Acel adaos comercial de obicei il adauga comerciantii, tu ca producator adaugi un profit dorit, de exemplu costul unitar/paine iti iese 1, 5 lei, iar tu vrei ca sa ai profit 50 %, adaugi aceste 50 de procente la pretul unitar de 1, 5 lei, iar rezultatul final adica 2, 25 lei e pretul tau de vanzare...atunci cand tu doresti sa vinzi painea unuei societati, client, adaugi si tva-ul, acum cred ca la paine tva-ul e de 19 %...pretul tau de vanzare plus acel tva este pretul final. deci pretul tau final va fi aproximativ 2, 7 lei.Din acesti 2, 7 lei profitul e de 0, 75 lei.Ai inteles ceva?
Fii mai detaliat, ce anume vrei sa vinzi si de unde il obtii sau obtii ceva de a vinde, exemplu vrei sa vinzi ceapa, te orientezi si tu in primul/l rand la1000metri patrati plantati cu ceapa verde costul total plus munca ta plus factura apa curenta etc este de circa1500lei iar tu ca producator bine inteles si autorizat ca daca nu esti autorizat deja nu mai nici dreptu-l de a vinde cu TVA, incepi sa calculezi facturile plus munca mea plus semanat arat etc tea costat circa1500lei ca sa iti scoti toata keltuiala si plus beneficiul tau Gratis, intereeseazate cu cat se vinde o legatura de6bucati ceapa verde la depozit si cat se vinde la piata o legatura atunci aduni toate legaturile le aduni cu suma respectiva de exemplu0, 50bani o legatura de6 cepi, aduni cateva sute si ai sa vezi ca iti scoti si TVA si absolut tot si un surplus pe masura muncii tale, asta este un exemplu pentru productia care o faci tu din pamantu-l tau, dar daca o cumperi de la alt cineva exemplu cu0. 45bani si la piata costa doar0.65 bani atunci cauta sa nu vinzi cu factura fiscala, nu ramai mai cu nimic cu plata impozitului pe venit scade tva-ul pentru ca dupa6luni iti dau astia banii inapoi, acum compara orice alt ceva in afara de ceapa calculatoare, masini, haine, adidasi, tigari etc.si asa vei face afacere, mult succes si multa multa dar muuuuuulta rabdare in agricultura! Bafta.
Buna,ca sa poti calcula pretul de vanzare trebuie sa iti stii costurile,asa ca aduni toate costurile si anume: costul de conceptie,de productie, de distributie si de promovare.Bun, acum ca ai aceste costuri, calculezi costul mediu unitar, adica imparti suma rezultata din adunarea tuturor costurilor la numarul de produse finite. Si acum calculezi pretul: costul mediu unitar + rata de profit dorita...acesta e pretul de vanzare, pretul final il obtii dupa adaugarea tva-ului la pretul de vanzare. Daca nu ai inteles ceva imi poti trimite un mesaj si iti raspund cu mare drag.Bafta.
Am facut pretul unitar pentru un produs realizand suma tuturor cheltuielilor ce stau la baza realizarii acelui produs. Apoi la acest pret ce adaugari fac?
De exemplu:Eu vand paine si am realizat pretul painii calculand tot ce tine de paine-materii prime, salarii, etc, dar daca vreau sa vand painea la un magazin cum realizez pretul cu care vand? Ce adaug? Si de unde imi scot castig?
Stiu ca se face acel adaos de 10-15% il fac eu sau firma caruia ii vand? La fel si TVA?
Te rog sa fii mai explicit
Thx.
Cu multa placere, iar daca mai ai nevoie de ceva trimite-mi mesaj pe privat.Succesc!