| Miauuuu57 a întrebat:

Buna dimineata! Astazi am fost sa-mi deschid cont cu card de debit la BT, insa am fost intrebat sursa fondurilor si a trebuit sa precizez cateva motive si surse de unde voi primi bani. Spuneti-mi va rog, daca, voi cand v-ati deschis conturi la banca vi s-a cerut sa precizati asa ceva? Sau, daca primesc bani din alte surse in afara de cele precizate este o problema?

19 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, se pune o astfel de întrebare. Ea este o întrebare de rutină, căci după aceea banca nu mai are voie să aibă acces la contul tău, nimeni din bancă.
Astfel ar fi nevoie de un răspuns care să fie valid din punct de vedere legal.
Salar, alocația pentru copii, donații, activități de servicii pe Internet.
Apoi, de oriunde primești banii, oricare ar fi sursa nu te mai întreabă nimeni și nimeni nu mai are treabă cu contul tău bancar. Dacă sumele primite, încasate de o dată sunt peste 4999 Euro, se declanșează un proces automat de verificare la contului tău, de către agențiile specializate, DIICOT, ANAF. Dar chiar și atunci, procurorul trebuie să aibă un ordin judecătoresc înaintat băncii, și doar atunci cineva va avea acces la contul tău. Dar dacă ei provin dintr-o sursă legală, nici atunci nimeni nu are voie să se atingă de ei și să te întrebe de unde vin acești bani, decât în cadrul legal. Ei sunt la fel de siguri din acest punct de vedere ca și cum i-ai păstra la tine sub saltea. Acesta se numește secretul bancar și este păstrat cu strictețe de toate băncile, din toată lumea.

| Miauuuu57 explică (pentru sadrian46):

Am inteles, insa vreau sa va spun situatia mea. Eu sunt practicant de pariuri sportive si fac analiză la fiecare meci inainte de a juca. Banca imi poate bloca contul daca primesc sa zicem sume de peste 4999€ sau poate incepe aceasta "urmarire" a fiscului? Avand in vedere ca sunt niste bani legal castigati, am avut noroc practic laughing. Mie inainte sa mi deschid cont am fost la diferite sucursale BT si mi-au zis ca mi se blocheaza contul daca fac tranzactii sau primesc bani la case de pariuri online, insa la fiecare casa de pariuri se face depunerea cu cardul, iar cel de la BT este cel mai recomandat.

Ps: Legat de sumele de peste 4999€ va referiti doar la BT ca au aceasta politica? Si este o problema daca primesc deodata banii astia intr o zi sau cum?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Miauuuu57):

Am fost la diferite sucursale BT si mi-au zis ca mi se blocheaza contul daca fac tranzactii sau primesc bani la case de pariuri online.
Asta mi se pare ciudat.
Asta se referă la jocuri de noroc online la care utilizezi contul băncii pentru aceasta.
Adică folosești contul bancar pentru a juca poker online.
5000 Euro este o politică generală la orice bancă. Este politica contra spălării banilor proveniți din activități ilegale. Ori jocurile de noroc cu casele de pariuri sunt activități acceptate de lege.

| Miauuuu57 explică (pentru sadrian46):

Va intreb deoarece cunosc persoane care au card de debit Visa Classic la BT si ruleaza sume destul de mari prin casele de pariuri. Bani castigati din pariuri investiti apoi tot in pariuri si mi au spus ca nu au avut pana acum nicio problema, credeti ca in cazul meu ar fi problema?

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Miauuuu57):

Banii veniti din jocuri de noroc pana in 600 lei nu-i problema. Peste 600 lei trebuie declarati la fisc dar impozitul se retine la sursa si nu platesti nimic. Peste 5000 Eu se declanseaza ancheta dar nu pot bloca banii daca nu dovedesc ca banii sunt proveniti din surse ilegale. Trebuie un ordin judecatoresc. Asta este politica la toate bancile. La intrebarea de unde vin banii Mircea Badea a spus ca din droguri. laughing Este doar o intrebare de rutina. Nu se poate bloca contul daca banii vin din surse legale. Cine ti-a spus asta ori este habarnist, ori rau intentionat.

| Miauuuu57 explică (pentru Salontanul):

Am inteles ce vrei sa mi spui insa te intreb urmatorul lucru. Sa zicem ca am bagat 1000 lei intr-un pariu si am scos 2300, ca exemplu. Eu imi retrag banii din agentie in contul meu bancar. Trebuie sa ma duc la ANAF apoi sa declar ceva sau cum se procedeaza exact? Mie mi s-a zis ca nu se declara nimic, iar urmarirea penala incepe doar daca primesc reclamatii de la "rauvoitori" sa zic asa. Explica mi te rog putin mai detaliat daca poti si daca nu te deranjeaza. Multumesc!

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Miauuuu57):

Iei legatura cu unul de la ANAF. Mi se pare ca declaratia se depune o data pe an, pana in 30 iunie! Este declaratia unica. Atentie! Unele case de pariuri iti dau catsigul intreg! Atunci trebuie ca dupa 1 februarie sa te duci la ANAF si sa depui declaratia unica si iti va veni decizia de impozitare. Cred ca este 10% impozit! Nu stiu prea bine in domeniul asta. Eu am lucrat in comert si asociatie de proprietari. Acolo sunt alte reguli. Daca vrei sa scapi mai usor este site-ul Avocatnet.ro. Iti faci un cont gratuit (se poate face si cu abonament dar nu-i cazul neavand nevoie decat de informatii pasagere) si pui intrebarea un avocat sau jurist iti va raspunde la intrebare.

| Miauuuu57 explică (pentru Salontanul):

In regula atunci, asa voi proceda! Multumesc mult!

| Violleta2022 a răspuns (pentru Miauuuu57):

Declaratia de venit se depune odata pe an, cand tu ai obligatia sadeclari fiecare banut care l-ai castigat in anul respectiv, fie ca-i din salariu sau din pariuri sportive.
Daca se face o verificare si gasesc in declaratia de venit o suma mica, comparata cu sumele mari din contul tau bancar, esti cercetat penal pentru inselaciune in acte publice, frauda, spalari de bani negri samd, putand sa faci ani de puscarie.
De ani buni, bancile colaboreaza cu ANAF-ului, trimitand extrasele de cont bancare, a celor care sunt verificati sau investigati.
In general, sunt luati la puricat cei parati de prieteni.
Sunt convinsa ca tu ai multi preteni care te invidiaza pentru sumele mari pe care le faci din pariuri, asa ca, trimit o anonima la ANAF si uite asa, se ajunge la tine si te cauta in toata tara, sa vada la ce banca ai conturi, de unde provin banii respectivi samd.

| Miauuuu57 explică (pentru Violleta2022):

Apreciez raspunsul dumneavoastra, insa nu m ati inteles foarte bine. Eu am cunostinte practica pariuri sportive. Eu intentionez sa incep sa joc la agentii online, pana in momentul actual am jucat decat la agentii obisnuite, care sunt peste tot prin oras. Eu vreau sa stiu daca incep sa castig sume mari de bani, iar apoi le transfer in contul meu bancar, este vreo problema? Se incepe vreo urmarire penala asa dintr odata ca mi ah aparut mie 600-700€ in cont? Sau ca, castig zilnic aceasta suma de bani? Precizez ca am prieteni analisti cu cont la aceasta banca si exact acelasi card, iar ei muta din agentie in cont periodic sume de peste 10.000 lei si nu au avut pana qcum nicio problema

Pana la urmarirea penala, se verifica intai contul bancar, provenienta banilor, legalitatea lor, declaratia ta de venit, daca ti-ai platit impozitul pe banii castigati anul trecut samd.
Nu prea inteleg eu cum pot prietenii astia ai tai sa mute banii din Agentie in contul lor bancar personal. Cum ii muta? ca venit lunar, adic salariu?
In acest caz au obligatia sa plateasca lunar si taxele aferente sumei de 10.000, sau cat transfera

Va explic cum sta treaba. Ei isi fac cont la o agentie gen Betano, Bet365, Fortuna sau care mai sunt la noi. Prin intermediul cardului bancar transfera intr-un depozit numit " bancă" facut pe baza contului lor la agentia respectiva suma de bani X, cu scopul de a o paria la evenimente sportive. Apoi, cand doresc sa retraga banii castigati, aceastia fiind inregristrati in "bancă" adica depozitul de pe agentie, folosesc din nou cardul si isi trimit banii castigati in contul bancar.

Tu vorbesti ca la jocurile online, numind "banca" un cont intern unde depozitezi banii temporar, pe care-i joaca la jocurile de noroc, nu o banca reala.
Sincer, nu stiu care sunt procedurile legale pentru agentiile de pariuri.
Dar stiu ca, la sfarsit de an financiar, fiecare suma castigata care t-a intrat in contul bancar din toate activitatile facute, se impoziteaza si se taxeaza de ANAF, tu avand obligatia sa declari suma corecta si reala.

Am inteles ce mi ati zis dvs, insa daca nu fac acest lucru? Afla ei imediat ce am impozitat si ce nu? Sa zicem ca doar tin banii in contul bancar si cheltuiesc doar sume mici fara sa fii declarat nimic. Se poate face ancheta pe asta daca nu m-a reclamat nimeni sau nu a depus nimeni nimic la Anaf?

ANAF-ul afla, pentru ca acum ei controleaza si Agentiile de pariuri si vad listele cu toti cei care primesc bani si cat, asa se ajunge la tine si contul tau bancar, care iti poate fii verificat cu usurinta.

Inseamna ca si prietenii mei sunt verificati, iar din moment ce nu au patit nimic inseamna ca totul este perfect legal?

Nu au patit inca, dar nu se stie daca nu vor intra in colimator curand, sau anul viitor.
In orice caz, stiu sigur ca se cer bancilor extrase bancare a oamenilor, care sunt investigati de ANAF.

Inteleg, am sa tin cont de informatiile pe care mi le ati zis, multumesc mult!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Miauuuu57):

Nu văd de ce ar fi o problemă specială cazul tău.