Minim 30.000-40.000 euro daca este o cafenea una ffff mica de 2-3 mese, fiindca ai de cumparat multe: masina de cafea, frigider de sucuri, masini cu vitrina frigorifica, salariul angajatului, locatia, autorizarile de la sanepid, apa si gaz, gunoi, pompieri, chiria spatiului, mese si scaune, materia prima, salariul cofetarului etc
Cu o toneta umblatoare i-ar veni mult mai ieftin. Plus ca daca nu are vinzare pe undeva, poate schimba oricind locatia. Si scapa asa si de chirie. Iar angajat poate fi chiar el, full-time daca nu lucreaza, part-time, daca are alt job.
Cofetar pentru cafenea?
3000 de euro pentru o toneta cu care poti oricind sa iti schimbi locatia, 7000-8000 pentru o locatie fixa. Pe minim. Asta daca stii sau ai pe cineva care sa stie sa imparta bine banutii
Cu toneta umblatoare are afacere numai 6 luni pe an, ca restul este ploaie, frig, zapada ger deci nu-i nici o afacerea prospera in acest sens.
Totusi, ce poti vinde la toneta? O cafea rece?
Fiindca aia buna se face la un express machine adevarat, fierbinte, aburind... servita alaturi de o prajiturica.
Da, cofetar pentru cafenea, fiindca cei care merg sa bea cafea servesc si prajituri, ca atrag clientela in felul asta.
Intrebarea era: care e suma minima? Si tu vii cu cofetarul. El e bun, intr-adevar, ai foarte mare dreptate, dar nu pe suma minima. La suma minima trebuie sa te multumesti cu o toneta. Pentru inceput. Insa eu cred ca tu te gindesti cand e vorba de toneta, cum multi romani gindesc, pentru ca au si vazut asa la noi, la ceva vechi si dizgratios. Iti las la sfarsit cateva linkuri ca sa vezi insa cum ar fi o toneta OK. Si probabil ca tu crezi ca un express machine adevarat nu incape intr-o toneta. Iar cu privire la anotimpuri, daca incepe in primavara, pana in iarna, daca face o cafea buna, poate sa scoata niste banuti ca sa se extinda, sa isi ia o locatie. Sa nu uitam ca Google a inceput intr-un garaj. probabil tot 6 luni pe an la inceput. Totul depinde de cit de eficient va stii sa gestioneze situatia. Am vazut enorm de multi bani aruncati in afaceri pe nimicuri care nu trebuiau, fara de care se putea ca afacerea sa mearga, si am vazut afaceri pornite de la minim, chiar cu minusuri, dar, gestionate corespunzator, care au ajuns mari.
Cind livram mincare in Bucuresti, aveam multe comenzi de mincare de la o toneta. Frumusica, dichisita, mincare excelenta. Functiona si iarna, mai mult pe comenzi online :). Cind am mers primaoara la ea abia am gasit-o printre altele :). Si cum in acea perioada livram si cafea, doar cafea, eu cred ca ideea cu toneta nu e de dat la o parte.
https://www.turnulsfatului.ro/......quo-133459
https://ilikecluj.ro/cafeaua-in-cluj-este-incredibil-de-buna/
https://999.md/ro/44234636
Toate, fara cofetar! :)
La urma urmei, prajituricile se pot cumpara, se pot gasi bune, nu e necesar un cofetar sa ti le faca. :)
Dar i-am dat suma minima, la modelul prezentat de mine!
Acum, nu esti tu cel care impune ca prajiturile sa-i fie cumparate si nu facute de cofetar...
Eu am venit cu un model a ceea ce am vazut in occident ca merge 100%.
Suma minima vazuta de tine. Ea trebuie sa gaseasca suma minima pentru ea. Daca dispune doar de 25. 000 de euro, renunta la afacere, pentru ca crede ca si tine ca nu se poate cu mult mai putin? Ai zis bine, modelul prezentat de tine. Dar e un model costisitor. Eu ti-am dat niste linkuri care arata ca la noi merge 100% si cu mult mai putin.
Si normal ca nu eu sunt cel care impune cumpararea prajiturilor sau angajarea uni cofetar. Dar, cand vorbesti de suma minima, reduci totul la minim, si atunci cofetarul cade, caci e ceva aditional. Daca nu ai avea optiunea de a cumpara prajiturile, ar fi altceva.
Dar, eu cred ne contrazicem degeaba . Eu sunt un om simplu, "meserias" in adevaratul sens al cuvintului, dupa cum zic unii, care simplifica totul cit poate, fara sa renunte la calitate (un meserias bun intotdeauna asa face, cauta sa lucreze cit mai eficient, pe costuri minime), iar tu o doamna intelectuala care nu se multumeste cu putin, care cauta calitatea, excelenta, indiferent de costuri. Si de aici porneste diferenta de conceptii. Acum, cea care a pus intrebarea are de ales, poate sa aleaga ceva stilat si elegant cum ai propus tu, si atunci chiar costa, sau ceva simplu cu costuri minime. Depinde si in aceasta alegere de conceptia ei, ce crede ea ca e mai bine. Daca e tipul de om simplu ca mine, cistiga ideea mea, daca e intelectuala ca si tine, i se poate parea dizgratioasa ideea mea si sa mearga pe a ta. Sau, cine stie, poate gaseste o cale de mijloc.
Sa-mi fie cu iertare, dar tu ai cumpara o cafea rece de pe strada, de la unul cu toneta?
Ca eu una nu as bea asa ceva, si crede-ma ca beau orice fel de cafea, fiind probabil singura mea adictie dar nu de la unul de pe strada ...cu cafeaua la butelca.
Dar unde face cafeaua aia, la soare, sau vinde ness?
Cina am spus "chiar costa" voiam sa spun de acel minim de la care sa porneasca.
Eu cred ca amandoi i-am dat destule sugestii, iar decizia o va lua fata, in functie de ce-i place mai mult si evident, de bugetul pe care-l are.
Vezi? Gindirea ta e altfel decat a mea.
Tu nu ai bea o cafea de la toneta, dar multi ar bea. Si eu as bea. Si macar incearca sa iti schimbi ideea ca cafeaua la toneta e rece si e la butelca. Trebuie sa intelegi ca o astfel de "cafenea" chiar e echipata cu tot ce trebuie intr-o cafenea. Inclusiv masina de macinat cafea. iti duce procesul formarii cafelei de la bobul de cafea pana la produsul finit. Singura diferenta intre o cafenea si o toneta e ambientul care lipseste cu desavirsire la toneta, si care e un mare plus pentru o cafenea normala. Probabil ca pentru o doamna stilata asta conteaza foarte mult.
Normal, ea va alege in functie de ce crede mai bine. Vezi ca am putut ajunge la un numitor comun?
Nu-i numai ambientul de la cafenea care-ti lipseste ci si calitatea cafelei, gustul ei, care este facuta diferita la o masina profesionala, la un ibric sau la o masina de filtru.
Cand am putut am iesit cu colegii sau pietenele ori sotul la o cafenea in oras, sa ne clatim "mintea" si sa savuram o cafea buna, dar am avut si enorm de multe zile cand mi-am facut cafeaa acasa la ibric (pe vremea cand nu aveam alta optiuni), sau la expresso machine si am luat-o la pachet, intr-un mini termos sau cana termica.
Eu una, apreciez o cafea buna, mai ceva ca o friptura de inalta clasa.
Se pare ca nu vrei sa intelegi ca o poti bea o cafea buna si la o toneta echipata bine, cu tot ce e necesar.
Dar, desigur ca si ambientul conteaza, una e sa o iei la pahar de plastic, si alta sa bei dintr-o cescuta simpatica de portelan intr-un cadru relaxat cu o muzica ambientala placuta. Stiu asta de la sotia mea, care adora si ea cafeaua. Dar eu ma pot multumi si cu mult mai putin .
Nu este vorba de inteles aici, ci de placut, ca-n experinta mea de viata, de peste 50 de ani am baut enorm de mulat cafea si crede-ma, ca am baut si de la tonete, dar niciodata nu s-a ridicat la nivelul unei cafele facute la cafenea sau acasa si orice mi-ai spune nu voi crede ca toneta are cafea buna.
Desigur ca experienta ta nu poate fi data la o parte. Dar asta nu ecxclude si faptul ca poate aparea cafea buna si la tonete. Tehnologia a evoluat mult. Cit de mare era un telefon cand eram noi copii? Si acum il bagam in buzunar si nici nu mai simtim ca il avem! La fel poate fi, si poate ca si este deja, si in domenliul cafelei, sa poti avea tehnologia necesara creearii unei cafele bune si la toneta, Si daca inca e cafea de duzina la tonete, atunci e un avantaj pentru cea care a pus intrebarea, poate ea sa inceapa o afacere cu o cafea buna la toneta . Si eu zic ca mai bine investeste in cel mai serios echipament pentru facut cafea (asa cum si eu am investit cand faceam livrari intr-o bicicleta de colectie cu pret de peste 1100 de euro pret de catalog, careia i-am maximizat potentialul mecanic ducind-o la nivelul unei biciclete electrice pe primul nivel de asistenta al motorului ei, pentru ca stiam ca intr-o meserie sau afacere echipamentul are un cuvint greu de spus), decat intr-o locatie, care, cu chiria ei, iti maninca banii luna de luna. Dar, na, ideea ta e de restaurant select, a mea de fast-food. Ambele sunt cautate, depinde de preferinte.
De fapt, ideea mea era de o cafenea micuta si draguta, nimic scump sau sofisticat, dar placuta si imbietoare pentru un cupluri, care doersc sa intre si sa serveasa o cafea, un suc, o prajiturica sau ce se pregateste acolo.
Tot din experienta vorbesc, cat de atractiva este ideea sa treci pe langa o cafenea unde se fac prajituri proaspete, care miros a zahar ars, caramel, scortisoara sau cine mai stie ce bunatati.
Vad asta chiar in mallul de unde imi fac cumparaturile si crede-ma, ca desii au numai cateva mese afara si la noi au fost restrictii mari, toata lumea facea coada sa ia acasa, nu doar cafea, dar si placintele sau prajiturelele care ameteau pe toti trecatorii.
Ala este un business care nu a murit nici in plina pandemie, cu toate restrictiile impuse, a strans mesele dar a servit cafeaua la pachet, in pahare de hartie si prajiturelele in pungute de hartie.
Acum, fata are doua variante total diferite, din doua lumi diferite.
Sper sa ia ce-i mai bun din ele si sa-si faca un business pe masura.
5000 euro este aparatul de cafea profi.
Per total 15-20.000 euro sunt suficienti pentru inceput
GNY întreabă: