| Vlad13475833 a întrebat:

Buna ziua! Am o mare problema....am un credit la banca de 20 000 lei(cu tot cu card de cumparaturi si descoperire) pe 5 ani si am facut aiurea credite din prostie si la ifn-uri(a caror valoare este de circa 12 000 lei) si efectiv nu le mai pot face fata.As dori un raspuns cat mai plauzibil si serios, ca este o problema cam mare si incerc sa gasesc o solutie, cu banca nu cred ca rezolv, ca automat din cauza gradului de indatorare(de la ifnuri) nu pot primi refinantare! Multumesc!

Răspuns Câştigător
| haileewatson a răspuns:

IFN-urile sunt obligate de lege sa ofere clientilor care au probleme cu plata ratelor solutii de reesalonare sau restructurare a creditului, de reducere sau amanare a ratelor la credit, pentru a nu se ajunge la executarea silita.

Iata ce spune articolul 46 din OUG 52/2016:

"ART. 46 (1) În situaţia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul şi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariţiei dificultăţilor şi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor."

Concret, legea prevede ca banca sau IFN-ul este obligata, printre altele, sa va prelungeasca durata de rambursare a creditului, sa va amane pentru o perioda plata ratei sau a datoriei totale (perioada de gratie), sa va micsoreze dobanda, sa va scada rata, sa va rescadenteze sau sa va reesaloneze ratele.

Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

„(1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b) prelungirea duratei contractului de credit;
c) schimbarea tipului contractului de credit;
d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e) schimbarea ratei dobânzii;
f) oferirea unei perioade fără plăţi;
g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
i) rescadenţarea ratelor;
j) reeşalonarea ratelor;
k) conversia creditelor."

Sursa: https://www.reclamatiibanci.ro/......le-la-ifn/

1 răspuns:
| Vlad13475833 explică (pentru haileewatson):

Și totuși nu ar exista posibilitatea sa vb cu banca unde am aia 20 000 de lei și să găsesc o metoda sa iau niste bani de acolo și să acopăr ifn-urile, cu toate că am gradul de îndatorare nu prea bun?