ar placea si mie sa fac ceva de genul acesta. Mi-ar placea sa-mi deschid propria afacere dar sunt putin confuza in privinta formei juridice pe care ar trebui sa o folosesc. Dupa cum bine stie toata lumea, ca sa ai o afacere (si sa fie si legala) trebuie neaparat sa ai o forma juridica si cele mai utilizate forme sunt PFA si SRL. Eu am cautat informatii despre fiecare, ca sa vad care din ele ar fi potrivita insa m-am lovit de cate un obstacol la ambele. Sa va explic:

1. Daca vreau sa fac un PFA, printre multe alte documente, mi se cere sa am o diploma/certificat pentru activitatea pe care doresc sa o desfasor. Un PFA se poate infiinta numai pe baza unor documente care sa ateste pregatirea profesionala a solicitantului. Adica daca tu vrei sa deschizi un PFA care sa fie salon de manichiura, tu trebuie sa dovedesti ca ai calificarea de manichiurista cu o diploma/certificat. Acum, problema mea este ca eu as vrea sa deschid un PFA si sa vand desenele mele. Mie imi place sa desenez si as vrea sa vand desenele pe care le fac dar eu nu am o diploma sau certificat, adica eu nu am facut facultatea de arta si design. Eu am invatat singura sa desenez.

2. Daca vreau sa fac un SRL, nu am nevoie de nici un act doveditor care sa evidentieze ca sunt pregatita in domeniul de activitate ales insa sunt obligata prin lege sa angajez un contabil autorizat. La PFA nu este nevoie de contabil autorizat, adica contabilitatea se poate tine chiar si de catre persoana care a solicitat infiintarea PFA, in partida simpla. Insa la SRL este absolut obligatoriu sa angajez un contabil autorizat pentru ca contabilitatea se tine in partida dubla, necesita semnatura si stampila unui expert contabil. Acum, problema mea este ca nu prea as vrea sa angajez pe cineva. Nu cred ca voi castiga chiar asa de mult incat sa imi ajunga banii din profituri sa ma intretin pe mine si in acelasi timp sa platesc si salariul unui contabil. Eu as cam vrea sa fiu unicul meu angajat.

Mai sunt unii oameni care imi zic sa vand pur si simplu, fara sa infiintez nimic, dar asta e ilegal :))
Nu poti face o afacere fara sa fi inregistrat sub o forma juridica si fara sa platesti impozitul, pentru ca asta inseamna evaziune fiscala. Eu sincer nu as vrea sa fac chestii ilegale.

Deci, intrebarile mele sunt:
1. Credeti ca o astfel de afacere este posibila in Romania? Exemplele care le-am dat la inceput sunt din strainatate, deci nu stiu daca sa traiesti ca artist, este posibil si in Romania.
2. Ce forma juridica sa fac? Indiferent care forma aleg, PFA sau SRL, ma lovesc de una din problemele explicate mai sus.

PS: Va rog sa dati raspunsuri serioase, nu vreau raspunsuri date in gluma/la misto.

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Am văzut și cealaltă întrebare pe care ai pus-o aici pe TPU, din care mi-am dat seama de seriozitatea dtale.
Astfel constat că dta ai acum un loc de muncă, care susții dta că nu se potrivește cu personalitatea și idealurile dtale.
Pentru consolidarea personalității sunt tehnici și protocoale comportamerntale, schimbări de anturaj pe care le poți aborda treptat. Le putem discuta dacă îmi trimiți mesaj privat.
În perspectiva unei schimbări radicale a profesiei și a trăi din opera de artist pe care urmează să o creezi sunt multe aspecte. Ca să ai o piață de desfacere prin Internet ca artista chinezoaică de care ai amintit trebuie să ajungi să fii recunoscută ca artistă. Sunt mulți creatori pe Internet, câștigă puțini. Eu spun că aspectele legale ale acestei activități sunt ultimele care ar trebui să te îngrijoreze. Să produci dta operă de calitate și apoi dacă se vinde, se găsește calea legală de a plăti impozitele.
Astfel cel mai simplu este să vinzi pe Ebay, la licitație.
Dacă câștigi bani, în ianuarie a fiecărui an completezi o declarație de venituri se numește Declarația 100, cu veniturile pe anul precedent și aștepți să îți vină acasă impozitul pe care urmează să îl achiți până în luna mai.

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru sadrian46):

In primul rand, vreau sa va multumesc pentru raspunsul serios pe care mi l-ati dat. Ma temeam putin ca unii vor face misto de ideea de a trai ca artist, pentru ca stiu ca e putin cam nerealist.

Apoi, ati mentionat ceva legat de metode de consolidare a personalitatii, as dori sa aflu mai multe detalii despre acest aspect. Voi trimite mesaj privat.

Da, sunt constienta de faptul ca trebuie sa-mi castig o clientela fidela care sa-mi cumpere desenele daca vreau sa traiesc din asta. Asta va fi provocarea nr 1. Nu stiu sigur daca voi reusi, dar macar as vrea sa incerc. Incercarea moarte n-are.

Legat de aspectul legal, stiu ca se poate vinde pe ebay (desi eu ma gandeam sa-mi fac propriul website si sa vand direct de acolo), dar nu stiu daca acea declaratie 100 este singurul lucru care trebuie facut. Pare prea simplu, sigur nu mai e si altceva? N-as vrea sa ma trezesc cu ANAF-ul la usa mea cu amenzi. Apoi, in afara de impozitul pe venit, eu as vrea sa platesc si contributia la sanatate si pensii. Mai ales la pensie. Pentru ca daca voi ajunge la batranete si nu voi mai putea lucra, am nevoie neaparat de pensie si nu o voi avea, daca nu contribui acum la ea. Problema e ca nu stiu cum sa fac toate astea. Eu acum sunt angajata si angajatorul se ocupa cu toate chestiile astea legate de impozit/pensie/sanatate iar eu ca angajat, nu trebuie sa fac nimic decat sa-mi iau salarul. Dar daca as lucra singura, ca freelancer (liber profesionist), va trebui eu sa fac toate astea care le face acum angajatorul meu. Iar eu nu prea cunosc domeniul asta legal si fiscal.

| Ichigo a răspuns:

"Mai sunt unii oameni care imi zic sa vand pur si simplu, fara sa infiintez nimic, dar asta e ilegal"

Wat?

Completezi declaratia unica si nu mai ai treaba. Crezi ca cei ce inchiriaza apartamente isi fac pfa si firma? Yea right... https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/DU_PF_OPANAF_49_2019.pdf

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Ichigo):

Nu as fi chiar asa de sigura. Chiar daca toti oamenii care lucreaza pe cont propriu sunt denumiti cu termenul generic de "freelancer" nu inseamna ca regulile sunt exact aceleasi pentru toti.

Da, este adevarat ca cei care inchiriaza apartamente/masini etc. nu trebuie sa isi faca pfa, dar asta nu inseamna ca regula asta e valabila si pentru ceilalti.

Exista 2 tipuri de categorii de venituri, dependente si independente, iar freelancerii se incadreaza la a 2a categorie. In categoria veniturilor independente, exista mai multe sub categorii de venituri (activitati de productie, comert, prestari servicii etc.) si fiecare categorie are regulile ei, prin urmare sunt impozitate diferit.

Cei care inchiriaza apartamente/masini, adica au venituri din cedarea folosintei bunurilor pot pur si simplu completa o declaratie si gata, au scapat. Dar cei care fac comert/productie sau prestari servicii, nu pot lucra fara a avea o forma de inregistrare juridica.

Ceea ce as vrea eu sa fac, adica sa vand desene, sau chiar sa fac desene la comanda, se incadreaza la comert/prestari servicii, deci eu nu as putea face asta fara pfa/srl. Adica nu ar fi destul sa completez o declaratie si gata, chiar si cu declaratia aia, nu as fi 100% in legalitate.

Citeste ce scrie aici: http://www.luizadaneliuc.ro/......ceri-2016/

Articolul explica foarte bine categoriile de venit si ce reguli trebuie sa respecti in functie de categoria de venit pe care o ai.

| CristinaVibeUp a răspuns:

Daca iti place da-i bataie!
Cred ca ar merge si in Romania, mai ales daca esti talentat/a. Poti testa inainte. posteaza lucrarile tale pe site-uri de vanzari precum Olx si vezi ce raspunsuri primesti. Deasemenea iti recomand cu drag Etsy si Ebay. Daca vrei totusi sa iti infiintezi firma as merge pe PFA insa trebuie sa tii cont ca trebuie sa faci singur drumurile la institutii lunar. Pe viitor daca ai nevoie de servicii de web design si promovare iti recomand sa apelezi la o firma de promovare. A-m fi incantati sa te ajutam https://www.vibeupromania.com/. Succes si sper sa iti vad desenele curand?