| laSoledad a întrebat:

Cand deschizi un cont la banca pentru salariu, exista in contract si anumite tipuri de asigurari de viata si de sanatate? Cineva mi-a spus ca atunci cand si-a deschis cont la o banca pentru salariu, avea posibilitatea sa cotizeze la o asigurare privata de sănătate cu 5 lei pe luna. Cat de utile vi se par aceste feluri de asigurari care vin odata cu contul de salariu? Mie mi se par doar un mod de a se acumula bani in plus in favoarea bancii, fara prea mare utilitate pentru salariat. Avand in vedere suma infima de cotizatie pe luna la banca, cum si in ce situatii ne ajuta aceste asigurari de sănătate?

Răspuns Câştigător
| flixbuster a răspuns:

Cere conditiile contractuale. Lamureste-te daca e asigurare medicala (contract semnat cu firma de asigurari - exemplu Allianz) sau abonament de servicii medicale (contract semnat cu retea medicala privata - exemplu Medicover, Sanador, Regina Maria). Vezi ce se ofera, cu ce limite - la 5 lei pe luna nu poate fi mare lucru. Abonamente de servicii medicale decente se gasesc incepand de pe la 15 euro pe luna prin contracte de grup la angajatori - pe persoana fizica de unul singur e mult mai scump.

Este foarte important sa intelegi ce si cat se ofera - ca sa nu ai surprize. Nu te lua dupa ce zice agentul de vanzari - cere contract si conditii. Cauta si pe net apoi ce zice lumea despre firma cu care semnezi.

Ca idee, un contract bun (asigurare sau abonament) iti da acces la servicii private de sanatate. Nu mai interactionezi cu sistemul de stat. Nu merge totul perfect si nu e doar lapte si miere dar poti face programari relativ usor, nu trebuie sa dai spaga si mai sunt si urgentele (nu cele extreme unde daca nu pot acoperi s-ar putea sa te trimita la stat) unde din nou nu prea se compara cu statul. Dar depinde foarte mult la ce pachet de servicii ai acces cu 5 lei.

O nota de final: nu banca primeste acei bani, ei se duc la firma de asigurari sau reteaua medicala privata. Banca este doar un canal de vanzare (are parteneriat) si ia un comision (dar din 5 lei iti dai seama ce comision mare ia).

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu țin minte dacă am avut posibilitatea asta, dar recent mă tot sună un tip să îmi facă ofertă pentru o asigurare de sănătate. E posibil să facă oferta asta oricărei persoane care are un cont deschis la banca respectivă.
La câte telefoane am primit și cât de insistent era omul, părea că îmi face o ofertă favorabilă doar băncii.

| laSoledad explică (pentru flixbuster):

De asta ziceam ca sunt inutile, suma fiind infimă, pe termen lung, e mai mult in folosul bancii si al societatii de asigurari. Eu nu muncesc inca, insa studiez economia. Despre asigurarile de sanatate si de pensie private am invatat, insa despre scurtaturi de astea inutile chiar n-am auzit pana recent. Despre asigurările private am inteles ca sunt venituri neimpozabile pana la limita de 100 de euro sau ceva asemănător si merita, insa cele oferite de banca nu.

Inca o intrebare: Daca ai o asigurare privata de sănătate facuta recent, cu 5 luni in urma sa zicem, si trebuie sa platesti o operatie destul de scumpa la un spital privat, societatea de asigurari iti plateste toata suma de care ai nevoie pentru operatie pe loc sau iti da numai banii pe care i-ai platit in cele 5 luni de cotizare? In cazul in care iti plateste toata suma pentru operatie, intai trebuie sa platesti tu din banii tai operatia si apoi societatea te despagubeste sau spitalul isi trage banii direct atunci cand se face operatia? Si vreau sa te mai intreb cum se procedeaza daca se intampla operatia in strainatate si asigurarea o ai in Romania.

| flixbuster a răspuns (pentru laSoledad):

Raspunsul la intrebarile tale se afla in contract. In principiu nu ar trebui sa conteze de cand cotizezi. Posibil insa sa se faca o evaluare medicala initiala si sa ai excluderi (daca ai facut un infarct nu cred ca te asigura pentru nimic legat de inima). Odata inceput si platit contractul, daca acesta spune ca deconteaza direct cu spitalul, cata vreme operatia este acoperita de contract nu scoti nimic din buzunar. Daca deconteaza ulterior, platesti tu si recuperezi banii. Daca acopera partial (decontare directa sau ulterioara la client) platesc ei partea lor si tu pe a ta. Totul este in contract - de aceea este atat de important sa fie cerut si citit cu atentie inainte de semnare. Multi semneaza ca primarii si apoi cand au o problema neacoperita de contract incep sa faca precum trenul. Trebuie inteles ca privatul exista si traieste pentru profit, nu e sistem social de sanatate ca la stat si nu se poate face orice, oricum, oricat la privat ca da faliment si sufera toti ceilalati asigurati. It sucks dar acesta e adevarul. Mai nasol este cand incearca sa nu respecte contractul dar asta e alta poveste.

| laSoledad explică (pentru flixbuster):

Cunosti situatii/ exemple de societati de asigurari care sa fi fost doar niste scheme ponzi de inselaciune a oamenilor?

| flixbuster a răspuns (pentru laSoledad):

Nu. In asigurari nu s-a intamplat nici un "Bancorex" la noi. Dar nu este cazul la asigurarile de sanatate. Daca vrei scheme ponzi la faci la asigurarile de viata sau unit linked pe 30 de ani. Astea cu prima de cativa firfirei intr-un an sunt vax.

Citeste si asta:

http://www.insurancefraud.org/scam-alerts-agent-and-insurer.htm

| laSoledad explică (pentru flixbuster):

Mersi mult pentru ajutor! Mai am o intrebare: pentru orice asigurare unde nu s-a produs nici un risc si pretul asigurarii a ajuns sa fie platit in integralitate, banii nu mai sunt restituiti celui care a facut asigurarea, nu?

| flixbuster a răspuns (pentru laSoledad):

Evident ca nu. Treaba firmei este sa acopere riscul si pentru asta tu platesti. Firma te-a asigurat pe perioada contractului deci si-a facut treaba si a acoperit riscul asadar si-a castigat banii.

Zici bogdaproste ca nu ai patit nimic tu sau bunul tau si reinnoiesti asigurareawinking Decat pomelnic la biserica mai bine asigurare.

Astea cu pretul serviciilor financiare sunt cam greu de dibuit de oameni. Nu inteleg usor ca pentru un serviciu legat de bani platesti... tot bani.

Cum adica sa dau dobanda? Daca banca imi da 10.000 EUR de ce nu ia inapoi tot 10.000 EUR. Simplu, pentru ca ti-a facut un serviciu dandu-ti cei 10.000 EUR si serviciile se platesc - in acest caz prin dobanda. Daca serviciul este prestat de un instalator care schimba tevile il platesti. Serviciul bancii este ca iti da azi bani si maine ii dai inapoi - pretul este dobanda ca nu ii dai maine ci in 5-10-15-30 ani. Fara dobanda (sau nerambursabil) iti dau mama si tata.

La fel, in asigurari, serviciul facut de firma este acoperirea riscului. In cazul in care riscul se materializeaza, firma plateste despagubire. Daca riscul nu apare, nu plateste nimic. Pretul serviciului de acoperire a riscului este prima de asigurare. Faptul ca riscul nu se materializeaza nu inseamna money back - firma si-a facut treaba, a acoperit un risc (care se poate materializa sau nu).

| laSoledad explică (pentru flixbuster):

Asa-i. Valoarea in timp a banilor. Mersi mult pentru rabdare!