| andrei28743 a întrebat:

am o nelamurire, vad tot felul de firme(in mare parte SRL) nou infiintate care au datorii uriase chiar de la infiintare si nu produc nimic.Ex: firma infiintata in 2016 datorie 200. 000lei, cifra de afacere -500lei in primul an si alte exemple de genul acesta. De unde poate o firma sa acumuleze datorii uriase in primul an de activitate? De la banca sau IFN sunt sigur ca nu pot lua bani deoarece nu am nici macar 3 balante fiscale depuse, nu s-a implinit nici un an calendaristic si nici nu au cifra de afacere. Are cineva o idee? Cum se poate face asa ceva intr-o tara unde legea se respecta ad litteram.Inca un lucru interesat este faptul ca datoria este direct proportionala cu activele imobilizante si cele circulante. De ex: datorie 200. 000lei ac. imobilizante 160.000 lei si ac. circulante 20. 000lei. cifra afacere 0. Ajutor va roooooog dau fundita.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

E simplu.
Toate cheltuielile de infiintare al firmei sunt contabilizate ca imprumuturi.
Firma va putea intra in profit doar dupa ce ramburseaza toate sumele investite in el, ca imprumut.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

"Firma va putea intra in profit doar dupa ce ramburseaza toate sumele investite in el, ca imprumut."

Nu are legatura calculul profitului cu imprumuturile.

| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Cum sa nu aiba?
Pana ce nu si-a achitat datoriile, firma nu are profit. Profitul este doar diferenta dintre totalul veniturilor realizate si totalul cheltuielilor efectuate sau obligate (inclusiv imprumuturile).

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

"Cum sa nu aiba?
Pana ce nu si-a achitat datoriile, firma nu are profit."

Ne contrazicem aiurea. Intreaba un contabil. Eu iti spun din experienta, nu pe auzite.
Daca iei imprumut o suma, nu se inregistreaza ca si cheltuiala. Doar ce rambursezi este cheltuiala.

| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Intr-adevar, nu se inregistreaza ca cheltuiala, dar se inregistreaza ca provizioane.
Altfel esti obligat sa platesti impozit de profit pentru banii pe care le-ai introdus in firma.
E drept, nici dividende nu poti scoate pana ce n-ai profit.

| Holiday a răspuns:

E foarte simplu. Cand se infiinteaza, o firma nu are nici un capital. Pentru a face diverse achizitii este imprumutata de actionar/i din fonduri proprii.
De exemplu: Vrei sa construiesti un bloc. Infiintezi o firma al carui administrator esti, apoi imprumuti firma cu bani pentru tot ce trebuie pentru a edifica imobilul. Apoi firma vinde apartamentele si returneaza imprumutul. E simplu si legal.

| Holiday a răspuns:

"De la banca sau IFN sunt sigur ca nu pot lua bani deoarece nu am nici macar 3 balante fiscale depuse, nu s-a implinit nici un an calendaristic si nici nu au cifra de afacere."

Ce crezi, se poate si asta. Cu firma infiintata de o luna jumatate am luat masina in leasing de 34.000 euro(cu avans de 50%). Fara alti giranti, ipoteca, etc.

| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Practic, ai platit in avans jumatate din pretul masinii + a comisionului firmei, dar masina ramane al firmei de leasing pana ce nu achiti INTEGRAL toate ratele, conform contractului.
Practic, ai obligatii ca utilizator (intretinere) dar nu poti vinde masina fara a achita integral contravaloarea ei, pana atunci proprietarul de drept fiind firma de leasing.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

Asa e la orice leasing, indiferent de cat platesti avans. Sunt firme care au sute de masini in leasing. Ce mare noutate ai spus?

| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Am spus doar ca masina nu este a lui (asa cum a afirmat), cu toate ca a platit jumatate din el.
Este total altceva decat sa cumpere masina in rate.

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

Discutia era alta...
Chiar si vorbind de rate, daca iei un imobil cu credit, tot nu-l poti vinde fara acordul creditorului. Dar ne pierdem in discutii fara legatura cu subiectul intrebarii.