| IonelaIasmina a întrebat:

Bună TPU! P.s: Scuzați categoria, nu știu dacă am ales-o pe cea corectă!?
Am 14 ani. Dacă aș vrea să mă fac judecător, am câteva întrebări:
1) Ce facultate trebuie să urmez?
2) Cu cât trebuie să iau bacul?
3) Ce materii trebuie să știu la perfecție?
4) Nu știu, tot ce mai este legat de judecătorie.
Cât mai multe răspunsuri, vă rog.
Mulțumesc!
Dau funda!
Sănătate!

26 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Cred ca facultatea de drept. Cauta pe sfantul google, primesti un raspuns mai rapid si poate mai corect decat aici

| IonelaIasmina explică (pentru StoicAnalysis):

Google nu e sfânt. Google nu dă indicații corecte. Crezi că nu am căutat? Am căutat! Nu am găsit nimic.

| gogugogugogu a răspuns:

Drept.
Cauta Institutul National al Magistraturii pe Google, vei gasi mai multe informatii.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru IonelaIasmina):

Https://www.youtube.com/watch?v=jJs6r659t7w
Iti explica fata asta ce si cum.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

1) Ca să devii judecătoare trebuie să dai la Facultatea de Drept.
2) Nu știu dacă nu cumva dai admitere la Drept, dar dacă dai atunci la bac poți să iei și 6, numai să-l treci și să poți da examenul la facultate. Dar cred că depinde și de fiecare universitate chestia asta.
3) Trebuie să știi Codul Penal, Civil, Constituția etc la perfecția (deci educația socială care se face în gimnaziu are tangență cu subiectul). De asemenea, trebuie să ai o exprimare clară (deci româna) și să cunoști și ceva istorie.
Dar cum rămâne cu visul tău de a deveni profesoară de română?

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

P.S. Literele "P.S." înseamnă "post scriptum" iar indicația pe care acestea o precedă se pune, de obicei, la finalul textului, nu la început.

| PedoBarbie a răspuns:

Bună seara!
1.De drept.
2.Cu peste 6.
3.Trebuie istorie, română și educație civică.
4.Important e să fie luat bacul și tu să respecți legea.
Succes!

| Lioana a răspuns:

Pentru a fi judecator in primul rand trebuie sa faci Facultatea de Drept. Dar asta nu e suficient. Dupa absolvirea facultatii trebuie sa dai admitere la INM (Institutul National al Magistraturii) care se afla la Bucuresti. Acolo se studiaza inca 2 ani.
Admiterea la Facultatea de Drept are ca criterii 50% media de bac si 50% nota obtinuta la proba de logica care se da la facultate (la UBB Cluj, pentru alte orase trebuie sa te interesezi pe site-ul facultatii)
Evident ca media la bac trebuie sa fie cat mai mare. Media de intrare difera de la an la an. Depinde de rezultatele promotiei respective.
Nu conteaza ce materii inveti in scoala. La facultate vei invata total altceva. Materii pe care nu le-ai facut in scoala. Dar e bine sa fii buna la logica ca din ea dai proba de admitere la facultate si la materiile din care dai bacul pentru a obtine o medie cat mai mare.
Partea grea e admiterea la INM. Acolo se intra foarte greu. Sunt locuri putine si candidati multi, din toata tara. Acolo trebuie sa stii materiile de examen la perfectie.

| IonelaIasmina explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai visul cu profesoara de romana încă îl am, dar nu ma pot decide între judecător și profesor ce sa ma fac.

Știu asta, dar apoi uitam sa mai scriu. Nu cred ca am făcut ceva,, ilegal,, ca am scris asta laughing

| IonelaIasmina explică (pentru PedoBarbie):

Mulțumesc

| IonelaIasmina explică:

Mulțumesc!

| IonelaIasmina explică (pentru Lioana):

Mulțumesc frumos!

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru IonelaIasmina):

Cred că numai tu poți decide ce vrei să te faci.
Cu siguranță vei fi sfătuită să alegi Dreptul, deoarece se câștigă mult mai bine decât în învățământ (un profesor debutant are un salariu de 3.000 de lei, un judecător are cam de trei ori mai mult, dar depinde și unde lucrează), te pensionezi mai repede și nu trebuie să ai de-a face cu elevi obraznici.
Cu toate astea, dacă-ți place să explici și să vorbești cu copiii, cel mai bine ar fi să te faci profesoară.

La ce varsta se pensionează un judecător?

| alisa201921 a răspuns:

1. Drept
2. La noi in R.Moldova trebuie sa fie mai mult de 7 pentru a activa in domeniile dreptului. Nu știu daca in RO e la fel.
3. Materiile pe care le treci la facultate : drept penal, civil, contravențional.
4. Ca un sfat, ai putea sa te angajezi și in timpul sau după facultate intr-o judecătorie. La noi este funcția de asistent de judecător.

| IonelaIasmina explică (pentru alisa201921):

Ai cat câștig ca asistent?

| alisa201921 a răspuns (pentru IonelaIasmina):

La noi salariul este cam de 600 de euro. Desigur ca lucrurile se pot schimba in timp. Și in Ro poate este mai mare, dacă exista astfel de funcție. Stiu oameni care incep și ca grefier la judecătorie, ca apoi sa ajunga la asistent de judecător, in timp ce își fac studiile la drept.

| IonelaIasmina explică (pentru alisa201921):

Ok! Mulțumesc

| mi25 a răspuns:

Cate raspunsuri atatea pareri.
Am sa incerc sa iti explic succint si pe inteles.
Intai trebuie sa absolvi cu diploma de bacalaureat liceul.
Dupa liceu trebuie sa absolvi cu licenta facultatea de drept.
Dupa licenta trebuie sa urmezi Institutul National al Magistraturii (INM) sau sa ai vechime in anumite functii juridice.
La liceu nu trebuie sa te axezi pe anumite materii, poate doar pe cele care se vor cere, daca se vor cere, la admitere, deoarece legislatia este fluida.
In cadrul liceului urmaresti cerintele admiterii la facultatile de drept.
Ar fi de preferat un liceu de profil umanist.
Nu trebuie sa cunosti nimic din problemele de legislatie sau din domeniul juridic, atata timp cat esi in liceu, doar daca te intereseaza.
Despre tot ce tine de drept se invata in facultate.
Dupa absolvirea facultatii de drept cauti sa obtii un post cu specific juridic si sa te pregatesti sa dai examenul pentru a intra in INM.
Modul cum se desfasoara admiterea si cursurile INM le gasesti aici. https://portal.just.ro/303/Documents/admiterea_in_magistratura.pdf
In concluzie: ca sa ajungi judecator trebuie mai intai sa intri si sa termini liceul cu nota mare. Concurenta la facultatile de drept este mare.
Bafta!

| IonelaIasmina explică (pentru mi25):

Mulțumesc mult pentru răspuns!

| IonelaIasmina explică (pentru mi25):

Mulțumesc frumos pentru răspuns

| PedoBarbie a răspuns (pentru IonelaIasmina):

Cu plăcere! Poate îmi dai și fundița dacă te-am ajutat cu răspunderea?

| IonelaIasmina explică (pentru PedoBarbie):

O sa vad ce mai zic și alții. Pana atunci îți voi evalua răspunsul cu folositor și inteligent

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Facultatea de drept. 2. Inportant este să îl iei. 3. Nici una la perfecție. Te uți la facultatea de drept la admiteri din ce materii de dă examen de admitere. Acelea trebuie să le știi bine, căci locurile de student sunt la concurs. 4. Totul nu încape aici.

| IonelaIasmina explică (pentru sadrian46):

Cum adică nu încape? Mai poți spune ce urmează? Te asigur eu ca încape laughing