| Keekevl a întrebat:

Am cumparat un taxi cu tot cu firma,pana luna trecuta am continuat sa merg pe firma vechiului proprietar,dar a fost intelegerea ca eu sa o preiau anul acesta.Zis si facut, am preluat firma, am functia de asociat unic si administrator.Astazi am cautat ceva pe net si am vazut ca nu merge sa ma si pot angaja, contabila nu mi-a spus ca nu o sa pot sa ma angajez, luni trebuie sa ma duc si la finante sa o inregistrez ca am facut modificari! Cum procedez acum pentru ca nu as vrea sa intrerup contractul de munca deoarece vreau ca peste 2 luni sa fac un imprumut pentru prima casa! Multumesc

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Nu-l mai invata prostii.
Poti fi administrator, chiar si unic, si sa fii si angajat cu carte de munca al societatii. Exceptie fac societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni, ceea ce nu e cazul la el. Poti cumula functiile de asociat unic, administrator si salariat.
Referitor la contabil...la genul asta de societate trebuie sa fii tampit sa angajezi unul. Contabilitatea se externalizeaza catre o firma specializata. Adica se face un contract cu o firma de contabilitate/contabil autorizat si pentru ce are el il costa 2-300 lei lunar. Adica 5% din salariul unui contabil cu drept de semnatura.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ca asociat unic, poti avea asigurare patron.
Alta varianta: daca mai introduci un asociat (de exemplu pe nevasta-ta), atunci ea poate fi angajata (de exemplu ca dispecera), iar tu ca sofer.
Vei mai avea nevoie si de inca un angajat: contabilul.
Pe urma, poti extinde firma si sa angajezi si mai multi soferi etc.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Nu stiu ce noutati s-au mai introdus, dar cu cativa ani in urma mi-am inchis un srl tocmai din cauza ca am fost asociat unic si administrator, dar n-am putut sa-mi dau salar (doar asigurarea de patron am putut plati). Adica am avut raspundere, dar salar nu.
La adresa mea in acest sens, Finantele au raspuns: Legea nu permite sa-mi platesc salarul ca asociat unic, doar sa-mi iau dividende.

Cu contabilul depinde de rulajul care ai.
Am avut un contabil care a fost PFA, mi-a facturat lunar o suma fixa de 120 lei, avand in vedere ca faceam doar prestari de servicii El se ocupa si de preluarea si depunerea actelor.
O firma de contabilitate s-a oferit pentru suma de 3 ori mai mare si eu trebuia sa ma ocup de plimbatul actelor.
Cum am scris, in situatia lui este bine sa se consulte intai cu un contabil, avand in vedere situatia lui specifica.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

"Vei mai avea nevoie si de inca un angajat: contabilul."

"Am avut un contabil care a fost PFA, mi-a facturat lunar o suma fixa de 120 lei."

Deci ai avut o colaborare cu o PFA, nu era angajat in firma ta. E o mare diferenta.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Este.
Cu contract de un sfert de ora n-am putut sa-l angajez. laughing

| Keekevl explică:

Multumesc baieti! Da maine o sa ma duc sa anunt la finante si o sa vad acolo ce raspuns imi dau, contabil am, nu ma costa mult, a ramas de la vechiul proprietar, platesc 50 de lei pe luna.Acum sa vad ce rezolv, sper sa nu am vreo problema, cum am zis vreau sa fac un imprumut prin prima casa. Multumesc

| Keekevl explică:

Problema este sa nu faca figuri la banca, gen ..nu putem sa iti dam pentru ca tu iti faci salariu cat vrei sau alte chestii, am fost am vorbit acolo, si o doamna a spus ca spera sa fie ok sa nu fie vreo problema asta, ea ma sfatuit sa imi maresc de luna asta salariu la 1500 net, asa o sa fac ..acum vedem

| Keekevl explică (pentru Holiday):

Da asa este, am primit un raspuns, am dreptul sa fiu asociat, administrator si in acelasi timp si angajat.Nu este nici o problema, am un coleg care asa are si el.Ms